top of page
BARF / råfôring 
BARF-diet-NF-e1571398446706.jpeg

Hva er en BARF-diett (råfôring)?


BARF står for "Biologically Appropriate Raw Foods" eller "Bones And Raw Foods", som er det mest naturlige og artsriktige kostholdet du kan gi katten din. Dette krever litt dedikasjon, men er ikke vanskelig. På norsk kaller vi gjerne dette "råfôring". 

Råfôring går ut på å fôre katten det den vanligvis ville spist naturlig sett, som muskelkjøtt, bein og organer. Ukokt bytte inneholder masse proteiner og væske, samt essensielle stoffer som kun finnes i kjøtt, slik som taurin, enkelte fettsyrer, vitaminer og mineraler katten trenger. En BARF-diett skal minne mest mulig om hva katten ville spist i det ville (næringsmessig) for å tilføre katten alle de viktige næringsstoffene den behøver, i motsetning til kommersielt tørrfôr som på dårlige måter prøver å tilsette noen av disse stoffene.


Du kan gi katten hjemmelaget råfôr eller du kan kjøpe ferdigpakkede måltider på dyrebutikken. De ferdigpakkede måltidene finnes i pakninger som pølser, boller og oppdelte stykker. Det finnes i tillegg frysetørket råfôr som er klart bare du tilsetter litt vann.

 

Er råfôring trygt for katten?

Mange veterinærer vil være skeptiske til råfôring da de ikke har satt seg inn i konseptet, men også fordi de har gått ernæringskurs hos kattematprodusenter som de plikter å selge produktene til. Selvfølgelig må man alltid ta visse hensyn når man holder på med rått kjøtt og det vil du lære mer om her.
 

Mange katter mer kroniske sykdommer kan til fordel spise et rått kosthold. F.eks. overvektige katter, katter med urinveis- eller fordøyelsesproblemer, og katter med allergier responderer ofte godt og blir bedre. Dersom katten din har spesielle diagnoser eller behov burde du alltid snakke med en holistisk veterinær først.
 

Ubalanse av næringsstoffer?
Det meste av råfôr beregnet på katt som du får kjøpt ferdigpakket er "komplette" og "balanserte", som betyr at maten vil dekke alle behovene katten har. Bare les etiketten godt. Dersom den ikke sier "complete and balanced", er produktet kun ment som et supplement sammen med annen kattemat.

Risikoen er helst dersom du lager maten hjemme. I naturen spiser kattene nesten hele dyret, noe som vil tilføye dem korrekt mengde næringsstoffer (kalsium fra bein, taurin fra organer og protein og væske fra kjøtt. Men en av de største feilene katteeiere gjør når de går over til å råfôre katten er at de ikke setter seg inn i hvordan man tilbereder en komplett og balansert rå diett. Hjemmelaget BARF må etterligne kattens naturlige kosthold så nært som mulig, ellers kan katten få mangelsykdommer som kan gi ulike helseproblemer. Man må altså ta med nok mengde bein, organer, vitaminer og supplementer for at dietten skal oppfylle kattens behov.
 

Unngå bakteriell forurensning
Hvis man ikke forbereder hjemmelaget rå mat riktig kan man risikere å utsette katten og seg selv for skumle bakterier. Dette slipper man om man kjøper ferdigpakket råfôr som er produsert på trygg måte. Når du håndterer rått kjøtt kjøtt må du alltid være nøye på hygienen. Vask hendene og overflatene du skal bruke godt på forhånd og etter bruk. Hold alt råfôr frossent til du er klar til å bruke det. Til å tine det, legg den frosne porsjonen på et grunt fat i kjøleskapet. Det kommer til å være klart på noen timer. 

Fordelene med råfôring

Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at alle næringsstoffene de trenger for å leve og fungere finnes i dyreproteinerkilder. I det ville består kattens kosthold av små pattedyr, øgler, insekter m.m. Hjemme burde kattens eier prøve å gjenskape det katten naturlig ville spist. Ikke bare er råfôr det mest egnede kostholdet for katten som art, men det er også fullt av væske og essensielle aminosyrer katten er helt avhengig av. Selv om våtfôr er et fantastisk valg for kattene våre, er ikke-tilberedt, rått fôr hakket bedre. Man er hva man spiser, og bedre næring betyr bedre helse.

