top of page

Hvordan riktig fôring kan forebygge urinveisproblemer

"Denne kunnskapen kan redde katten din", sier Bean. Han er glad for å være i live etter å ha vært døden nær to ganger på to uker. "Vi kjælekatter er fortsatt veldig lik forfedrene våre, og våre ville slektninger opplever ikke de samme typiske sykdommene som oss". Forskjellen er nemlig hva de spiser!

Bean på 1 år fikk urinstopp to ganger på to uker! Urinstopp er dødelig om man ikke oppdager det innen 48 timer. Han ble for sikkerhets skyld operert i penis for å få bedre plass i urinrøret for å tisse. Dette er ikke et unikt problem. Urinstopp tar dessverre livet av svært mange - særlig hannkatter.

Fortsatt like sine forfedre

Selv om det kan være vanskelig å forestille seg, er kjælekattene våre avkom av ørkenkatter som levde steder hvor det knapt var vann. Som et resultat av det utviklet de seg til å få det meste av væskebehovet dekket gjennom byttedyrene de spiste, slik at de ikke måtte være avhengig av andre vannkilder. Villkattene spiser bl.a. mus som har høy mengde proteiner og væske, og som er lave på karbohydrater. De eneste karbohydratene de fikk i seg var det som lå i magen på byttedyrene. Det tok disse kattene titusener av år til å utvikle seg slik, mens det er bare 50-100 år siden de begynte å bli kjæledyr som levde innendørs og ble gitt annen mat. Problemet er at altså at mens livsstilen til kattene endret seg drastisk på kort tid har ikke biologien deres det.

Kronisk dehydrerte

Når du ser på moderne og kommersiell kattemat, er det gjerne tørrfôr som er høyt på karbohydrater, lavt til moderat på protein og som mangler væske. Dette er det motsatte av katters naturlige kosthold. Ikke bare mangler denne maten væsken katter trenger, men den krever også væske fra kroppen for å prosesseres. Dette forårsaker at mange huskatter lever kronisk dehydrerte i årevis, og det vil gi store konsekvenser.

Urinveiene til katter er et ganske sårbart system som behøver å skylles gjennom jevnlig for å fungere skikkelig. Tross det drikker de fleste katter for lite fordi de stammer fra katter som ikke drakk mye da de fikk i seg væske via maten de spiste. Dette kombinert med en upassende og dehydrerende diett gjør at mange katter utvikler urinveisproblemer og sykdommer knyttet til blæren og nyrene.

Fôr så naturlig som mulig

Den gode nyheten er at de fleste urinveisproblemer hos katter kan løses med riktig kosthold! Nøkkelen er å fôre kattene så nært hva de biologisk naturlig sett ville spist som mulig - høy andel animalske proteiner, masse væske og lite karbohydrater, med et riktig mineralforhold. Råfôring er den absolutt sunneste måten å fôre katter på, og de fleste dyrebutikker som selger ferdigpreppede råmåltid burde kunne hjelpe deg med overgangen. (Vi jobber med en side med informasjon om råfôring).

Alternativer

Hvis du foretrekker en mer beleilig diett anbefaler vi frysetørket mat som du kan tilsette masse vann til. Våtfôr er det neste beste kostholdet, og du burde også tilsette ekstra vann til dette. Hvis du absolutt må gi mest tørrfôr til katten din, velg kornfritt tørrfôr med høyt kjøttinnhold og minst mulig karbohydrater. Å finne et fôr lavt på fosfor er også viktig, spesielt for katter som allerede har hatt urinveisproblemer. Vi har mange gode råd om bedre alternativer til det typiske tørr- og våtfôret de fleste kjenner til fra butikken og klinikken. Se dem og mange flere råd og fakta på kostholdssiden vår.

Fôring av nyresyke katter

Det er en vranglære om at katter med nyreproblemer trenger lavproteinmat. Dette stemmer kun om proteinene du gir er av dårlig kvalitet, sånn som proteiner fra bi-produkter eller plateproteiner, som er vanskelig for nyrene å prosessere. I virkeligheten kan katter med nyresykdom takle moderate mengder høykvalitetsproteiner (muskelkjøtt og organer) uten problemer.

Gi nok væske

Du burde alltid oppmuntre katten din til å drikker mer med å alltid tilsette vann i maten deres, samt ved å tilby dem vannkilder mange steder omkring i hjemmet. Mange katter foretrekker rennende vann, så en drikkefontene kan stimulere dem til å drikke mer. Husk at selv om sunnere kattemat kan være dyrere, forebygger du muligens problemer og sykdommer som kan gi store dyrlegeregninger.

Kilder

https://www.pattonavenuepet.com/how-proper-nutrition-can-help-prevent-and-treat-urinary-tract-disease-in-your-cat/

www.catinfo.org

Potespor i Hjertet

bottom of page