top of page

Upassende/unormal urinering

Slitsomt og plagsomt - ja, men er det nok til å kvitte seg med familiemedlemmet sitt? Når katter gjør fra seg på steder den ikke skal innendørs, er det alltid en god grunn til det. Disse grunnene er også aller oftest mulig å ordne opp i, derfor burde du prøve å finne ut hva som plager katten din, i stedet for å sende den av gårde til noen andre eller avlive den.

 
Forskjellen på markering og upassende urinering
Når katten markerer stiller den seg inntil noe, løfter halen og spruter urin rett bakover. Upassende urinering er når katten setter seg ned og tisser på steder den ikke skal.

 

Det er aldri trivelig å finne kattetiss rundt om i huset, men det er veldig viktig at du vet at katten har ikke gjort det for å være slem eller fordi h*n ikke vet hvor kassen er. Det er alltid gode grunner til at kattene ikke bruker kassen slik de skal. De oppfører seg etter behovene sine, derfor er de viktig å prøve å finne ut hvorfor katten ikke tisser i kassen. Årsakene kan være mange og det kan like godt være et fysisk problem som et mentalt. For å få bukt med problemet må du finne ut hva den utløsende årsaken er. Her har du noen gode råd og forklaringer! 

PS: Husk at også forandringer som mengde urin, samt forandring i lukt og farge på urinen er viktige tegn på at noe er galt!

 

Potensielle årsaker

Når katten din begynner å tisse på unormale måter og steder er det utrolig viktig at du tar det på alvor. Det er alltid en årsak bak at katten din gjør dette. Siden katter ikke kan kommunisere med oss på de typiske måtene vi forstår, gjør de unormale ting for å si ifra til oss om at noe er galt, så merk deg at atferdsendringer er symptomer på at noe er galt.

 

Atferd relatert til unormal urinering faller under èn av tre kategorier og disse kan også være kombinerte:

 1. Stress

 2. Sykdom

 3. Protest


Les disse godt for å prøve å finne den utløsende årsaken til katten din sin atferd. Dette er viktig for å få bukt med problemet.


STRESSRELATERT
Når katter blir stresset, overveldet eller går og føler seg nervøse, kan de si ifra med å tisse inne andre steder enn i kattedoet. Da hjelper det ikke alltid uansett hvor mye du vasker, fordi du må fysisk gjøre en forskjell for kattens trivsel og velvære.
 

 • Hormoner
  At katten din er blitt kjønnsmoden og er full av hormoner kan være en årsak. Vi har lagt dette under kategori "stress" fordi å være full av hormoner over tid kan være ganske stressende og slitsomt for kattene.

  At ungkatten din begynner å markere omkring når den har blitt kjønnsmoden (vanligvis fra 4-7 mnd. alder) er faktisk ganske vanlig Det er faktisk ganske vanlig. Med mindre du har en rasekatt som skal brukes til avl er det best at du kastrerer katten din. Det gjør at katten både blir både mindre stresset, irritabel, interessert i å sloss og mindre utsatt for sykdommer, dere slipper å sette unødvendige liv til en verden full av hjemløse katter og det kan stoppe markering og upassende tissing. Du kan kastrere katten din fra den allerede er 5-6 mnd!

  Tips: Har du hunnkatt i brunst burde du vente med å kastrere til brunsten er på vei ned. Vi fraråder på det sterkeste å sette katten på p-piler da det er ekstremt kreft-fremkallende. Hold katten innendørs til hun/han er kastrert og helet etter operasjonen.

   

 • Miljøforandringer
  Har du ommøblert, fått nye møbler, flyttet eller pusset opp? Dette kan påvirke kattene enormt. Slike forandringer kan innebære en del uro, mange nye inntrykk ift. lukter, lyder og opplevelse av hjemmet. Mange glemmer at hjemmet også er kattens hjem - territorie, og at de er ekstremt nøye på hvordan territoriet skal være. Det skal være deres trygge og forutsigbare sone som de har kontroll over. Med forandringer kan katten føle at den mister kontrollen og trygghetssonen sin. Husk at katter har ekstremt sterke sanser, så alt nytt gjør mye større inntrykk på dem enn oss mennesker. Det kan rett og slett ikke sammenlignes engang. 
   

