Livreddende hjemmeapotek

Å ha syke dyr er forferdelig, men gang på gang har jeg vært evig takknemlig for at jeg faktisk har en samling av ulike preparater og behandlingsartikler for katter i skapet. Mange har nok opplevd å ikke ha noe som helst å hjelpe seg med når kjæledyret blir sykt eller skadet, og fortvilelsen er stor når man ikke kommer seg til veterinær med èn gang. Jeg mener ALLE dyreeiere burde ha enkelte artikler i skapet i tilfelle noe skjer.

En liste over de viktigste tingene du trenger til et hjemmeapotek for katten din:

 • Natriumklorid (saltvannsløsning/øyeskyllevann) Brukes for å rense øyne, snute og blødende/åpne sår. - Kjøpes på apoteket

 • Klorhexidin Brukes for å sterilisere og rense overflatesår. - Kjøpes på apoteket

 • Bomull (gjerne både pads og tovet)

 • Termometer (brukes analt på katt - PS; ha på litt matolje før bruk) Kjøpes på nett her eller på apotek

 • Rehydration support Pulver som skal oppløses i vann. Tilfører ekstra elektrolytter som forebygger dehydrering. - Kjøpes hos veterinær eller på nett.

 • Oralade "Juice" som tilfører både elektrolytter og viktige vitaminer til syke katter. Smaker godt og kan være enklere å gi enn forrige alternativ. - Kjøpes på Animail.no.

 • Flåttpenn Husk å sjekk pusen ofte og fjern flåtten innen 24 timer for å unngå borreliasmitte. - Kjøpes hos veterinær, dyrebutikk eller apotek

 • Krisenæring F.eks. Convalescence Support Næringsrik pulvermelk for regenerering - Kjøpes hos veterinær eller på nett her Hills a/d våtfôr på boks - Kjøp hos veterinær eller dyrebutikk på nett Våtfôr uten klumper (såkalt mousse), f.eks. typer kattungemat - Kjøp hos veterinær eller dyrebutikk på nett

 • Krisefôr Spesialmat for å få i katten ekstra næring under sykdom. Her er noen eksempler: Restorative care, Aufbaukur, Recovery, evt. kan du bruke kattungevåtfôr.

 • Førstehjelp Du kan kjøpe inn kompresser, bandasje osv. selv, men du kan også kjøpe en slik mappe som har litt av hvert. - Mappe kjøpes her.

 • Parasittmidler Du SKAL ha midler mot parasitter liggende, ikke bare fordi katten lett får parasitter, men også fordi den kan bli veldig syk uten behandling og du trenger ikke å se det før det er omtrent for sent. - Parasittkurer - altså midler mot innvollsorm, lus, midd og flått får du på resept hos veterinæren.

 • Magestabiliserende preparater Dette er viktig om pusen din har diarè eller kaster opp! Her er noen gode produkter: - ZooLac kjøpes på Animail, hos veterinæren eller på noen apotek. - Pro-Kolin kjøpes her. - Diarsanyl kjøpes her.

 • Lakserende mot forstoppelse Forstoppelse er livsfarlig for katter! Da må du ha et løsemiddel i skapet. - Duphalac, kjøper du reseptfritt på apoteket.

Ha nødnummer lagret på telefonen Til slutt anbefaler jeg at du lagrer både lokale veterinærklinikkers nr og tlf.nr til ulike veterinærvakter på telefonen, pluss at du skriver ut et infoark om førstehjelp for dyr og legger det et sted det er lett tilgjengelig. Da skal du være ganske forberedt på en krise! Lykke til!