top of page

Hemmeligheten bak overvekt, diabetes, urinveisproblemer m.m.

Oppdatert: 1. mai

Dette er et innlegg alle katteeiere/katteengasjerte burde lese, fordi det kan faktisk redde katters liv og spare deg mange tusenlapper!

Hva katter skal spise og ikke er dessverre svært misforstått, og det kan føles overveldende å navigere hvilken informasjon man faktisk burde stole på. Vi ønsker å gjøre dette litt enklere, så vi har brukt lang tid på å sette oss grundig inn i katters egentlige ernæringsbehov og hvilken mat som møter dem best. Å fôre katten et egnet og godt kosthold er den enkleste måten å forebygge sykdom på og dette kan spare katten mange plager og deg mange tusenlapper. De fleste som er spesielt engasjert i å gi kattene sine det beste, blir fortalt at man alltid burde går for fôret som markedsføres av veterinær. Man skal styre unna alle andre kattematmerker, særlig det som selges av dagligvarehandelen. Dette har vi også levd i troen om i mange år i beste hensikt om å forebygge sykdom hos kattene. Men slik var det jo ikke. Fordi selv om vi ga kattene utelukkende mat som skal være "kvalitetsfôr" og det som var beregnet på de individuelles alder, kjønn og helsesituasjon, ble flere katter syke. Det var særlig da vi hadde katter som ble veldig overvektige, som utviklet diabetes og fikk urinveisinfeksjoner at jeg forstod av noe var alvorlig galt. Som den kattenerden jeg er (ord brukt for å fremheve min sterke interesse for katter) leser jeg meg alltid nøye opp på ethvert helseproblem vi kommer over. Jeg føler at kunnskap er makt, så det var ingen unntak når det kom til diabetes. Vi ble rådet av veterinærene å kun gi kattene diabetesfôr, ble opplært til å gi insulin og å måle kattenes blodsukker. Alt dette er okei og det takler vi, men det er derimot ikke alle katter som trives med denne behandlingen. Det er ingen skjult sak at de fleste av kattene vi redder har begrenset erfaring med mennesker og håndtering på forhånd. Så det store spørsmålet var: Hvordan unngå at katter får diabetes?

Fellesnevnere:

  • Kattene som utviklet diabetes fikk det relativt fort etter at de ble reddet. Det var ofte hannkatter som var kjent for å vandre, slik som ukastrerte hannkatter gjerne gjør. De kan gå mange kilometer om dagen og har gjerne faste ruter for å kontrollere ulike områder, finne mat og maker. Det vil se at de brente sannsynligvis mange flere kalorier enn de spiste.

  • Hunnkatter som hadde gått ute sultne, drektige og med kattunger, som etter inntak spiste kattungefôr mens de bodde med kattungene sine ble overvektige. De gikk fra å slite med å få i seg nok næring, til å få alt for mye energiinnhold, la på seg og fikk skyhøyt blodsukker.

  • Kattene som utviklet urinvei- og blærerelaterte problemer hadde spist fôr som var markedført for å forebygge nettopp dette. Vi mistet til og med vår kjæreste Lillefot til urinstopp pga. feilernæring mens han stod på såkalt "lavkarbo/slankefôr" pga. overvekt. I dag vet vi at dette er langt fra slankende eller sunt i det hele tatt!

Katters ernæringsbehov

Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at de ikke kan leve på et kosthold som ikke inneholder kjøtt. Huskatten har utviklet seg lite fra villkatten som behøver: Mye animalske proteiner, moderat mengde fett og mye væske. Det er også livsviktig at de får i seg essensielle aminosyrer som de ikke kan lage selv. Med et kosthold som tilfører katten den riktige balansen av proteiner, fett, vann, vitaminer, mineraler og aminosyrer, vil du ha en friskere og lykkeligere katt i sannsynligvis lengre tid enn på et ubalansert kosthold. Studier gjort på både innekatter, katter som har vært fôret på kommersiell kattemat, ville katter og hjemløse katter viser at kattene valgte selv å spise mat som gir dem følgende makronæringsstoffer:

  • Proteiner: 52-63%

  • Fett: 22-36%

  • Karbohydrater: 2,8 - 12% (ville katter holder seg særdeles lavt her)

Dette beviser det vi vet om katter biologiske oppbygging, nemlig av de behøver et kosthold som består av mye kjøtt, moderat mengde fett og lite karbohydrater. Hva med spesialfôr? Enkelte typer spesialfôr kan være designet for å dekke spesifikke behov, som ved drektighet, vekst hos kattunger eller høyere alder. Likevel anbefaler vi at du heller setter deg inn i hva katten din (i sin tilstand) faktisk behøver over å velge fôr etter merkenavn og “diagnose”.