 • For lite kattefasiliteter 
  Hjemmet deres bør også være tilpasset kattens behov. Skal du ha katt må du derfor tåle å ha katteting som en del av inventaret og interiøret. Tenk deg godt om: Har katten de fasilitetene den behøver for å utøve sin naturlige atferd og sine behov? Selv om mange katter koser seg i stoler og sofaer har de mange flere behov, som alternativer til soveplasser, gjemmesteder, klatremuligheter og utforskning. De elsker å komme seg opp i høyden, gjemme seg vekk, krype, grave, løpe, hoppe og leke. Vær klar over at katter fra naturen av er "solitære" dyr, det betyr at de er vant med å leve alene, så da vil de naturligvis sørge for at de har tilgang på alt de behøver i nærheten for å best mulig kunne ta vare på seg selv. Jo bedre du klarer å oppfylle disse kravene til katten, dess mer fornøyd vil katten være. Hvordan du kan "kattifisere" hjemmet ditt er det bare fantasien som setter en stopper for! Kanskje du kan dedikere ett rom, en vegg, enkelte møbler eller hyller til katten? Google gjerne "cat room" og se etter inspirasjon.
   

 • Nytt familiemedlem
  Punktet over om kattefasiliteter er også ekstremt viktig når det kommer til kattens trygghet og trivsel ift. innflytting av nye familiemedlemmer. Om katten er nervøs og ikke har tilstrekkelige eller tilfredsstillende steder å gjemme seg kan det bli et stort problem. Katten kan ligge bortgjemt på steder hvor du ikke finner den, kvie seg for å komme frem for å gå på do og ikke tørre å komme ut og spise. Alt dette kan bidra til at katten gjør fra seg andre steder. I tillegg kan det være svært skummelt om katten ikke tør å gå på do eller spise, fordi det kan føre til alvorlige helseproblemer som dehydrering, nyre-, lever- og urinveissykdommer, samt mye mer. 


  Les våre lenker relatert til nye familiemedlemmer/innflytting sammen med barn, menn, hunder eller andre katter.
   

 • Sosial dynamikk mellom katter
  Konflikter mellom flere katter eller introduksjonen av en ny katt, kan forårsake upassende urinering. Hvis katten opplever å komme i konfrontasjon med andre katter på vei til do, vil den heller finne et annet sted å tisse. Sørg for at katten har mulighet til å gå fredelig til do eller sett en kasse nært et sted den underdånige katten pleier å oppholde seg.Har du flere katter, kan markeringen tyde på at den som markerer sliter med å tilrette seg i flokken. Det kan være gnisninger i hierarkiet hvor kattene ikke blir enige om hvem som hører til hvor på "stigen". Katter er kan være litt egenrådige og føle for å kjempe for sin plass. Markeringsproblemet er mest sannsynlig bare en periode og et forsøk på å sette sin lukt for å ta sin plass i huset, men du burde følge vaskerådene ovenfor og prøve å balansere kattenes hierarki. Tips: Les mer om balansering mellom katter her. 

PROTESTATFERD:
 

 • Uren kattedo
  En full og ekkel kattedo vil frastøte enhver katt. De krever å ha det rent rundt seg - også når de skal på do. Bare tenk deg til selv å måtte gå barfot på en do full av stinkende urin på gulvet? Prøv å plukk kattedoen hver dag og sørg for å bytte ut sanda når den begynner å bli kul eller lukter dårlig. Husk å også vaske hele doen ca. en gang i måneden.
   

