top of page

Når katten forsvinner

FOREBYGGING
371857169_1564851920988849_414346523025638388_n.jpg
INNEKATT

Når innekatter kommer seg ut
 

Gjennomsøk hjemmet

Du må systematisk gjennomsøke hjemmet. Katter er eksperter på å gjemme seg, så sjekk ett og ett rom nøye. Sett deg på kne og tenk som en katt. Katter er smale og smidige, og det er ofte hodet som avgjør om de får plass i trange steder. Slå av alt av lys og bruk ei lommelykt. Det kan hjelpe deg å se øynene deres. Ikke bare se under og bak møbler, men også oppunder dem. Ofte ødelegger de stoffet under stoler og sofaer og lager seg et hull under setene. Vi kjenner også til en del katter som har kommet seg oppå, under eller bak dusjkabinett. Noen gjemmer seg heller under dyner eller madrasser. Sjekk selv steder du ikke tror katten kan være.



Sett i gang tiltak raskt

Er du sikker på at katten ikke kan ha gjemt seg inne, må du ikke sløse med tiden. Ikke sløs med tiden.

 

  • Få ut et bilde av katten din på Facebook og kort info om hvor den er savnet fra inntil videre. 
     

  • Første bud er å sette ut kattedoen i tilfelle katten har kommet seg ut. De kjenner nemlig igjen lukten på lang vei.

 

  • Når du skal ut og lete, ta på brukte klær som allerede lukter av deg. Du kan også bruke gamle sko uten sokker for å spre lukten din bedre.
     

  • Ikke få panikk. Pust og prøv å tenk som en katt. Hvor ville du gått? Er det noen gode gjemmesteder i umiddelbar nærhet? Begynn rundt huset ditt og i hagene omkring. En katt som aldri har vært ute før vil bli overveldet og søke seg til det første gjemmestedet den finner. De pleier å holde seg nært hjemmet, i det minste de første dagene etter de kom seg ut.
     

  • Snakk med naboene så de vet hvorfor du går rundt på eiendommene deres. Vis dem bildet av katten din og gi dem nr. ditt så de kan ringe deg om de ser katten din. Be naboer holde utkikk og gjerne ha garasjer og boder åpne så katten ikke bli innestengt. 
     

  • Møter du barn, vis dem også bildet og hvor du bor. Barn er oppmerksomme, men husk å fortelle dem at de ikke må oppsøke katten - bare fortelle deg hvor de så den.
     

  • Begynn å gå rundt på eiendommen med en pose kattesnacks. Kjenner katten lyden så kan du riste på den og kanskje få kattens oppmerksomhet på avstand.
     

  • Etter du har gått rolig rundt og kalt på katten din kan du gå inn igjen. Heng fra deg klærne ut og sett skoene utenfor døra. Kanskje vil katten kjenne lukten din og forstå at dette er huset ditt.
     

  • Du kan gå en tur eller to hver dag for å kalle og se etter katten, men ikke lag for mye uro. Det kan skremme katten fra å komme hjem. 
     

  • Undervurder ikke å lete mens det er mørkt. Ta med deg en lommelykt, kattesnacks, våtfôr og gå ut på leting. 

     

Lag etterlysning: Lokalisering er alfa omega

  • Du kan helt gratis lage en savnet-plakat på www.dyrebar.no.

  • Etterlysninger må inkludere hvor katten har forsvunnet fra, hvor og når den sist ble sett, og evt. hvilke lyder eller navn den lystrer. Plakaten må også ha ett eller flere bilder av katten, som viser evt. detaljer som farger, kjennetegn og alder.

  • Spre etterlysningen så godt du kan blant venner, naboer, kjente og på lokale Facebook-sider.

  • Du kan til og med prøve å spørre lokalavisen om å dele etterlysningen din.

  • Om det er tillatt kan du henge opp plakaten på postkassestativ omkring i nabolaget, på butikker og diverse oppslagstavler. 

​
 

Hold utkikk

Vær flink til å følge opp etterlysningsinnleggene dine og undersøk alle tips du får. Be om bilder og sett tipsbildene sammen med bilder av katten din for å se om tegningene er de samme. Mange katter kan ligne, men de fleste har særegenheter man kan se om man sammenligner bildene skikkelig. Om du synes det er vanskelig, kan du spørre oss om hjelp. Vi har god erfaring!

Ikke bare ute og sjekk ut tips du får, men husk også å sjekke oppslagstavler både fysisk og på nett. Folk legger ofte ut observasjoner på lokale Facebook-grupper (f.eks. "Kjøpe/selge"-sider, grendehus-sider o.l.) og ikke minst Dyrebar. Om noen finner katten din kan det være at de legger ut en annonse der.


