top of page

Hvordan riktig fôring kan forebygge urinveisproblemer

"Denne kunnskapen kan redde katten din", sier Bean. Han er glad for å være i live etter å ha vært døden nær to ganger på to uker. "Vi kjælekatter er fortsatt veldig lik forfedrene våre, og våre ville slektninger opplever ikke de samme typiske sykdommene som oss". Forskjellen er nemlig hva de spiser!

Bean på 1 år fikk urinstopp to ganger på to uker! Urinstopp er dødelig om man ikke oppdager det innen 48 timer. Fordi han opplevde dette flere ganger opererte vi penisen hans slik at han har bedre plass til å tisse. Dessverre er ikke dette et unikt problem. Urinstopp tar dessverre livet av svært mange katter hvert år - særlig hannkatter.

Fortsatt like sine forfedre

Selv om det kan være vanskelig å forestille seg, er kjælekattene våre avkom av ørkenkatter som levde steder hvor det knapt var vann. Som et resultat av det utviklet de seg til å få det meste av væskebehovet dekket gjennom byttedyrene de spiste, slik at de ikke måtte være avhengig av andre vannkilder. Villkattene spiser bl.a. mus som har høy mengde proteiner og væske, og som er lave på karbohydrater. De eneste karbohydratene de fikk i seg var det som lå i magen på byttedyrene. Det tok disse kattene titusener av år til å utvikle seg slik, mens det er bare 50-100 år siden de begynte å bli kjæledyr som levde innendørs og ble gitt annen mat. Problemet er at altså at mens livsstilen til kattene endret seg drastisk på kort tid har ikke biologien deres det.

Kronisk dehydrerte

Når du ser på moderne og kommersiell kattemat, er det gjerne tørrfôr som er høyt på karbohydrater, lavt til moderat på protein og som mangler væske. Dette er det motsatte av katters naturlige kosthold. Ikke bare mangler denne maten væsken katter trenger, men den krever også væske fra kroppen for å prosesseres. Dette forårsaker at mange huskatter lever kronisk dehydrerte i årevis, og det vil gi store konsekvenser.

Urinveiene til katter er et ganske sårbart system som behøver å skylles gjennom jevnlig for å fungere skikkelig. Tross det drikker de fleste katter for lite fordi de stammer fra katter som ikke drakk mye da de fikk i seg væske via maten de spiste. Dette kombinert med en upassende og dehydrerende diett gjør at mange katter utvikler urinveisproblemer og sykdommer knyttet til blæren og nyrene.Tisser katten din på steder den ikke skal? Se våre tips.

Så naturlig mat som mulig

Den gode nyheten er at de fleste urinveisproblemer hos katter kan løses med riktig kosthold! Nøkkelen er å fôre kattene så likt mulig det de biologisk naturlig sett ville spist. Dvs. høy andel animalske proteiner, masse væske og lite karbohydrater, med et riktig mineralforhold. Råfôring er den absolutt sunneste måten å fôre katter på, og de fleste dyrebutikker selger ferdigpreppede råmåltid. (Vi jobber med en side med informasjon om råfôring).

Alternativer

Hvis du foretrekker en mer beleilig diett anbefaler vi frysetørket kattemat som du kan tilsette vann til. Våtfôr er det neste beste kostholdet, og du burde også tilsette ekstra vann til dette. Hvis du absolutt må gi mest tørrfôr til katten din, velg kornfritt tørrfôr med høyt kjøttinnhold og minst mulig karbohydrater. Å finne et fôr som har lavt fosforinnhold er også viktig, spesielt for katter som allerede har hatt urinveisproblemer. Vi har mange gode råd om bedre alternativer til det typiske tørr- og våtfôret de fleste kjenner til fra butikken og klinikken. Se dem og mange flere råd og fakta på kostholdssiden vår.

Kosttilskudd

En undervurdert metode å holde katten frisk på er kosttilskudd. Dette er det best å begynne med før katten får problemer, men det er også viktig å bruke når katten har fått påvist problemer. For urinveisproblemer finnes det mange ulike kosttilskudd og hvilket du burde gå for avhenger av hva som plager katten din. Her er noen forslag:

  • Cystophan: Stressrelaterte urinveisproblemer og blærebetennelse:

  • Glucosamine & chondroitin: Typisk brukt for artrose og leddproblemer, men kan hjelpe å erstatte noe i blæreveggen til katter. Vi anbefaler sterkt Dorwest for begge typer plager. JointWell fra Dorwest.

  • Green relief fra Dorwest: Hjelper gjenopprettingen av pH-balansen som kan være forstyrret ved urinveisinfeksjoner eller lekkasjer. Lett vanndrivende og har betennelsesdempende, antibakteriell og smertedempende effekt.

  • Tranebærekstrakt: Kan hjelpe å begrense at bakterier fester seg på slimhinnen i urinveiene. Høyt innhold av antioksidanter.Fôring av nyresyke katter

Det er en vranglære om at katter med nyreproblemer trenger lavproteinmat. Dette stemmer kun om proteinene du gir er av dårlig kvalitet, sånn som proteiner fra bi-produkter eller plateproteiner, som er vanskelig for nyrene å prosessere. I virkeligheten kan katter med nyresykdom takle moderate mengder høykvalitetsproteiner (muskelkjøtt og organer) uten problemer.


Les mer om dette i artikkelen vår om nyresykdom.

Gi nok væske

Du burde alltid oppmuntre katten din til å drikker mer med å alltid tilsette vann i maten deres, samt ved å tilby dem vannkilder mange steder omkring i hjemmet. Mange katter foretrekker rennende vann, så en drikkefontene kan stimulere dem til å drikke mer. Det finnes i tillegg flytende snacks, kattedrikker på boks eller pose og man kan som nevnt alltid tilsette ekstra væske i maten deres.

Husk: Selv om sunnere kattemat og kosttilskudd kan koste, kan det hjelpe å forebygge problemer og sykdommer som kan gi deg store dyrlegeregninger senere.

Ikke utsett dyrlegebesøk

Aldri undervurder hvor viktig det er å starte med et dyrlegebesøk. Å ta en helsesjekk, urinprøve og blodprøve kan gi en god pekepinn på hvor problemet ligger. Om katten allerede har urinveisproblemer så må du uansett starte der og så kan du gjerne bruke våre tips deretter og i fremtiden.Kilder

Comments


bottom of page