 • Feil type eller for lite kattesand
  Katter kan faktisk finne på å droppe kattedoen sin i protest mot kattesanden du har begynt å bruke. Sterkt parfymert kattesand kan virke som et godt valg for deg, men katten kan synes det er svært ubehagelig å sparke i en sand som lukter overveldende sterkt. Katters nese er mer sensitive en våre og de foretrekker kjente, naturlige lukter over parfyme. Studier viser at blant katter flest er en uparfymert klumpesand mest foretrukket. Sørg for at det er nok kattesand i kassen. Det burde rekke noen centimeter opp kantene slik at katten lett kan grave over etter seg og "sparke" rundt. Det er viktig atferd relatert til å gå på do for dem.
   

 • Ikke nok kattedo
  Det "perfekte" antallet kattekasser er èn kasse per katt + 1. Legg til flere ekstra om du har mange katter. Ofte kan katter droppe å tisse i kassen hvis de ikke liker den. Mange foretrekker en kasser for hvert ærend. Sørg for at kassen ikke er full av urin og avføring, slik at katten orker å bruke den. Husk at de et av verdens mest renslige dyr, og de kan være særlig misfornøyd med andre katters "do-leveringer"! Jo flere kasser du har, dess lettere er det for katten din å finne en do de er fornøyd med å bruke.
   

 • Feil plassering av kattedo
  Du har kanskje et "perfekt" sted for kattedoen ift. møbleringen i huset ditt, men det er ikke alltid katten er enig i at doet burde stå akkurat der. Det kan hjelpe å flytte den til et sted som er enkelt og praktisk for katten å komme seg til. Tenk deg. Om du var veldig tissetrengt, ville du vært nødt til å løpe opp noen etasjer for å komme deg på do? Ikke katten heller! Kanskje burde du ha en do i hver etasje og prøv å ikke gjem den for mye vekk. Det varierer om katter liker det. 

  Tips: Hvis katten konstant tisser på ètt spesielt sted, prøv å sett kattedoen der og flytt den etterhvert gradvis til et annet sted.

   

 • Feil type kattedo
  En flott kattedo med overbygg kan passe fint inn med de andre dekorasjonene og den gjemmer vekk kattens leveringer, men ikke alle katter er komfortable med slike kattedo. De kan synes den er mørk, trang og stinkende. Prøv å ta av overbygget og/eller luken. Katter foretrekker romslige kattedo som det er enkelt å gå inn i. Tips: Unngå dårlig lukt med deodorantpulver beregnet på kattedo. Du skal strø dette pulveret på bunnen og helle kattesand over, slik at duften kommer opp når katten graver i sanda. Det finner også sprayer som fjerner vond lukt fra kattekassene. Ta en titt på dyrebutikk på nettet!
   

 • Understimuli
  Katter som ikke får bukt med energien de har inni seg kan bli veldig frustrerte, urolige, stresset, vokale, engstelige eller begynne å gjøre ting de ikke gjorde før. Noen kan begynne å gå løs på inventaret, bli plagsom mot andre dyr i hjemmet eller nettopp tisse på unormale steder. Det trenger ikke å være noe som skjer hver dag eller for hver gang katten behøver å tisse heller. Det kan være sporadisk. Det er uansett en beskjed fra katten din. Kan du tilrettelegge hjemmet bedre for katten din? Har du nok fasiliteter som katten kan både klatre, krype, hoppe, gjemme seg i/under/bak, klore på, gni på, har du prøvd å ommøblere ting, har du nok variasjon i leker og leker dere nok? Det vil ikke hjelpe katten noe om du går og er irritert. Katten merker dette og kan bli verre.
SYKDOMSRELATERT:
Det trenger ikke å være åpenbart at det er et fysisk problem som er skyld i tissingen katten din har begynt med. Det kan være at katten din oppfører seg helt normalt bortsett fra noen ganger den skal tisse. Symptomene kan være mange avhengig av hva katten plages av, men så lite som at katten mjauer før den skal tisse, begynner å vaske seg overdrevent mye, ikke liker å bli strøket like mye, ser trøtt ut noen ganger, forandring i mat- eller drikkelyst, forandring i sosialt samvær, annerledes pelskvalitet, annerledes bevegelse/gange og mye mer.