 

Når du har lokalisert katten

Ta med deg godbitposen eller våtfôr og en skål, så du kan lokke katten til deg om du ser den. Hvis du får øyekontakt med katten din, sett deg ned på huk og snakk varsomt til den. Ikke strekk ut hånden eller stirr på katten. Hvis det ikke er noen andre distraksjoner rundt dere kan katten finne på å komme tilbake til deg. Vær i nærheten, men ikke gå etter, løp eller rop etter katten. Ta det rolig og prøvd å ikke slipp katten ut av syne. Prøv heller å lokk pus til deg. 

Om du får lokket pus til deg, ikke løft den da katter ofte får panikk når de blir løftet utendørs. Ha heller med deg et bur som du lokker katten inni med noe godt. 

Dersom katten er på et område som er for langt unna deg til at du kan lokke den med deg hjem eller ikke vil bli med deg, må du kanskje få lånt deg ei kattefelle. Du kan spørre en lokal dyreklinikk, dyreorganisasjon eller Mattilsyn. Kattefeller er et bur som stenger inn katten om den tråkker på en plate. Katten kan skvette og bli litt redd, men blir ikke skadet. Om de gnir seg hardt på nettingen kan de på det verste skrape seg opp litt.

Mer om bruk av kattefelle

IMG_3168.JPG
UTEKATT

Når utekatter ikke kommer hjem

​

HANDLE RASKT

Ikke sløs med tiden. Hvis du vet at katten din er savnet, få ut et bilde av katten din på Facebook og kort info om hvor den er savnet fra inntil videre. Ta med deg en lommelykt, kattegodt, våtfôr og gå ut på leting. Ha på deg komfortable klær slik at du kan bevege deg lett. Ha gjerne på deg klær du ikke har vasket enda så katten kanskje kjenner lukten av deg. Ikke få panikk. Pust og prøv å tenk som en katt. Hvor ville du gått? Er det noen gode gjemmesteder i umiddelbar nærhet? Begynn rundt huset ditt og i hagene omkring. Snakk med naboene så de vet hvorfor du går rundt på eiendommene deres. Vis dem bildet av katten din og gi dem nr. ditt så de kan ringe deg om de ser katten din. Møter du barn, vis dem også bildet og hvor du bor. Barn er oppmerksomme, men husk å fortelle dem at de ikke må oppsøke katten - bare fortelle deg hvor de så den.

​

LOKK HJEM MED KJENTE LUKTER

Sett ut kattedoen om du har en som katten bruker, og heng ut dine brukte klær og sko. Katter kan kjenne igjen kjente lukter på lang avstand. Rist på godteposen og kall daglig fra døren som du vanligvis ville gjort. Om katten ikke er langt unna kan den kanskje høre deg til slutt.

 

SPRE ORDET

Be naboer holde utkikk og gjerne ha garasjer og boder åpne så katten ikke bli innestengt. Du kan lage en savnet-plakat på www.dyrebar.noNevn hvor katten har forsvunnet fra, hvor og når den sist ble sett, og evt. hvilke lyder eller navn den lystrer. Plakaten må også inneholde et helbilde av katten med detaljer som farge, kjennetegn og alder. Spre etterlysningen så godt du kan blant venner, naboer, kjente og på lokale Facebook-sider. Du kan prøve å spørre lokalavisen om å dele etterlysningen din. Om det er tillatt kan du henge opp plakaten på postkassestativ omkring i nabolaget, på butikker og andre oppslagstavler.

​

NÅR DU LETER

Mens du er ute og leter, spør forbigående, naboer og folk i nærområdet om de har sett katten din. Vis bilde og gi dem gjerne savnet-plakaten din. Spør om tillatelse til å sjekke garasjer, skur, under verandaen og potensielle gjemmesteder på eiendommer du vil lete på. Gå ut en ekstra tur før du legger deg på kveldene og kall mykt på katten din. Ha med kattesnacks og mat, og prøv å rist på det i håp om at katten lar seg lokke om den er i nærheten.

 

PRØV Å KOMMUNISER PÅ AVSTAND
Om du tror på at dette kan funke eller ikke, hvorfor ikke gjøre et forsøk? I nattens stillhet, sett deg et sted ute og prøv å kommuniser med katten din. Se for deg fjeset dens, si navnet inni deg og ytre hvor inderlig du ønsker at pus skal komme hjem hvor det er trygt og godt. 

SETT UT MAT

La mat og vann stå utenfor huset når du er hjemme. Spør jegere eller organisasjoner om å få låne et viltkamera om du ikke har et egnet kamera selv, og følg med hvilke katter som kommer og spiser maten. Kommer katten din og spiser av denne maten kan du låne deg en felle og heller flytte maten dit. Vær forberedt på at du kan få feil katt i fella, men det er bare å slippe den ut og prøve igjen.

