Trygg og riktig mat for katter

Siden er fortsatt under oppbygging og kan være rotete på mobilversjon.
Kattens kosthold er en stor del av grunnmuren som avgjør hvordan helsen deres vil være gjennom livet. Ved å studere kompetente, upartiske kilder og se resultat av lange, egne erfaringer har vi lært enormt mye.
Konklusjonen er at kattematbransjen spiller russisk rulett med livene til kattene våre og at salgstriks og propaganda er skyld i en enorm vranglære og feilfôring verden over. Våre nettsider forklarer hvorfor og hvordan du kan fôre katten din trygt og artsriktig.
Hvilket kosthold katter behøver må vel være veldig individuelt, tenker du kanskje. Svaret er både ja og nei. Fra hvordan katten er oppbygd biologisk og naturlig sett behøver katter det samme kostholdet, men saken blir individuell dersom katten har spesielle helseproblemer man må ta hensyn til.
Det er likevel viktig å prøve å ivareta kattens naturlige ernæringsbehov best mulig samtidig som at man tar hensyn til diagnoser. For å klare det må man lese litt, men lærer du deg grunnprinsippene kommer du langt!
Kattens ernæringsbehov
Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at de ikke kan på med et kosthold som ikke inneholder kjøtt. Huskatten har utviklet seg lite fra villkatten som behøver: Mye animalske proteiner, moderat mengde fett og mye væske. Det er også livsviktig at de får i seg essensielle aminosyrer som de ikke kan lage selv.
Med et kosthold som tilfører katten den riktige balansen av proteiner, fett, vann, vitaminer, mineraler og aminosyrer, vil du ha en friskere og lykkeligere katt i sannsynligvis lengre tid enn på et ubalansert kosthold.
Naturlig næringsbehov
Studier gjort på både innekatter, katter som har vært fôret på kommersiell kattemat, ville katter og hjemløse katter viser at kattene valgte mat som gir dem følgende makronæringsstoffer:
-
Proteiner: 52-63%
-
Fett: 22-36%
-
Karbohydrater: 2,8 - 10% (ville katter holder seg særdeles lavt her)
-
Væske: Ca. 70% av måltidet
Dette beviser det vi vet om katter biologiske oppbygging, nemlig av de behøver et kosthold som består av mye kjøtt, moderat mengde fett og lite karbohydrater.
Eksempler på kattemat som finnes på norskt marked

Butikker som selger dette
- Musti / musti.no
- Buddy
- Dyrekassen.no
- Zooplus.no
- VetZoo.no
Sannheten om kommersiell kattemat
Her kommer grunnlaget for hvorfor vi har anbefalt det vi har i feltet ovenfor. Vi vil fremheve at vi er en ulønnet organisasjon og som har studert kattens naturlige behov og ernæring uavhengig av sponsorer, avtaler eller forskjellig propaganda. Vårt dypdykk i emnene er gjort fordi vi etter erfaring med hundrevis av katter ser klare sammenhenger mellom kattenes kosthold og helsetilstander, til tross for at vi alltid har "fulgt boka". Vi har med andre ord ingen skjulte agendaer for å fremme opplysningene vi kommer med. Vårt eneste mål er å spre kunnskap så flere katter holder seg friske og glade lengst mulig.
Etter mange år har vi fått erfaring med hundrevis av katter i alle aldre og tilstander. Før vi adopterer dem ut til varige hjem er det alltid målet vårt å få dem friskest mulig. Det innebærer både rutinemessige behandlinger, men også noen ganger ekstra ting. Men noe av det viktigste vi gjør er å forsøke å fôre kattene riktig. Vi har alltid prøvd å følge veterinærers råd til punkt og prikke for å forebygge sykdom og problemer, men til tross for det opplevde vi at kattene fortsatt fikk disse helseproblemene. Så hva gjorde vi egentlig galt?
