top of page

Livreddende hjemmeapotek

Å ha syke dyr er forferdelig, men gang på gang har jeg vært evig takknemlig for at jeg faktisk har en samling av ulike preparater og behandlingsartikler for katter i skapet. Mange har nok opplevd å ikke ha noe som helst å hjelpe seg med når kjæledyret blir sykt eller skadet, og fortvilelsen er stor når man ikke kommer seg til veterinær med èn gang. Jeg mener ALLE dyreeiere burde ha enkelte artikler i skapet i tilfelle noe skjer.De viktigste tingene å ha i skapet

 • Natriumklorid (saltvannsløsning/øyeskyllevann) Brukes for å rense øyne, snute og blødende/åpne sår. (Kjøpes på apoteket)

 • Klorhexidin Brukes for å sterilisere og rense overflatesår. (Kjøpes på apoteket)

 • Bomull Gjerne både pads og tovet.

 • Termometer Brukes analt på katt - PS; ha på litt matolje før bruk (Kjøpes på nett her eller på apotek)

 • Væskeerstatning Eksempler på profukter som vil hjelpe å tilføre katten ekstra elektrolytter som forebygger dehydrering. (Kjøpes hos veterinær eller på nett.) - Oralade (flaske med ferdiglaget drikke, som finnes både i varianter med ekstra hensyn til mage og nyrer) - Nutri-sal (boks med pulver som blandes i vann.)

 • Flåttpenn Husk å sjekk pusen ofte og fjern flåtten innen 24 timer for å unngå borreliasmitte. (Kjøpes hos veterinær, dyrebutikk eller apotek)

 • Krisenæring: Når det er kritisk at katten får i seg næring, burde du ha noe av følgende produkter. De kan kjøpes hos veterinær eller på nett. - Royal Canin Recovery liquid - Aptus recovery booster - Hills a/d - Royal

 • Lettspiselig mat: Våtfôr uten klumper (mousse) Mat uten klumper og biter er ofte lettere å få i katter, spesielt om du må tvangsfôre med sprøyte eller sonde. - Hills a/d / urgent care - Royal Canin Recovery - ProPlan convalescence - Royal Canin babycat mousse - My Star mousse (Kjøp hos veterinær eller dyrebutikk på nett)

 • Lettfordøyelig mat Mat som er beregnet på fordøyelsesproblemer. - Hills i/d - Hills Gastrointestinal Biome - Royal Canin Gastrointestinal - Kattovit gastro

 • Førstehjelp Du kan kjøpe inn kompresser, bandasje osv. selv, men du kan også kjøpe en slik mappe som har litt av hvert. (Mappe kjøpes her)

 • Parasittmidler Du må ha midler mot parasitter liggende, ikke bare fordi katten lett får parasitter, men også fordi den kan bli veldig syk uten behandling. Husk at katten din må ha vært til helsesjekk siste året for at veterinæren skal kunne gi deg resept. (Parasittkurer - altså midler mot innvollsorm, lus, midd og flått.)

 • Magestabiliserende preparater Dette er viktig om pusen din har diarè eller kaster opp! Her er noen gode produkter. De kan finnes på dyreklinikker, enkelte apotek og nettdyrebutikker. - ZooLac, pasta. - FortiFlora, pulver som strøs over maten. - WeBiotic, pasta. - Pro-Kolin, pasta. - Diarsanyl, pasta.

 • Lakserende mot forstoppelse Forstoppelse er livsfarlig for katter! Da må du ha et løsemiddel i skapet. (Apoteket har dette.) - Duphalac eller lactulose - Medisinsk kull - Flytende parafin

 • Smarte hjelpemidler - Mortel for å knuse tabletter eller tablettknuser - Tablettdeler - Engangssprøyter i ulike størrelser

Ha nødnummer lagret på telefonen Til slutt anbefaler jeg at du lagrer både lokale veterinærklinikkers nr og tlf.nr til ulike veterinærvakter på telefonen, pluss at du skriver ut et infoark om førstehjelp for dyr og legger det et sted det er lett tilgjengelig. Da skal du være ganske forberedt på en krise! Lykke til!

bottom of page