BARF / råfôring 

Hva er en BARF-diett (råfôring)?

BARF står for "Biologically Appropriate Raw Foods" eller "Bones And Raw Foods", som er det mest naturlige og artsriktige kostholdet du kan gi katten din. Dette krever litt dedikasjon, men er ikke vanskelig. På norsk kaller vi gjerne dette "råfôring".

Råfôring går ut på å fôret katten det den vanligvis ville spist, som muskelkjøtt, bein og organer. Ukokt bytte inneholder masse proteiner og væske, samt essensielle stoffer som kun finnes i kjøtt, slik som tauring, enkelte fettsyrer, vitaminer og mineraler katten trenger. En BARF-diett skal minne mest mulig om hva katten ville spist i det ville (næringsmessig) for å tilføre katten alle de viktige næringsstoffene den behøver, i motsetning til kommersielt tørrfôr som på dårlige måter prøver å tilsette noen av disse stoffene.


Du kan gi katten hjemmelaget råfôr eller du kan kjøpe ferdigpakkede måltider på dyrebutikken.


Fordelene med råfôr for katter

Katter er obligatoriske kjøttetere, som betyr at kroppen deres trenger næringsstoffer som kunn finnes i kjøtt. Et kosthold av rått kjøtt immiterer hva katten ville spist i naturen, og kan tilføre dem næringen, proteinet og væskemengden de behøver for å leve et sunt liv.

Mer om fordelene (dokumentert av "Feline Nutrition Foundation")


Er råfôring trygt for katten?
Mange veterinærer vil være skeptiske til råfôring da de ikke har satt seg inn i konseptet, men også fordi de har gått ernæringskurs hos kattematprodusenter som de plikter å selge produktene til. Men alltid når man har å gjøre med rått kjøtt må man ta hensyn. Vi skal se nærmere på dette.
 

Ubalanse av næringsstoffer?
Det meste av råfôr beregnet på katt som du får kjøpt ferdigpakket er "komplette" og "balanserte", som betyr at maten vil dekke alle behovene katten har. Bare les etiketten godt. Dersom den ikke sier "complete and balanced", er produktet kun ment som et supplement sammen med annen kattemat.

Risikoen er helst dersom du lager maten hjemme. I naturen spiser kattene nesten hele dyret, noe som vil tilføye dem korrekt mengde næringsstoffer (kalsium fra bein, taurin fra organer og protein og væske fra kjøtt. Men en av de største feilene katteeiere gjør når de går over til å råfôre katten er at de ikke setter seg inn i hvordan man tilbereder en komplett og balansert rå diett. Hjemmelaget BARF må etterligne kattens naturlige kosthold så nært som mulig, ellers kan katten få mangelsykdommer som kan gi ulike helseproblemer. Man må altså ta med nok mengde bein, organer, vitaminer og supplementer for at dietten skal oppfylle kattens behov.

Bakteriell forurensning
Hvis man ikke forbereder hjemmelaget rå mat riktig kan man risikere å utsette katten og seg selv for skumle bakterier. Dette slipper man om man kjøper ferdigpakket råfôr som er produsert på trygg måte.