Typiske sykdommer knyttet til upassende urinering kan være:

 • Diabetes

 • Nyresykdom

 • Urinveisproblemer og blæresykdom

 • Forstoppelse

 • Smertetilstander

 • Ledd- og muskelplager

 • Høyt stoffskifte

 • Kognitive problemer

 • Neurologiske problemer/sykdommer 

ANNET:
 

 • Forstår ikke katten at den skal gå på do i kassen?
  Hvis kassen har overbygg og luke, ta det av. La pus få bruke bare bunnen først. Mange synes luke og overbygg er skummelt. Ha en ørliten dråpe salmiakk i sanda. Det kan stimulere pus til å få lyst til å tisse der, fordi de tisser gjerne der de kjenner det lukter sterkt.
   

 • Utekatt som tisser inne?
  Noen katter som er vant med å gå utendørs på do kan begynne å tisse innendørs om de for en eller annen årsak ikke ønsker å gjøre fra seg utendørs. Kanskje er det for kaldt, dårlig vær eller stress og frykt for noe utendørs som er årsaken.
 

Gode råd og tiltak


Bekjemp problemet fort
Det er viktig at du gjør noe med tissingen fort før det blir til en normal oppførsel for katten. Ang. markering er det særlig ukastrerte hannkatter som gjør det, så få katten din kastrert snarest så vil du nok merke forskjell. Katter kan også markere om de sliter med å finne sin plass i et flerkattehjem. Da må du balansere hierakiet. Les om det her.

For å unngå upassende tissing og markering er det viktig at kattene føler seg trygge og komfortable i hjemmet. De vil gjerne vise misnøye med urinering. Sørg for at de har mulighet til å gå forbi de andre kattene uten å oppleve konfrontasjoner, og at de har mulighet til å lure seg vekk på rom eller steder de får fred og føler seg trygge. Høye klorestativ, tuneller, kattesenger, huler, hyller... Katter liker å kry seg vekk innimellom.


Tips: Kjøp en feromonspray som kan ha en beroligende effekt på katter. Feliway er et kjent produkt og fås kjøpt hos veterinærer og på dyrebutikker på internett. 


Hvorfor lukter katteurin så sterkt?
Kattens urin lukter mye mer enn menneskers fordi den er annerledes. Katteurin innholder store mengder av enzymer som blir til feromoner kalt "MMB". Dette er en type svovel og det finnes ikke i f.eks. menneskeurin. Noen katters urin lukter også mer enn andres, særlig ukastrerte hannkatter som har hormoner i urinen sin og katter med nyreproblemer.

Men det er nedbrytingsprosessen av katteurin som gjør lukten sterkere. Når katten har tisset begynner urinen å utvikle ulike typer proteiner og bakterier som bidrar til å gjøre lukten sterkere og mer motstandsdyktig. Det er derfor ekstremt viktig at du vasker opp urinen før det tørker. Jo lengre det får være, dess mer vil det lukte. Selv om du ikke ser hvor det er tisset lenger, vil du lett kunne lukte det. Dersom lukten ikke blir helt eliminert, vil den forbli og katter kan finne på å tisse der igjen og igjen.


Hvordan bli kvitt flekker og lukt:

IKKE bruk vaskemidler som lukter sterkt, slik som universalsprayer og andre husholdningssprayer. Salmiakk stimulerer katter mht. tissing!
 

Ha dette tilgjengelig:

- Eddik

- Bakepulver

- Hydrogen-peroxid

- Flytende vaskemiddel med enzymer (f.eks. flytende OMO color)

- Gammel klut og gammelt håndkle

- Tom skål, bolle eller flaske, eller tom sprayflaske

- Blomstervannkanne
 

 1. Bruk et gammel håndkle til å absorbere mest mulig av katteurinen og kast det etterpå.

 2. Strø bakepulver over området urinen er og la det ligge i ti minutter. 

 3. Hell eddik over bakepulveret og la det boble/frese i noen sekunder, før du dekker det med et rent tørkle. 

 4. Når området ser rent ut skal du begynne å fjerne lukten. Du skal nå lage din en egen luktfjerner. Dersom du skal vaske en hard overflate trenger du en sprayflaske. Den egner seg bedre til å spraye området med. Skal du vaske tekstil/stoff kan du bruke en skål, bolle eller flaske som du kan helle ut innholdet med.
  Bland noen spiseskjeer hydrogenperoxid med et par dråper flytende enzymholdig vaskemiddel. Hell blandingen over området. (Vi anbefaler deg å prøve ut på en del av tekstilet som ikke er så synlig først, for å se at det ikke gir misfarging.) 