Åpenbaringen kom da vi hadde katter med diagnoser som krevde at vi satte oss ekstra inn i dem. Vi kjøpte inn det dyreste og beste av det som kalles "veterinærutviklet" og anbefalt fôr, men ønsket å gi kattene mest mulig variasjon. For å lære mest mulig leste vi også uavhengige fagkilders stoff om diagnosene, og lærte grundigere hva disse kattene måtte spise mht. diagnosene sine. Ved å da se på innholdet i utallige varianter av kattemat oppdaget vi fort at å velge kattemat ut ifra spesielle merker og ord ikke oppfylte forventningene eller kravene. Overraskelsen var at dette også gjaldt typisk anbefalte kommersielle merker, inkludert "veterinærfôr". Vi gravde dypere og gjennom kjempetørt stoff for å lære mest mulig, og her har vi et forenklet sammendrag for å gjøre informasjonen enklere for andre katteeiere.
TØRRFÔR-FELLA
Mange fôrer katten sin hovedsakelig eller utelukkende med tørrfôr. Det er jo det man har sett og lært at katter spiser, ikke sant? Og vi stoler blindt på at kattematen vi kjøper i butikker og klinikker dekker kattens ernæringsbehov og holder kattene våre friske. Men kan vi egentlig det? For hva vet vi egentlig om hva kattene behøver? Den alminnelige katteeieren har vanligvis ikke satt seg ordentlig inn i dette og har oftest tilegnet seg informasjon fra kilder som er sponset og skolert av en kynisk bransje. Vi har jo vært i den fella selv.
Tørrfôr er faktisk kun bra for: Mennesker; Eierne og produsentene. Vi liker at tørrfôr kan kjøpes i store sekker og at det er enkelt å gi. Det kan stå fremme, så katten kan forsyne seg når den vil. Produsentene har designet et produkt som selger godt og de kan merke og markedsføre det så langt fantasien tar dem. Det har blitt en gigantindustri.
Men hva inneholder egentlig denne maten vi i god tro kjøper og gir våre pelsbarn?
LES OGSÅ: Hva tørrfôr gjør med kattens tenner
Problemene
Kommersiell kattemat er all kattemat som markedsføres og selges. Dette inkluderer alt som kalles kattemat som du ser i f.eks. dagligvarehandelen, dyrebutikkene, klinikkene og andre steder hvor dyremat selges.
Studier viser at katter spiser så mye de trenger for å få næringsstoffene de behøver. Dersom fôret er næringsfattig kan de da altså spise dobbelt så mye mat i forsøk på å få nok næring. Dette er problematisk fordi tørrfôr ikke inneholder riktig sammensetning mellom animalske proteiner, fett, væske, karbohydrater og mer etter kattenes behov.
Lenger opp leste vi at katter behøver:
-
Minst 52-63 % animalske (!) proteiner
-
22-36 % fett
-
2,8 - 12 % eller mindre karbohydrater
-
Vi vet også at katter drikker for lite da de fra naturen av er vant med å få dekt væskebehovet via byttedyrene de spiser. Dette får de sjelden som kjæledyr.
Når man da leser innholdet på kattematetiketten (og det er dessverre et eget opplegg å sette seg inn i) blir man sjokkert over forskjellene. Det er mange problemer med kommersiell produsert kattemat. Den største er den mangelen på kvalitet, kjærlighet og gode intensjoner bak oppskriftene. Ansatte i disse fabrikkene jobber for minimum betaling med å koke, behandle og pakke dyremat uten å ofre dyret ditt sitt vel en tanke. Har kjærlighet noe å si? Ville du ikke heller spist mors hjemmelagde mat over smakløst, masseprodusert frossenpizza daglig?
Kommersielt produsert tørrfôr er raskt og enkelt, men enkelte fôr vil gjøre katteurinen mer alkalisk (vannbasert) som fører til krystaller, og det kan gjøre katten mer utsatt for infeksjoner. Tørrfôr inneholder vanligvis f.eks. soya, mais og hvetemel som kan øke alkaliniteten i urinen (katteurin skal være sur). Ikke minst er tørrfôr spekket av karbohydrater som kan være veldig avhengighetsgivende for katter, og gjøre at det er vanskelig å få kattene til å spise sunnere matalternativer. Men det går, så ikke gi deg!
Kort om problemene med kommersiell kattemat:
-
Det representerer ikke det katten ville spist i naturen
-
Tørrfôr inneholder alt for mye karbohydrater (katter kan bare bryte ned 10% pga. mangelen på amylase)
-
Kjemiske fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som er tilsatt maten for å gjøre den "avhengighetsgivende"
-
Ingrediensene har lavere kvalitet. Kjøttet er gjerne av typer ikke blir gjort til menneskemat pga. for høyt innhold tungmetaller, forurensning, antibiotika, sprøytestoffer og hormoner.