Hvordan velge et egnet kosthold til katten

Noter deg gjerne noen stikkord på mobilen, slik at du har de viktigste punktene tilgjengelig når du skal kjøpe kattemat. Kattens kosthold må ta hensyn til:

  • Kattens naturlige næringsbehov

  • Alder

  • Vekt

  • Kastrert eller ikke

  • Aktivitetsnivå

  • Tilstander/diagnoser


Når du leser ingredienslister:

  • Se på både selve ingrediensene og rekkefølgen de er oppnevnt. De tre første ingrediensene bør være av animalsk kjøtt, fordi de første ingrediensene er alltid det som det er mest av i produktet. Se etter f.eks. rent kjøtt, muskelkjøtt, organer, hele egg.

  • Ingredienslisten bør være kort (indikerer at maten er mindre prosessert.)

  • Unngå ingredienser som korn, mais, ris og potet.

  • Velg helst kornfritt. Da unngår du en del av de unødvendige karbohydratene. Våtfôr, rent kjøtt og råfôr er lavest på karbohydrater, og dekker bedre kattens næringsbehov enn tørrfôr.

  • Velg noe som er merket «fullfôr/komplettfôr/wholefood»

  • Se etter gode animalske proteinkilder: Kylling, lam, kalkun, laks, tunfisk, samt organer som kyllinglever og kyllinghjerte som er rikt på taurin.

  • Aminosyrer som taurin og arginin (kan kun fåes gjennom dyreprotein.)

  • Velg heller våtfôr (lavt på karbohydrater og tilføyer katten ekstra væske.)

  • PS: Man må ikke sammenligne sammensetningen av prosentandelen næringsgrupper i tørrfôr med våtfôr. De vil være svært forskjellige nettopp fordi de er så ulikt sammensatt.


Les mer om kattemat her.


Kontroversene om tørrfôr

Mange fôrer katten sin hovedsakelig og eksklusivt med tørrfôr. Det er jo det man har sett og lært at katter spiser, ikke sant? Vi stoler blindt på at kattematproduktene vi kjøper i butikker og klinikker dekker kattens næringsbehov og holder kattene våre friske. Dessverre kan vi ikke gjøre det. For hva vet vi egentlig om hva kattene behøver? Den alminnelige katteeieren vet utrolig lite om dette - også næringsmessig sett, og nettopp derfor er det så enkelt å bli lurt. Svært kritikkverdig De eneste tørrfôr er bra for er mennesker - eierne og produsentene. Vi liker at tørrfôr kan kjøpes i store sekker og er utrolig enkelt å gi. Det kan stå fremme, så katten kan forsyne seg når den vil. Men hva inneholder egentlig denne maten utover smaken som er opplyst på fremsiden? Her er en forenklet liste over problemene med tørrfôr. Du kan lese mer om dem når du leser videre.

  • Unaturlig: Minner ikke om det katten ville spist i naturen

  • Alt for lavt vanninnhold

  • Proteiner fra planter eller annen ikke-animalsk opprinnelse

  • Inneholder alt for mange karbohydrater

  • Kan være tilsatt avhengighetsgivende og kunstige stoffer

  • Oftest laget med næringsfattige og dårlige ingredienser

  • Kan inneholde salmonella (fordi det ikke er strenge nok retningslinjer for hvordan man behandler ingrediensene under produksjon)

  • Har ingen fordel for tennene, heller tvert imot

Visste du at kattematprodusenter ikke er pliktig til... - Å lage kattemat som dekker alle katters næringsbehov?

- Å opplyse om alt maten inneholder?

- Å opplyse om karbohydratinnholdet? - Å opplyse om hvor ingrediensene kommer fra? Ingredienser og produksjon Kommersiell kattemat (kattemat som blir produsert, markedsført og solgt) er svært kritikkverdig. Som med mye annet er det en bransje hvor pengene ofte står mye høyere enn selve kvaliteten på produktene. Produsentene vil spare penger slik at de kan tjene mer, så dessverre brukes det ofte ingredienser av lav kvalitet for å produsere kattematen. Vanlige dårlige ingredienser:

  • Animalsk opprinnelse: - Slakteavfall, altså restene av dyr hvor alt av kvalitet allerede er plukket ut for annet formål. - Forurenset kjøtt og dyreorganer som ikke blir brukt til menneskemat. - Døde dyr fra ulike industrier (dyrehager, dyr som har dødd pga. sykdom og skader, avlivede eller påkjørte dyr). - Ulike rester som de prosesseres for å lage ekstra ingredienser som de kan bruke som fyllstoffer for å "erstatte" mengden kjøtt.

  • Store mengder karbohydrater: - Plantemat som er vanskelig å bryte ned for dem: Kornsorter, mais, ris, vanlig potet

  • Unaturlige og skadelige substanser og tilsetningsstoffer.

