top of page

Katters naturlige næringsbehov
og fakta om kommersiell kattemat

istockphoto-1169434440-612x612.jpeg
Næringsbehov

Kattens kosthold er en stor del av grunnmuren som avgjør hvordan helsen deres vil være gjennom livet. Ved å studere kompetente, upartiske kilder og se resultat av lange, egne erfaringer har vi lært enormt mye.

Konklusjonen er at kattematbransjen spiller russisk rulett med livene til kattene våre, og at salgstriks og propaganda er skyld i en enorm vranglære og feilfôring verden over. Våre nettsider forklarer hvorfor og hvordan du kan fôre katten din trygt og artsriktig.


Hvilket kosthold katter behøver må vel være veldig individuelt, tenker du kanskje. Svaret er både ja og nei. Fra hvordan katten er oppbygd biologisk og naturlig sett behøver katter det samme kostholdet, men saken blir litt mer individuell dersom katten har spesielle helseproblemer man må ta hensyn til.  Det er likevel viktig å prøve å ivareta kattens naturlige ernæringsbehov best mulig samtidig som at man tar hensyn til diagnoser. For å klare det må man lese litt, men lærer du deg grunnprinsippene kommer du langt!

PS: Informasjonen du finner på denne siden kan vike fra det du er blitt fortalt av dyrlegen din, og årsaken blir forklart underveis. Artikkelen er ikke en komplett forklaring på organenes funksjon eller oppgaver, men tar for seg viktige forskjeller mellom katter kontra andre arter.

Kattens ernæringsbehov

Et kosthold burde alltid bestå av følgende:

  • Vann

  • Proteiner

  • Fett

  • Karbohydrater

  • Vitaminer

  • Mineraler
     

Viktigheten av proteiner
Fra listen kan proteiner, fett og karbohydrater brukes som energikilder. Ulike arter bryter ned og utnytter næringsstoffer forskjellig, derfor har de også ulike næringsbehov. Herbivorer som bare spiser planter, er mer avhengig av karbohydrater for å oppta energi enn omnivorer/altetende arter og karnivorer/kjøttetere.

Katter er ganske unike ift. at leverenzymene deres konstant bryter ned proteiner for å oppta energi, samt regulere blodsukkeret. Når katter ikke får i seg nok proteiner - selv med tilgang til andre energikilder, begynner kroppen deres å bryte ned muskler for å møte behovet for proteiner og aminosyrer.

Det finnes mye proteiner i en del planter, men katter er ikke utviklet til å klare å oppta dem på samme måte som fra dyreproteiner. Det er også for mye karbohydrater i planter enn katter skal ha, derfor blir katter som spiser mye planteingredienser overvektige. Dette kommer vi tilbake til i avsnittene om tørrfôr.

 

Obligatoriske karnivorer

Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at de ikke kan leve med et kosthold uten kjøtt og visse næringstoffer som finnes i det. Domestiserte katter (katter som lever med mennesker) er fortsatt veldig lik sine ville forgjengere. De har fortsatt samme næringsbehovene som villkattene som stort sett lever av små gnagere, kaniner, fugler, frosker og reptiler.


De fleste arter trenger 9 visse aminosyrer, mens katter trenger 11. De to ekstra aminosyrene er taurin og arginin. Katter kan heller ikke produsere visse vitaminer som de trenger, slik som niacin, vitamin A og D, men alt dette får de i seg ved å spise andre dyr. Aminosyrer er byggesteinene til proteiner, så de er ekstremt viktige for katter.
 

Taurin

Taurin er en aminosyre som kun finnes i dyrevev, ikke i planter. Det sørger for at øynene og hjertet fungerer normalt, er viktig for reproduksjon og for kattungers utvikling. Katter kan produsere små mengder taurin selv, men ikke så mye som kroppen deres trenger. Ved mangel på taurin kan katter få synsproblemer, hjertefeil, abortere og få problemer med utvikling av sentralnervesystemet.

Arginin
Mangel på arginin fører til for høye nivåer av ammoniakk i blodet, noe som gir nevrologiske symptomer som kan føre til anfall og død.

 


Naturlig næringsbehov

Studier gjort på både innekatter, katter som har vært fôret på kommersiell kattemat, ville katter og hjemløse katter, viser at kattene valgte mat som gir dem følgende:

  • Proteiner: 52-63%

  • Fett: 22-36%

  • Karbohydrater: 2,8 - 10% (ville katter holder seg særdeles lavt her)

  • Væske: Ca. 70% av måltidet
     

Dette beviser det vi vet om katter biologiske oppbygging, nemlig av de behøver et kosthold som består av mye kjøtt, moderat mengde fett og lite karbohydrater.