-
Kattemat med fiskesmak inneholder mye dårlige fiskedeler som kan føre til krystaller i urinen og lede til hjerte- og nyreskader pga. tungmetaller (arsenikk, kvikksølv, kadmium).
-
De som selger disse kattematfôrene vet ikke hvor ingrediensene kommer fra (Kina, Vietnam, Sør-Amerika, Mexico eller resirkulerte dyrerester som også blir til biodiesel).
-
Kommersiell kattemat blir ikke testet for forurensning før det oppstår mange problemer (f.eks. at et dyr dør). Det finnes ingen standarder ift. kvalitetskontroll.
Konklusjon:
Lang tid med feilernæring kan gi senproblemer og utvikling av sykdommer som vil koste deg mye hos veterinær, men også være store påkjenninger hos katten.
Sykdommer vanligvis relatert til feil kosthold:
-
Overvekt
-
Diabetes
-
Urinveis- og blæreproblemer (krystaller, blokkeringer, betennelser)
-
Dehydrering
-
Dårlig pelskvalitet
-
Feilernæring
-
Fettlever
-
Kronisk nyresykdom
-
Kardiomyopati (hjertesykdom)
-
Hypertyreose (høyt stoffskifte)
-
Kreft
"Veterinærfôr"
Kanskje du som oss har brukt utallige tusenlapper oppgjennom tiden på å sverge til veterinærfôr i håp og forsøk på å gi katten din det beste samtidig som å forebygge/behandle helseproblemer. Hadde det bare vært så enkelt. Her kommer kontroversene mange ikke er lydhøre for, men leser du hele kapittelet om katteernæring vil det gi mening. Vi har selv sverget kattene til veterinærfôr i mange år, til vi begynte å studere katteernæring fra tunge og uavhengige/usponsede kilder. Det har gitt enorme helsefordeler for kattene våre!
Problemet med "spesialfôr" og såkalt "veterinærfôr" er at selv om de skal være designet for å ta hensyn til katters ulike tilstander, kommer man ikke unna at samtlige bommer kraftig på kattenes naturlige næringsbehov og dette bidrar ikke til å holde katten frisk.
Visste du at de færreste veterinærer går på ernæringskurs som ikke er sponset og organisert av produsenter som deretter vil inngå salgsavtaler med dem? Både Royal Canin, Hill's, Purina Pro Plan, Specific m.fl. produsenter skolerer dyrehelsepersonell og dyrebutikkansatte til hvorfor nettopp deres fôr er best og hvorfor man burde selge det. Har du noen gang vært på en dyrlegeklinikk hvor det ikke er utallige plakater og produkter som reklamerer for dette? Og selvfølgelig er dette lønnsomt for alle innblandet, fordi hvem stoler man mest på ift. dyrene sines helse? Kursdeltakerne er de perfekte selgerne for produsentene.
Mange veterinærer bruker skremselspropanda og halvsannheter for å overbevise klientene sine om å kjøpe fôret de selger. Samtidig er det gjerne enklere å selge kattemat med lokkende navn og påstander enn å forklare hvordan man optimalt burde fôre katten.
Hvis du ønsker å vite hvilket synspunkt veterinæren din har på ernæring, spør når de sist var på et erinæringskurs som ikke var sponset av et hunde- eller kattematfirma. Spør deretter hva de spiste til frokost, lunsj og middag. Var det det samme kjøpte (ikke hjemmelagde) måltidet til hver tid?
Mange veterinærer vil si at "råfôring er farlig" og "hjemmelagde måltider vil mangle vitaminer og mineraler". Men leser du kattematetikken godt og forstår du virkelig det som står der? Det meste - om ikke alle av mineralene og vitaminene er syntetiske (laget av kjemikalier) og har blitt tilsatt pga. overkoking og prossessering av ingredienser. I tillegg, husk at dyrehelsepersonell samtidig ikke nøler med å selge deg tørrfôr som de mener katten skal leve på hele livet (som vi vet er typisk årsak til blære- og nyreproblemer).