Mange studier viser at å gi rå mat faktisk påvirker kattens tarmbakterier positivt. Fordi råfôr ikke er varmebehandlet under behandlingen, bevares både næringsstoffene og de gode bakteriene slik som i naturen. Råfôring er den mest naturlige og gode måten å fôre katten sin på. 
 

Flere fordeler:

 • Redusert lukt fra kattedo

 • Redusert mengde avfall

 • Sunn hud og pelskvalitet

 • Kan redusere røyting

 • Naturlig renere tenner

 • Økt energi og vitalitet

 • Bedre næringsopptak og fordøyelse

 • Overvektige katter vil på naturlig vis gå ned i vekt

 • Allergier og andre kroniske plager kan forbedre seg


Mer om fordelene er dokumentert av "Feline Nutrition Foundation".


 

Frysetørket råfôr

Frysetørking er den mest skånsomme måten å konservere mat på. Her er heller ikke varme brukt til å behandle maten, så alle viktige proteiner, vitaminer, bakterier og enzymer bevares. Frysetørket kattemat tar lite plass, må ikke oppbevares kaldt og er derfor kjempeenkelt å ta med på reise. Bare tilsett vann så er det klart!

Mengde og måltider

Kattens daglige energiinntak skal bestå av 90% fullfôr, de resterende 10% kan være snacks av ulike slag. Hvor mye mat du skal gi katten avhenger av kattens alder, metabolisme, aktivitetsnivå og til og med tiden på året. En generell tommelregel man kan forholde seg til er å gi omkring 2% av kroppsvekten fordelt på to måltider (eller flere) om dagen.

Bruk denne kalkulatoren for å regne ut riktig mengde mat til katten din.


 

 

Hvor kjøper man ferdig råfôr?

Det finnes flere varianter å få kjøpt nå. En stund var VOM det eneste på markede og de har fortsatt mest produkter for hund. Enkelte dyrebutikker eller steder som selger hunde- og kattemat har èn eller to varianter VOM for katt i fryseren. De er i form av pølser og ligner på små kjøttdeigpakker. 

Nå finnes det også råfôr å få kjøpt fra Smaak og Mush. De har mat med ulike proteinkilder, og Mush sin kattemat kalles "Mush Vaisto Cat" og de selger i tillegg frysetørket råfôr.

Det varierer hva de ulike dyrebutikkene selger av merker og smaker, så du må bare undersøke hva som finnes nært deg.

Råfôr er dessverre ikke mulig å bestille over nett.

Tilvenning

En katt som aldri har spist råfôr før kan reagere med å snu seg vekk og nekte å spise det. Det er fordi det er så annerledes enn den kommersielle maten de er vant med at de rett og slett må tilvennes denne typen mat. Tørrfôr er ikke bare veldig annerledes i tekstur, lukt og smak, men også veldig annerledes i næringsammensetning enn råfôr. I tørrfôr er det tilsatt mange smakshevere og luktfremmere for å gjøre katten ekstra hekta, slik at produsentene lykkes med å selge godt av produktet sitt. Disse sleipe knepene er ikke brukt i et naturlig råfôr.

For å lykkes med å endre kostholdet til katten din må du gjøre det gradvis og hensynsfult. Katten din må kanskje "avvennes" den kommersielle maten den har spist til nå. En generell anbefaling er å sakte kutte ned på den nåværende maten, mens du øker mengden av den nye du ønsker å innføre. Gjør gjerne dette over 1-2 uker eller lengre. Det varierer om katten tar til seg det nye kostholdet fort eller om den trenger lengre tid. Ikke stress!

Noen hjelpsomme tips:

 • Start med en sulten katt

 • Sørg for at skålene er helt rene, samt området de skal stå på

 • Bruk flate og vide tallerkener eller skåler, ikke dype, trange skåler

 • Strø gjerne noen kjente godbiter over den nye maten

 • Tilsett varmt vann for å gi maten en velduftende "saus"

 • Tilsett tunfiskvann over maten

 • Fjern gammel mat etter en halvtimes tid for å øke sulten for neste måltid

 • Prøv en annen proteinkilde

OBS: Aldri sult katten din til å tvinge den å spise den nye maten. Katter som ikke spiser på 24 timer eller mer risikerer å få alvorlige helseproblemer.