Hvordan møte kattens næringsbehov best mulig

Det gir kanskje nå mening at dersom du fôrer katten din så naturlig som mulig, vil den holde seg friskere (så lenge en ikke har visse diagnoser å ta hensyn til.) Siden få kjælekatter jakter nok til å få i seg all næringen de trenger i løpet av et døgn og det er tungvindt og komplisert å sette sammen et komplett kosthold selv, finnes det nå ferdigpakket råfôr som kan fåes kjøpt de fleste steder hvor kattemat selges. 

Lær mer om råfôr her.

Kommersiell kattemat

Kommersiell kattemat er all kattemat som markedsføres og selges i butikk, f.eks. kattematen du ser i dagligvarehandelen, dyrebutikkene, klinikkene og andre steder hvor dyremat selges. Det er blitt en kjempestor industri hvor det er vanskelig å navigere seg frem til hva som er de gode og dårlige produktene.

De siste årene har mange katteeiere fått opp øynene for at det de trodde var bra kattemat, faktisk ikke er det. En del katteeiere reagerer med sjokk og sinne når de får faktaene på bordet, og det er ikke så rart når de fleste streber etter å ta gode valg for kattene sine. De stoler på fagfolk og bruker tusenvis av kroner i året på deres anbefalinger, så kommer noen og påstår at alt det ikke er bra?

 

 

Nye familiemedlemmer
I artiklene våre om katters opphav har vi skrevet om at vi kun har hatt katter som kjæledyr siden 50-60-tallet. Før dette var katter flest fortsatt ville dyr som levde blant og rundt oss, ikke sammen med oss. Mennesker begynte å se nytten i dem da vi oppdaget at de kunne holde musebestanden på gården nede. Fra å ha vært sett på som en medhjelper, ble de etterhvert en del av hjemmet og familien vår. Det var først da at kattematindustrien oppstod. Ja, det vil si at tørrfôr og våtfôr, kattesnacks og alt dette ikke fantes før. Hva spise kattene da? Jo, sine egne byttedyr og kjøtt og fisk som vi ga dem. Du har kanskje hørt hvor høyt de eldre generasjonene skryter av hvor friske og gamle kattene deres ble?

Det er altså ikke så lenge siden katter ble en del av livene våre og derfor er det ikke rart at vi enda har mye å lære om dem.


 

En kynisk industri

Kattematproduksjon er en business og business handler om penger - altså hva som er lønnsomt. Dessverre er det ikke lønnsomt for produsentene å lage produkter som møter kravene til hva som kan kalles bra og passende kattemat. Kvalitetskjøtt- og dyreorganer er dyrt, så produsenter sparer penger ved å heller bruke restene som er igjen etter at de beste delene av dyret er brukt til menneskemat. Det finnes faktisk ingen krav eller regler til kvaliteten på ingrediensene i kattemat. Det vil si at de animalske ingrediensene kan være forurenset eller bestå av puss, ulike infeksjoner, tumorer og kreft. I tillegg brukes enorme mengder planteingredienser for å lage tørrfôr. Vanlige ingredienser er hvete, mais, erter, poteter og soya. Dette kan også være forurenset eller preget av langvarig lagring, samt inneholde en del allergener katter kan reagere på - som insekter.

 

Les mer om ingrediensene i tørrfôr her.
 

 

Tørrfôr-fella

De fleste katteeiere har ikke satt seg grundig inn i hva katter trenger av næring. Vi stoler blindt på at kattematen som finnes i butikkene er trygg og bra for kattene våre. Noen går i dagligvarehandelen og velger f.eks. Friskies og Whiskas, uten å ane hvor usunt og upassende det er for kattene sine. Andre følger veterinærenes råd og bruker hundrevis av kroner på såkalt "veterinærfôr" som skal forebygge og hjelpe mot det ène og andre helseproblemet. Fellesnevneren er at alle blir lurt.

Det man ikke er klar over er at all denne kattematen er produsert og sponset av en industri som tjener på at kattene ikke blir friske. Veterinærer og dyrebutikkansatte drar på kostholdskurs holdt av kattematprodusentene, og blir der overbevist om at akkurat deres produkter er verdt å selge. Produsentene plaster så produktene sine med flotte ord som "veterinærutviklet" og inngår salgsavtaler med dyreklinikker og dyrebutikker. Dette trikset tjener industrien ellevilt på. De har designet
 et produkt som selger godt, ikke må møte strenge krav og som kan markedsføres så langt fantasien tar dem. 
 