Så hvem skal du stole på? Sunn fornuft eller markedsføringstriks? Har du noen gang tenkt på alternativer til kommersiell kattemat?
Hemmelighetene om navn på kattemat
Hvilke ord som er brukt på kattematetikettene kan faktisk fortelle oss mye om innholdet. I denne delen er det en del eksempler som vil forklare dette. Du har sikkert sett flere lignende "titler" på kattemat uten å ha tenkt over det. Dette viser hvor sleip kattematindustrien er.
-
Enkelt kattematnavn
-
95-100% nevnt ingrediens
-
Eksempel: “Chicken Cat Food”
-
-
Beskrivende ord som «dinner, platter, entree, nuggets, recipe» etc.
-
25-94.9% av nevnt ingrediens
-
Eksempel: “Paw Lickin’ Chicken Cat Food Dinner”
-
-
Når “with” er i navnet
-
3-24.9% av nevnt ingrediens
-
Eksempel: “Nature’s Evolutionary Diet with Chicken”
-
-
Når “flavor” er i navnet
-
0-2.9% of the named ingredient
-
Only enough needs to be added for the flavor to be detected
-
Example: “Metabolic Weight Management Chicken Flavor”
-
-
Minimumskrav når navnet består av flere ingredienser det er flere ingredienser
-
“Chicken n’ Liver Cat Food” = Minst 95% kylling and lever kombinert
-
“Chicken n’ Rice Recipe” = Minst 25% kylling og ris kombinert
-
“with chicken and potatoes” = Minst 3% kylling og potet kombinert
-
Som du kan se så forandrer ordene alt. Kombinerte titler er spesielt farlig selv når «with» er med, fordi det betyr at det finnes enda mindre kjøtt i produktet. Dine hardtarbeidede penger går mest sannsynlig til dyr granola, altså næring katten ikke har bruk for. Det vil si at det meste av pengene dine ender rett i kattedoet uten å tilføye katten din noe godt.
Den leie sannheten er at det kan være vanskelig eller umulig å vurdere næringsverdien av kattemat bare ved å se på etiketten. La oss imidlertid se på hva som står på etiketter og hva den informasjonen gjør forteller oss. Man kan faktisk få mye info bare av hva produktet kalles, da de ofte er fulle av subtile omformuleringer.
Hvordan forstår kattematetiketter
For å kunne lese mellom linjene på kattematetiketten behøver du litt bakgrunn om hvilke reguleringer og krav som stilles til kattematprodusenten.
Visste du at kattematprodusenter IKKE er pliktig til…
- Å lage kattemat som dekker alle katters næringsbehov?
- Å opplyse om ALT maten inneholder?
- Å opplyse om karbohydratinnholdet?
- Å opplyse om hvor ingrediensene kommer fra?
Innhold produsenten MÅ opplyse om:
-
Hva som finnes i maten:
Som med menneskematetiketter skal kattemat vise en ingrediensliste i synkende rekkefølge ift. vekt (uten væske og fuktighet tatt i betrakning)
-
Garantert analyse:
Den avslører minimumsinnholdet av råprotein og råfett, samt maksimalt innhold av fiber og væske/fuktighet. Legg merke til at produsenten ikke er pålagt å opplyse om karbohydratinnholdet. Siden katter ikke er konstruert til å spise karbohydrater er dette en av de viktigste opplysningene vi er ute etter. Det er en stor bonus om etiketten faktisk viser dette.
-
Andre næringsstoffer:
Produsentene opplyser kanskje om innholdet av aske, magnesium, omega-3 og taurin, men dette er ikke påkrevd.
-
Påstått "redusert fettinnhold":
Hvis produktet påstår å ha lavt fettinnhold, skal de oppgi et maksimums råfett-innhold.
-
Fôringsveiledning:
Etiketten skal vise et foreslått fôringsregime. Men husk å tenk på katten din før du følger det. Har du f.eks. en eldre og nokså inaktiv innekatt på 4,5 kilo vil denne katten behøve en annen mengde enn en ung og aktiv katt med samme vekt.
-
Kalorier:
Det skal opplyses om kilokalorier per kilo mat "as fed" og kilokalorier per kjente måleenhet (cup, boks, godbit osv.)