Ingrediensene gjennomgår ofte koking på ekstrem høy varme slik at mye av næringen forsvinner. På etiketten kan man ofte lese at fôret er tilsatt det ene og det andre av vitaminer og mineraler, noe som faktisk ikke skulle vært nødvendig om ikke ingrediensene var ødelagte. La deg ikke lure av etiketten. Fine ord og uttrykk er ofte bare en fasade og salgstriks . I tillegg strekker kattematprodusentene seg langt for å gjøre produktene ekstra “smaklige". De tilsetter maten ulike typer tilsetningsstoffer for å forsterke lukt og oppnå ønsket konsistens og farge. Noe som også er viktig å vite er at en del av det de tilsetter kan også ha en nesten avhengighetsgivende effekt. Det er derfor mange eiere kan oppleve at det er vanskelig å avvenne katten fra ètt type fôr til noe som er sunnere og mer næringsdekkende.

Kattens fordøyelsesprosess Kattens tenner er konstruert for å rive og tygge kjøtt, og tungen har små tagger designet for å slikke opp kjøttstykker og renske bein. Mange tror at tørrfôr er bra for katters tannhelse og motvirker plakk og tannstein, men dette er faktisk feil. Tørrfôrbiter er generelt små som gjør dem vanskelige å tygge for katter, så de svelges ofte hele i stedet for. Det ser du gjerne beviset for om katten kaster opp og fôret ikke har blitt særlig fordøyd på forhånd. Dette har naturligvis ingen slipeeffekt på tennene. Faktisk så gjør den høye mengden karbohydrater (eller polysakkarider) når den kommer i kontakt med spytt så maten heller legger seg på tennene, som over tid forårsaker plakk og tannstein, som igjen kan føre til ulike tann- og tannkjøttsykdommer. Mer om dette her. Nedenfor kan du se et bilde som forklarer hele fordøyelsesprosessen til katter, fra maten kommer inn i munnen, til den kommer ut som avføring.

Ingredienser å prøve å unngå: Katter behøver ikke karbohydrater fordi fordøyelsessystemet deres kan bare bryte ned 10% av det, mens de overflødige prosentene lagrer seg som fett. Likevel består det meste av tørrfôr av enorme mengder karbohydrater. De vanligste eksemplene på dette i kattemat er: Ris, mais, korntyper og vanlig potet. Katter skal heller ikke ha salt, krydder, menneskemat, hundemat eller plantemat. Les mer nedenfor.



Feilernæring = falsk sparing og stor helserisiko Mange katteeiere velger de billigere kattemat-variantene i forsøk på å holde utgiftene lave. Andre katteeiere velger dyrt veterinærfôr i forsøk på å gi katten sin det aller beste. Til syvende og sist: Du får ofte det du betaler for, men sett deg helst inn i hva katten faktisk behøver av næringsstoffer og gjør leksa di før du kjøper kattemat.

Studier viser at katter spiser så mye de trenger for å få næringsstoffene de behøver. Dersom fôret er næringsfattig kan de da altså spise dobbelt så mye mat i forsøk på å få nok næring. Dette er skadelig da butikkfôr er svært næringsfattig og fullt av karbohydrater. Lang tid med feilernæring kan gi senproblemer og utvikling av sykdommer som vil koste deg mye hos veterinær, men også være store påkjenninger hos katten.

Vanlige sykdommer relatert til feil kosthold:

  • Diabetes

  • Urinveis- og blæreproblemer (krystaller, blokkeringer, betennelser)

  • Kronisk nyresykdom

  • Kardiomyopati (hjertesykdom)

  • Hypertyreose (høyt stoffskifte)

  • Kreft

  • Fettlever

Våre erfaringer og resultater

Etter å ha lært alt dette og mer (som kommer til å bli publisert med tid) byttet vi ut all kattematen vi brukte på samtlige avdelinger og fosterhjemlager. Med en gradvis overgang til kornfritt kattemat, større mengder vårfôr, rent kjøtt og fôr med mye mindre karbohydratinnhold, har vi hatt utelukkende positive erfaringer.

  • Katter som har vært i utvikling diabetes med forhøyet blodsukker og overdreven urinering har gått tilbake til normalen på bare få dager.

  • Katter som har slitt med uforklarlig oppkast i en årrekke, kaster nesten aldri opp mer.

  • Katter har fått bedre pelskvalitet

  • Katter er generelt gladere av å få et mye mer variert kosthold med ulike typer våtfôr over det kjedelige tørrfôrlivet.

Andre gode råd og fakta om fôring av katter

  • Katters næringsbehov forandrer seg med alderen Kattunger behøver kattungemat og mye næring, aktive katter behøver gjerne et annet fôr enn f.eks rolige innekatter og seniorer må ha fôr som er snillere med nyrer og gjerne støtter bl.a. bein og ledd.