Hva er så galt med tørrfôr?

Tørrfôr er faktisk kun bra for mennesker; Eierne og produsentene. Vi liker at tørrfôr er lett tilgjengelig, finnes i alle salgsklasser og i ulike pakningsstørrelser. Vi liker at det krever minimalt å servere, kan stå fremme og at katten kan forsyne seg når den vil. 

Men problemene med tørrfôr er mange flere:

- Minner ikke om byttedyr, verken i størrelse, tekstur eller innhold

- Pellets er for små til å gi tennene nok polering som kjøttstykker gjør

- Inneholder alt for lite og for dårlige animalske ingredienser

- Er dehydrert, så møter ikke kattenes store væskebehov

- Består av veldig mye korn og karbohydrater, som er skadelig for både tenner, urinveier, nyrer, vekt m.m

- Inneholder feil fordeling av makronæringen katter behøver
 


Studier viser at katter spiser så mye de trenger for å få næringsstoffene de behøver. Dersom fôret er næringsfattig kan de da altså spise dobbelt så mye mat i forsøk på å få nok næring.
 

 

Dette er problematisk fordi tørrfôr ikke inneholder riktig sammensetning mellom animalske proteiner, fett, væske, karbohydrater og mer etter kattenes behov. Tørrfôr er alltid høyest på karbohydrater, næringen katter trenger minst av, så i forsøk på å få i seg nok proteiner, får de i seg usunne mengder karbohydrater. Dette fører ofte til tannproblemer, urinveisproblemer og overvekt.

Relaterte artikler:

 

Velg bedre for katten din

Vi har gått nøye gjennom ingrediensene på en mengde kommersiell kattemat for å finne ut hvilke produkter som er bedre enn andre. Vi fraråder å fôre primært og mest på tørrfôr, men om man absolutt ønsker å gi det burde man i hvert fall gå for de kornfrie varianter.

Våtfôr som er nevnt er også kornfritt og har kortere ingredienslister, som gjør dem mer naturlige og sunnere enn en del andre alternativer.

Katter burde fôres en høy andel animalske proteiner, og vi håper de fleste velger rene og naturlige proteinkilder som nevnt i denne kolonnen. 

Ikke alt av snacks i lista er helt korn- eller laktosefritt (liquid snacks), men er nevnt fordi de er så verdifulle ved hjelp i sosialisering og medisinering. 

Vi kan ikke garantere at nevnte merker og produkter ikke forandrer innhold i fremtiden, så dobbelsjekk alltid selv før du kjøper.

Velg god mat
Godkjent kattemat.png

Annet katter kan spise og ikke
Det er lurt å sette seg litt inn i hva katten tåler og ikke tåler, fordi de er slettes ikke som mennesker. Det er kjempeviktig at du aldri gir katten medisiner som ikke er produsert for katter, fordi det kan være livsfarlig.


Greit å gi katten:

Animalsk: (usaltet og ukrydret)

  • Kylling

  • Biff

  • Lam

  • Lever

  • Kalkun

  • Kokt egg

  • Litt tunfisk

  • Kokt fisk
     

Grønnsaker og frukt:

  • Kokt brokkoli

  • Spinat

  • Asparges

  • Agurk (uten frø)

  • Squash

  • Søtpotet

  • Gresskar

  • Melon

  • Honningmelon

  • Banan

  • Erter

  • Blåbær

Til medisinsk bruk:

  • Saltvannsløsning

  • Klorhexidin

  • Kattemalt

Ikke bra for katten:

Animalsk:

  • Urent kjøtt

  • Rått egg

  • Melkeprodukter


Frukt og grønnsaker:

  • Løk

  • Hvitløk

  • Gressløk

  • Avokado

  • Fersken

  • Plommer

  • Druer

  • Nøtter

  • Rosiner

  • Frø

  • Kokte bønner
     

Annet:

  • Salt

  • Krydder

  • Koffein

  • Kaffe

  • Te

  • Alkohol

  • Menneskemedisiner

  • Menneskelige kosttilskudd

  • Xylitol

  • Tyggis

  • Godteri

  • Sjokolade

  • Rå deig

  • Kokosmelk

bottom of page