-
Erklæring om næringsmessig tilstrekkelighet:
Er maten "komplett" og "balansert" eller kun egnet som et supplement, og hvor hvilket livsstadige?
Ingredienser som er opplyst om og ikke
Hvis du sammenligner en eske frokostblanding med en tunfiskboks, vil du se den samme informasjonen; Prosentinnholdet av proteiner, fett og karbohydrater, sukker osv. ift. et daglig inntak av 2000 kalorier. Slik sett er prosentinnholdet som opplyses helt sammenlignbart, selv om matproduktene er helt forskjellige.
Men dette gjelder ikke for kattemat. Tørrfôr vil se ut til å ha høyere prosentinnhold proteiner enn f.eks. våtfôr pga. forskjellen i væskeinnhold. For å sammenligne disse to fôrtypene må du regne litt. Ja, det burde egentlig være unødvendig, men sånn er reglene.
Hvordan regne ut innhold i tørrfôr og våtfôr
Bruk "garantert analyse"-tallene som er opplyst. De er kun et estimat av minimum- og maksimumsverdier.
Jeg vet. Vi burde egentlig ikke trenge å gjøre all denne matematikken for å finne ut hvordan vi skal mate kattene våre, men det er det reglene tillater. Vi kan bruke de garanterte analysetallene på boksen eller posen for å få en estimering av næringsstoffene i produktet. Det er kun en estimert verdi fordi produsentene bare gir oss begrenset informasjon med maksimums- og minimumsverdier, men husk at de er bare et estimat av innholdet og kan ha feil.
-
Karbohydratinnhold:
Husk at alt som er oppgitt i prosent går ut ifra 100%, så for å regne ut karbohydratinnholdet kan du starte med 100 og subtrahere alle prosentverdiene som er oppgitt. Er ikke askeinnhold oppgitt? Gå ut ifra at tørrfôr inneholder 8 % og våtfôr ca. 2,5 - 3 % aske. Tallet som gjenstår etterpå er et estimat over mengden karbohydrater maten inneholder.
Det finnes en kalkulator på nett (https://www.omnicalculator.com/biology/dry-matter) som du kan bruke dersom du ikke føler for å regne ut alt selv. Det er viktig å vite hvordan du regner det ut selv slik at du ikke er helt hjelpesløs når du står i kattemathyllen og skal velge.
Bedre kosthold for katter
Naturlig mat for katter:
-
Mus, rotter og andre gnagere
-
Fugler og egg
-
Insekter
-
Planter, bark og jord
Men med mindre du har tenkt å jakte på rotter i vårt moderne samfunn, søker du nok et enklere alternativ for å forsørge din katt med sunne og balanserte måltider. Gjennom selvstudier, fôringsforsøk hjemme og å lese kattematetiketter kommer du langt.
Tenk over dette:
-
Hva er i produktet? Mineraler, vitaminer, sammensetningen av proteiner, fiber, aminosyrer?
-
Katter behøver proteiner og fett, men under 10% karbohydrater.
-
Katter behøver så mye råfôr som mulig.
-
Hvordan katter utviklet seg, hvordan de ble domestisert og hva de spiste før kattematprodusentene fantes.
-
Enhver katt er unik ift. sine spesifikke behov, så glem ikke å ta hensyn til relevante faktorer som f.eks. diagnoser.
-
Om du vet/finner en veterinær som har dyp ernæringsbasert kompetanse på katter og hvordan man fôrer dem, oppsøk vedkommende. (The American Holistic Veterinary Medical Association er en god kilde til slike veterinærer, men de er ikke norske).
Proteiner og aminosyrer
Som kjøttetende dyr får katter det meste av protein fra kjøtt, fisk og andre dyrekilder. Noe dyreprotein er lettere å fordøye enn plantebasert protein, og er derfor bedre tilpasset kattens fordøyelsessystem.
Kostprotein inneholder 10 spesifikke aminosyrer som verken katter eller hunder klarer å produsere selv. Disse kalles "essensielle aminosyrer" og tilføyer viktige byggesteiner og er nødvendig for å omgjøre glukose til energi. Proteiner av høy kvalitet har en god balanse mellom alle essensielle aminosyrer.
