top of page
BARF / råfôring 
BARF-diet-NF-e1571398446706.jpeg

OBS: Uferdig innhold!

Hva er en BARF-diett (råfôring)?


BARF står for "Biologically Appropriate Raw Foods" eller "Bones And Raw Foods", som er det mest naturlige og artsriktige kostholdet du kan gi katten din. Dette krever litt dedikasjon, men er ikke vanskelig. På norsk kaller vi gjerne dette "råfôring". 

Råfôring går ut på å fôre katten det den vanligvis ville spist naturlig sett, som muskelkjøtt, bein og organer. Ukokt bytte inneholder masse proteiner og væske, samt essensielle stoffer som kun finnes i kjøtt, slik som tauring, enkelte fettsyrer, vitaminer og mineraler katten trenger. En BARF-diett skal minne mest mulig om hva katten ville spist i det ville (næringsmessig) for å tilføre katten alle de viktige næringsstoffene den behøver, i motsetning til kommersielt tørrfôr som på dårlige måter prøver å tilsette noen av disse stoffene.


Du kan gi katten hjemmelaget råfôr eller du kan kjøpe ferdigpakkede måltider på dyrebutikken. De ferdigpakkede måltidene finnes i pakninger som pølser, boller og oppdelte stykker. Det finnes i tillegg frysetørket råfôr som er klart bare du tilsetter litt vann.

 

Fordelene med råfôring

Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at kroppen deres trenger næringsstoffer som bare finnes i kjøtt. Et kosthold av rått kjøtt immiterer hva katten ville spist i naturen, og kan tilføre dem næringen, proteinet og væskemengden de behøver for å leve et sunt liv.

Mange studier viser at å gi rå mat faktisk påvirker kattens tarmbakterier positivt. Fordi råfôr ikke er varmebehandlet under behandlingen, bevares både næringsstoffene og de gode bakteriene slik som i naturen. Råfôring er den mest naturlige og gode måten å fôre katten sin på. 

Mer om fordelene (dokumentert av "Feline Nutrition Foundation")
 

Er råfôring trygt for katten?

Mange veterinærer vil være skeptiske til råfôring da de ikke har satt seg inn i konseptet, men også fordi de har gått ernæringskurs hos kattematprodusenter som de plikter å selge produktene til. Selvfølgelig må man alltid ta visse hensyn når man holder på med rått kjøtt. Det er en riktig måte å gjøre det på, og det skal vi se nærmere på.

 

Ubalanse av næringsstoffer?
Det meste av råfôr beregnet på katt som du får kjøpt ferdigpakket er "komplette" og "balanserte", som betyr at maten vil dekke alle behovene katten har. Bare les etiketten godt. Dersom den ikke sier "complete and balanced", er produktet kun ment som et supplement sammen med annen kattemat.

Risikoen er helst dersom du lager maten hjemme. I naturen spiser kattene nesten hele dyret, noe som vil tilføye dem korrekt mengde næringsstoffer (kalsium fra bein, taurin fra organer og protein og væske fra kjøtt. Men en av de største feilene katteeiere gjør når de går over til å råfôre katten er at de ikke setter seg inn i hvordan man tilbereder en komplett og balansert rå diett. Hjemmelaget BARF må etterligne kattens naturlige kosthold så nært som mulig, ellers kan katten få mangelsykdommer som kan gi ulike helseproblemer. Man må altså ta med nok mengde bein, organer, vitaminer og supplementer for at dietten skal oppfylle kattens behov.


 

Unngå bakteriell forurensning
Hvis man ikke forbereder hjemmelaget rå mat riktig kan man risikere å utsette katten og seg selv for skumle bakterier. Dette slipper man om man kjøper ferdigpakket råfôr som er produsert på trygg måte.

Frysetørket råfôr

Frysetørking er den mest skånsomme måten å konservere mat på. Her er heller ikke varme brukt til å behandle maten, så alle viktige proteiner, vitaminer, bakterier og enzymer bevares. Frysetørket kattemat tar lite plass, må ikke oppbevares kaldt og er derfor kjempeenkelt å ta med på reise. Bare tilsett vann så er det klart!

Mengde og måltider

Kattens daglige energiinntak skal bestå av 90% fullfôr, de resterende 10% kan være snacks av ulike slag. 

 

Hvor kjøper man ferdig råfôr?

Det finnes flere varianter å få kjøpt nå. En stund var VOM det eneste på markede og de har fortsatt mest produkter for hund. Enkelte dyrebutikker eller steder som selger hunde- og kattemat har èn eller to varianter VOM for katt i fryseren. De er i form av pølser og ligner på små kjøttdeigpakker. 

Nå finnes det også råfôr å få kjøpt fra Smaak og Mush. De har mat med ulike proteinkilder, og Mush sin kattemat kalles "Mush Vaisto Cat" og de selger i tillegg frysetørket råfôr.

Det varierer hva de ulike dyrebutikkene selger av merker og smaker, så du må bare undersøke hva som finnes nært deg.

Råfôr er dessverre ikke mulig å bestille over nett.

Kilder

https://www.mushbarf.com/nb/product-category/kattemat/ 

bottom of page