  • Kunnskap er alltid bedre enn pris og navn Dyrebutikker og dyreklinikker har avtaler med enkelte merker og vil alltid anbefale deg disse. Likevel er dessverre verken Royal Canin, Hills Science Plan, Purina Pro Plan osv. riktig balansert næring for kattene. Dette er lett å se når man har satt seg godt inn i kattenes næringsbehov og ingredienser i kattemat. (Ja, vi har selv brukt disse merkene i mange år da man alltid hører at de er de bedre valgene.)

  • Katter skal kun drikke vann Katten må alltid ha tilgang på rent vann. Det er lurt å sette vannskålen litt unna matskåla, da det har vist seg å føre til at katter drikker mer. Mange katter er også glade i rennende vann. Da kan du investere i en drikkefontene.

  • Ikke begrens kostholdet til tørrfôr Som nevnt tidligere er ikke tørrfôr bare unaturlig for katter (som har tenner, fordøyelsessystem og næringsbehov laget for å spise kjøtt), men det har alt for høye mengder karbohydrater og alt for lite vann. Ørkendyret katten er avhengig av nok rent vann for å holde seg sunn og frisk.

  • Ikke gi katter menneskemat Vår mat er tilsatt alt for mye salt, krydder, inneholder ikke riktige næringsforhold og er ekstremt usunt for katter. Vi hører tragiske historier om katter som er blitt fôret på brød, middagsrester og pølser/pølsepålegg og dette er ekstremt farlig for katter.

  • Hundemat kan ikke erstatte kattemat Hunder har et helt ulikt næringsbehov enn katter, derfor vil aldri hundemat kunne tilfredsstille katter. Hunder er altetende som betyr at de kan ha et veldig variert kosthold som inkluderer næring fra både planter og dyr, mens katter er rene kjøttetere. De er fullstendig avhengige av vitaminer, mineraler og aminosyrer som kun finnes i kjøtt og dyreproteiner.

  • Ikke gi katter meieriprodukter Har du hørt at en skvett melk for kos er bra, at meierismør, yoghurt, rømme o.l. hjelper mot forstoppelse eller tror at det er ufarlig å gi katten en ostebit i ny og ned må du virkelig høre. Katter flest er laktoseintolerante og vil aldri bli tilpasset å spise/drikke melkeprodukter. Det vil gi magebesvær, evt. oppkast og er også ekstremt usunt ift. innhold karbohydrater. Dette gjelder også laktosefrie alternativer. Whiskas sin kattemelk er heller ikke bra.

  • Hvor mye og hvor ofte? Katter liker å spise litt og ofte, så ha gjerne mat stående fremme så fremt dette er mulig. Evt. kan du gå til innkjøp av en fôringsautomat som hjelper deg å rasjonere og holde maten fersk lengre. Du kan la skålen stå fremme eller rasjonere ut anbefalt dosering som står på fôrsekken.

  • Ved bytte av fôr/kosthold Aldri bytt fôr på dagen. Selv for brå overgang til en annen smakstype kan skape reaksjon. Du må gi katten en gradvis overgang over 1-2 uker for å unngå at katten får oppkast eller fordøyelsesproblemer.

  • Unngå å gi gammel mat La ikke våtfôr stå fremme i flere timer om gangen. Det blir fort surt og danner bakterier når det står i åpen luft og varme. Du kan anskaffe gummilokk som passer våtfôrbokser for å holde de som er åpnet ferske lenger og oppbevare tørrfôr i tett boks.

  • Har du katter med ulike kosthold? Har du katter som behøver ulikt kosthold? Det kan være vanskelig å hindre at de spiser av hverandres mat når katter av natur er nysgjerrige og elsker å stjele andres mat. Invester i fôringsautomat som f.eks. Surefeed. Det gjør alt trygt og enkelt!



Kilder til våre anbefalinger


Andre grunner til å stole på våre anbefalinger

I motsetning til selgere og veterinærer er vi ikke sponset eller kurset av ambassadører fra visse kattematmerker. Vi har ingen skjult agenda eller utbytte av å fremme enkelte produkter over andre da vi er helt uavhengige. Vår eneste baktanke er: Om vi lærer mest mulig og deler kunnskapen med andre vil det ha forhåpentligvis ha positive effekter for katter i alle slags hjem. Da vil vi også forhåpentligvis ha færre å hjelpe og kunnskap burde hjelpe å heve kattens status i samfunnet.



1 comentario


kristine kiran
kristine kiran
23 jun 2022

Så Hills tørrfor er dårlig for?..Det lages av veterinærer?

Me gusta
bottom of page