Mangel på essensielle aminosyrer kan føre til alvorlige helseproblemer. Arginin er for eksempel avgjørende for å fjerne ammoniakk i fra kroppen gjennom urinen. Uten tilstrekkelig arginin i kosten kan katter få en giftig opphopning av ammoniakk i blodet.
Taurin er også en svært viktig aminosyre for katter. Taurinmangel fører til en rekke problemer, som netthinnedegenerasjon og blindhet, døvhet, kardiomyopati og hjertesvikt, dårlig immunrespons, dårlig utvikling hos neonatale katter, reproduksjonssvikt og medfødte defekter. Taurin finnes rikelig i mange fiskearter, fugler og smågnagere, og i spormengder i planter.
Strenge plantebaserte dietter er ikke tilstrekkelig for katters næringsbehov med mindre det er supplert med essensielle næringsstoffer som ikke finnes i planter.
Fett og fettsyrer
Det mest konsentrerte energikilden fra fett kommer fra animalsk fett og frøoljer fra forskjellige planter. Fett inneholder mer enn dobbelt så mye energi som protein og karbohydrater per gram. Kostholdsfett tilfører essensielle fettsyrer som ikke kan syntetiseres i kroppen og fungerer som bærere for viktige fettløselige vitaminer. Fettsyrer spiller en viktig rolle i cellestruktur og funksjon. I tillegg har matfett en tendens til å forbedre smaken og teksturen i kattemat.
Den maksimale mengden fett i kattens diett kan være rimelig høy uten noen kjente bivirkninger. I mange kattetørrfôr kommer 50 % eller mer av energien fra fett. Studier indikerer at kattemat som inneholder enda større mengder fett er trygt. Som et minimum bør kattemat ha et fettinnhold på ca. 9 % av tørrstoffet.
Essensielle fettsyrer er nødvendige for å holde kattens hud og pels sunn. Ved mangel av omega-3-familien kan føre til avvik i nervesystemet, som bl.a. synsproblemer og nedsatt læreevne. En annen viktig fettsyrefamilie er omega-6 som har vist seg å ha viktige fysiologiske effekter for kroppen. Vev som utfører slike funksjoner som lagring (av fett), metabolisme (i lever), mekanisk arbeid (muskler) og utskillelse (via nyre) har en tendens til å ha cellemembraner der omega-6 fettsyrer dominerer.
Kilder:
-
https://www.drbasko.com/portfolio-items/truth-commercial-cat-food/
-
http://www.apetcenter.com/wp-content/uploads/2016/11/Deciphering-Food-Labels.pdf
-
https://feline-nutrition.org/health/species-inappropriate-the-dangers-of-dry-food
-
https://feline-nutrition.org/answers/answers-what-dry-food-does-to-your-cats-teeth
Hva annet kan/kan ikke katten spise?
Det er lurt å sette seg litt inn i hva katten tåler og ikke tåler, fordi de er slettes ikke som mennesker. Det er kjempeviktig at du aldri gir katten medisiner som ikke er produsert for katter, fordi det kan være livsfarlig.
Greit å gi katten:
Animalsk: (usaltet og ukrydret)
-
Kylling
-
Biff
-
Lam
-
Lever
-
Kalkun
-
Kokt egg
-
Litt tunfisk
-
Kokt fisk
Grønnsaker og frukt:
-
Kokt brokkoli
-
Spinat
-
Asparges
-
Agurk (uten frø)
-
Squash
-
Søtpotet
-
Gresskar
-
Melon
-
Honningmelon
-
Banan
-
Erter
-
Blåbær
Til medisinsk bruk:
-
Saltvannsløsning
-
Klorhexidin
-
Kattemalt
Ikke bra for katten:
Animalsk:
-
Urent kjøtt
-
Rått egg
-
Melk
Frukt og grønnsaker:
-
Løk
-
Hvitløk
-
Gressløk
-
Avokado
-
Fersken
-
Plommer
-
Druer
-
Nøtter
-
Rosiner
-
Frø
-
Kokte bønner
Annet:
-
Salt
-
Krydder
-
Koffein
-
Kaffe
-
Te
-
Alkohol
-
Menneskemedisiner
-
Menneskelige kosttilskudd
-
Xylitol
-
Tyggis
-
Godteri
-
Sjokolade
-
Rå deig
-
Kokosmelk