 

SPØR ULIKE ETATER OM DE HAR KATTEN DIN
Er ikke katten din ID-merket så er det en sjanse for at den kan ha blitt funnet og tatt til en dyreorganisasjon. En annen mulighet er om katten har blitt påkjørt og lever til veterinær. Spør etatene om de kan ha fått inn katten din. Send bilde og fortell om alder, kjønn, evt. øremerke, om den er kastrert og typiske kjennetegn.

 

HAR DU FLYTTET - SJEKK FORRIGE HJEM

Dersom det ikke er så lenge siden du flyttet, er det en stor sjanse for at katten din kan ha prøvd å finne veien tilbake til det forrige hjemmet. Man skal holde katter inne i 6-8 uker etter flytting, men mange slipper dem ut mye tidligere og risikerer at katten ikke er helt husvarm enda og da legger på let etter hjemmet dere flytter fra.

 

LOKALISER KATTEN - FANG OM NØDVENDIG

Før du låner en felle er det viktig å prøve å lokalisere hvor katten er. Vær flink til å følge opp etterlysningsinnleggene dine og undersøk alle tips du får. Be om bilder og sett tipsbildene sammen med bilder av katten din for å se om tegningene er de samme. Mange katter kan ligne, men de fleste har særegenheter man kan se om man sammenligner bildene skikkelig.

Finner du ut hvor katten er, men får den ikke gjem fordi den oppfører seg sky? Lån en kattefelle. Du kan spørre en lokal dyreklinikk, dyreorganisasjon eller Mattilsyn. Kattefeller er et bur som stenger inn katten om den tråkker på en plate. Katten kan skvette og bli litt redd, men blir ikke skadet. Om de gnir seg hardt på nettingen kan de på det verste skrape seg opp litt.


IKKE GI OPP

Om katten har blitt skremt vekk eller for en grunn ikke tør eller vil komme hjem, er det viktig at du fortsetter å gå på leting selv om du ikke ser den. Det kan være at den da i det minste ikke vandrer lengre vekk og at noen til slutt ser den når den kommer frem fra gjemmestedet sitt. Om pus fortsatt ikke er så langt unna kan det hente noen ser h*n til slutt. Det skjer også rett som det er at katter kommer til rette igjen etter både uker, måneder og år borte. Sørg for at etterlysningen fortsatt finnes på internett og oppslagstavlene, og ikke gi opp før du har fått svar.

Hvordan forhindre at katten forsvinner

1.

Microchip og øremerking

Mange gjør bare èn av tingene, men begge er det aller beste. En øretatovering kan falme med tiden, mens en microchip ikke synes på utsiden. Dessuten er det ikke alle som orker å sjekke om en katt har chip, så da er et øremerke viktig for å avsløre at katten har en eier. Da orker mange heller å ilegge en ekstra innsats i å gjenforene katt med eieren sin.

Les mer om ID-merking her.

2.

Kastrering

Kastrerte katter blir roligere uten de ville hormonene herjende, så de holde seg mer hjemme, nærmere huset og passer heller på at ikke fremmede katter kommer inn på eiendommen (territoriet). 

Les mer om kastrering her.

3.

Sikring av vinduer og dører

Hvis du har en innekatt er dette spesielt viktig. Du kan sikre vinduene med barnesikring, kjæledyrsikring eller balkongnetting. Gode rutiner med å følge med om katten følger etter og lukke dører etter seg er også viktig. 

​

Kjøp kjæledyrsikring f.eks. her.

4.

Hold pus inne til den er 12 mnd. og om natten

Kattunger er som ordet sier; unger. Sammenlignet med mennesker regnes de som 15-åringe mennesker når de er 12 mnd. gamle. Det er derfor sterkt anbefalt å holde dem inne til de er kastrert, chippet, gjerne vaksinert og nærmest 1 år gamle. En varsom introduksjon til uteverdenen er også viktig.

Det er dessverre slik at flest katter vandrer hjemmefra på natten. Det er da naturen er villest og menneskene stillest. Instinktene forsterkes og de drives av nysgjerrighet eller frykt vekk fra hjemmet. Det er også på natten de fleste påkjørsler og rovdyroffer skjer.

Les mer om hvordan unngå påkjørsler her.

5.

Ha faste rutiner

Katter elsker rutiner! Det gjør at de føler de har kontroll og de har alltid noe å se frem til. Faste måltider, leke- og kosestunder kan hjelpe katten å holde seg hjemme. F.eks.: Om en liten porsjon våtfôr hver kveld er rutinen deres vil pus passe på å være på plass til riktig tid.

bottom of page