 5. For vask av stoff: Gni blandingen godt inn i stoffet og skrubb fibrene, men legg fort noe som absorber på det for å unngå at stoffet mister farge. 
  For harde overflater: Spray over området og tørk godt.

 6. Bruk gjerne en vifte eller hårføner til å hjelpe området å tørke fort. Selv om det ser rent ut kan krystaller i den gamle urinen oppstå igjen, så neste steg er VELDIG viktig: 

 7. Etter 24 timer bløtgjør du området med et enzymholdig vaskemiddel og lar det lufttørke. For å unngå at noen tråkker på det kan du sette noe over det eller legge aluminiumsfolie på området. Det kan ta et par dager før det er helt tørt.

 8. Når området er tørt vasker du det som vanlig med en mopp eller klut. Du kan godt gjenta enzymbehandlingen en gang i uken om nødvendig.

 9. Når du er ferdig kan du bruke et "blacklight"/UV-lys til å sjekke om noe er igjen. Lilla UV-lys lyser opp katteurin. 

 

Andre triks:

- Dynk katteurinflekk i vanskelige myke områder (madrass eller sofa) med ren vodka.

- Legg stoffer i varmt grønnsåpevann i ca. et døgn. Vask deretter i vaskemaskin med Omo color og evt. Vanish.

​- Vask i vaskemaskin med vaskemiddel og litt Virkon S (selges på Felleskjøpet).

 

Helsesjekk

En helsesjekk hos veterinær, helst med både blodprøver og urinprøver. Slik kan dere finne ut om problemet kan være sykdomsrelatert. Blodprøver vil kunne vise om katten har en infeksjon, om det er et problem med et organ og urinprøver forteller om urinen er normal eller ikke. Veterinær kan også ta utvidede prøver for å se på blodsukkeret som kan avsløre stress og diabetes, samt SMDA som viser tidlige tegn på nyresykdom. Man må også be om ekstra prøver for å undersøke stoffskiftet.

 

Tiltak mot stress

Det finnes mange ulike måter å hjelpe nervøse katter.

 1. Sørg for nok kattefasiliteter

 2. Sørg for at pus har tilgang på gode gjemmesteder om det kommer besøk/skjer forandringer i hjemmet

 3. Innfør rutiner til faste tidspunkt (som fôring, lek, pelsstell)

 4. Ikke frata katten favorittmøbler eller forandre for mye på ting katten er vant med

 5. Prøv et beroligende kosttilskudd! Våre anbefalinger er:

  1. Cystophan: Mot stressrelaterte urinveisproblemer​

  2. Zylkene: Naturlig beroligende

  3. Dorwest - Scullcap & Valerian: Naturlig beroligende

  4. Glukosaminer skal ha positiv effekt for katter som sliter med krystaller!

Fôrbytte

En av de vanligste årsakene til helseproblemer er faktisk kattematen. Kutt ut tørrfôret, hvertfall om det inneholder korn, mais, ris, soya, vanlig potet og andre ikke-animalske ingredienser. Katter har ingen behov for alt dette og tørrfôr tilføyer ikke katten det store væskebehovet de har.

Våtfôr, råfôr og rent kjøtt er det aller beste du kan gi rene kjøttetere som katter. 

Les mer om artsriktig og sunn fôring her.


Kilder:

Potespor i Hjertet

http://www.petmd.com/cat/slideshows/training/top-ten-ways-to-stop-peeing-outside-litter-box

bottom of page