 

Ingredienser til hjemmelaget råfôr

Viktig: Vi er ikke eksperter på sammensetning av et rått og naturlig kosthold for katt og har kun skrevet et kort sammendrag av hva katteernæringsfysiologen fra "The Little Carnivore" har publisert på sine sider. Vår tekst gir bare et lite innblikk i viktige faktorer for å konstruere et slikt kosthold, men gir ikke nok informasjon og detaljer som du trenger for å komme i gang. Oppsøk eksperter for råfôring for å sikre at du gjør riktig om du skal designe et eget kosthold for katten din.
 

Kjøtt
Muskelkjøtt er hoveddelen av kostholdet og står for 64%. Du burde variere mellom minst tre ulike kjøtt-typer og omtrent halvparten av det du gir bør bære rødt kjøtt. Mer om dette her. Ta hensyn til at fettmengden i kjøttet du gir, da det kan hindre at katten får i seg nok protein. Fett bør stå for 30-45% av kaloriene. Det vil si at du bør sikte på kjøtt som inneholder 5-10% fett "as fed".

 

Hjerte

Selv om det ikke er et krav, anbefales det å bruke hjerte og andre taurin-rike organer som tunge, lunger og krås.

Rå bein

Bein burde stå for 20% av kostholdet. Det er essensielt som kilde til viktige mineraler som bl.a. kalsium. Som med muskelkjøtt burde du variere mellom 2-3 varianter for katten din. Beinmel og lignende er vanligvis tilsatt i ferdigpreparert råfôr også, og om du lager råfôr selv burde du tilby katten rå bein som f.eks. kyllingnakke samt tilsette et BARF-tilskudd. Rå bein er ikke bare næringsrikt for katten, men hjelper den også å rengjøre tennene sine. Vær klar over at avføringen kan se litt annerledes ut etter å ha spist bein, pga. den høye mengden kalsium. At avføringen er hardere er greit, så lenge ikke katten sliter med å bæsje.

OBS: Aldri gi kokte bein til dyr, da de kan splintre og gjøre alvorlig skade!

 

Lever

Lever burde dekke 1-3% av kostholdet til katten din. Gi en lavere mengde av kjøtt fra drøvtyggere (som storfe, kalv, lam) og and, da det er så rikt på vitamin A og kopper enn lever fra andre dyr. Du burde variere mellom to-tre ulike dyrelever. 

 

Andre organer

Nyrer, milt, hjerne m.m burde være 7-9% av kostholdet. Som med de andre ingrediensene burde du prøve å variere både mellom ulike organer og dyr.

Fisk
Omkring 6% av kostholdet burde være fra fisk. Selv om fisk ikke er en del av "Prey-"modellen, er det vanskelig å møte D-vitamin- og omega-3-behovet uten det. Det anbefales å gi litt oljerik fisk da de også inneholder mye vitamin D og omega 3, samtidig som de er lavere på tungmetaller enn annen fisk. Rå fisk burde ha vært frosset i minst en uke før servering. 


Kosttilskudd

Noen kosttilskudd er nesten alltid nødvendig og det finnes en del artikler om dette. Eksempler på viktige tilskudd i dette kostholdet er vitamin E, jod, B-vitaminer, fiber, mangan, jern, sink og taurin. Man burde også ta hensyn til balansen mellom kalsium og fosfor ift. hva du fôrer. Det finnes som sagt ferdigkomponerte kosttilskudd beregnet på en BARF-diett som er enklere å gå for, men det tryggeste er å fullfôre samtidig som man råfôrer. Hvis du ønsker å lage dine egne kosttilskudd må du oppsøke ekspert for å gjøre det riktig.


 

Kilder

https://www.mushbarf.com/nb/product-category/kattemat/ 

https://www.catsexclusive.com/educational-resources/feeding-raw-food-to-cats 

https://thelittlecarnivore.com/en/blog/calculator-prey-model-raw-plus-diet-for-cats

bottom of page