top of page

Innfanging

For å redde katter eller få dem hjem igjen, kan det ofte være nødvendig å fange dem. Dette må kun gjøres med ufarlige feller og etter råd av erfarne. 

Trenger du en kattefelle?

Det er mulig å leie felle av oss under følgende vilkår:
 

 • Fellen skal brukes etter instruksjoner du får av oss. 

 • Du skal ikke fange inn katt(er) kun å bli kvitt ansvaret for de(n) eller få den avlivet. Du må ha lagt en plan på forhånd som vil katten til å få et godt liv.

 • Feller er dyre, blir lett slitt og er vanskelig å vedlikeholde, derfor må vi ta et gebyr for å låne dem ut. Prisen er 300,- og kan betales via f.eks. Vipps.

 • Så lenge du låner fellen skal den være merket med vårt navn og kontaktinfo. Den skal også oppbevares trygt og beskyttes for unødvendig skade.

 • Fellen skal leveres tilbake så innen 14 dager. Hvis du ikke leverer den tilbake, kan du bli nødt til å betale erstatning.

EF93455D-7C10-4E54-B242-C25DE0EB0E3B.JPG

Du kan ta kontakt med oss på mail PotesporiHjertet@gmail.com eller skrive til oss på Facebook om du trenger å leie felle. Fellene våre er i Trondheim og på Kyrksæterøra. Leietaker må selv hente og levere tilbake.

Viktig!

IKKE fang inn en katt dersom du ikke har lagt en plan om hva som skjer etterpå. Du må ha klart hvor katten skal bringes, hvem som skal ta vare på den og hvem som skal ta det fremtidige ansvaret. Tar det tid, så kan du fortsatt mate katten på fast sted og gi den en isolert kasse for varme.

Når katter fanges inn uten at det er lagt noen plan for dem på forhånd, blir ofte frivillige og samvittighetsfulle mennesker presset til å gripe inn på kort frist "ellers må den avlives". Husk at DU valgte å fange inn katten for å hjelpe den. Avliving burde ikke være et alternativ med mindre katten er uhelbredelig. Unn katten å ha planlagt fremtiden dens på forhånd så blir alt lettere for dere begge to. Rutiner og kunnskap er viktig for suksess.

Ta med deg en hjelper om mulig. Det kan være både praktisk lurt og fint å ha selskap om du skal sitte vakt i potensielt flere timer.
 

Utstyrsliste

 • Kattefelle (evt. et hundebur i gitter)

 • Hansker

 • Strips

 • Tau (hvis du bruker hundebur)

 • Teppe

 • Tørrfor til matingsperioden

 • Fristende mat som våtfôr, tunfisk og/eller tørrfisk, evt. Dreamies
  - Evt. ekstra: Lommelykt og viltkamera
Forberedelser

 1. Kartlegge kattens daglige bevegelser. Ofte er katter ganske rutinerte og vil være mulig å forutsi mønsteret til etter grundige undersøkelser. Spørre mennesker som bor i nærheten om de kjenner til katten og notere deg deres observasjoner. Besøk området jevnt for å se etter katten(e) og planlegg hvor og hvordan aksjonen skal foregå. Prøv å finn ut hvilket tid på døgnet som er mest gunstig i forhold til potensielle forstyrrelser og kattens bevegelser.
   

 2. Finn ut hvem som skal være ansvarlig for katten etter innfanging! Aldri fang en katt før det er klargjort hvor katten skal være i ettertid. Mange tror at man kan fange inn ukjente katter og bare levere dem fra seg til dyrlegen, men dyreklinikker har ingen oppbevaringskapasitet til husløse dyr. De kan kun sjekke katten for ID-merke, men det kan også enhver som har chipavleser.

  Etter loven er umerkede katter "hittegods" og man skal etterlyse eier i 14 dager før man kan omplassere katten.  

  Husk at du IKKE kan vite om katten er tam kun ved å se på den. Mange tror at en livredd katt som freser, bykser, spytter, slår osv. (og er tilsynelatende "aggressiv") er en vill og eierløs katt, og mange velger å få disse avlivet. Men enhver katt uansett erfaring med mennesker kan reagere slik etter å ha vært ute en stund og blitt fanget. Ville ikke du vært redd om du var i dens sted?

   

 3. Samarbeid med folk som bor i området om mulig. Deres observasjoner av katten kan være kjempeviktige ledetråder. De kan også hjelpe deg med å mate eller følge med fella. Finn gjerne èn person som kan ha ansvar for å følge med når du ikke er der.
   

 4. Begynn å mat katten daglig på samme sted. Gjerne et sted du eller noen andre kan se at akkurat de(n) aktuelle katten(e) spiser denne maten. Matplassen burde være synlig fra et vindu og være i ly for vær og vind. Gjør dette en ukes tid til de er svært vant med å få mat på dette stedet. Katter går dit de får mat. Ikke oppsøk dem under matingen. 
   

 5. Dersom du har en felle som kan brukes uten å aktiveres, sett den frem og begynn å sette maten der inne. Mat slik noen dager så katten blir mindre skeptisk på fella. Ikke la fella stå uten tilsyn!

  Du får lånt deg felle av dyrlegen, Mattilsynet eller en dyreorganisasjon. Du kan også kjøpe kattefeller på internett. En annen mulighet er å bruke hundebur i netting og tau som patent. Les mer om hvordan du bruker det lenger ned.

   

 6. Ta med deg en erfaren person eller en hjelper om mulig. Det kan både være praktisk lurt og fint med selskap dersom du skal sitte fellevakt i potensielt flere timer. Men husk: VÆR STILLE OG ROLIG.

Fella må stå stødig på bakken og gjerne inntil noe støtt så den ikke kan flytte seg så mye. På bildet ser du hvordan hovedmåltidet står innerst bak brettet som utløser fella når katten tråkker på det. Vi anbefaler å stripse hjørner og sider før bruk.

 


Innfanging


Aktiver fella på samme plass som katten har blitt matet. Nå tar du med den fristende maten og legger det innerst i fella. Du kan strø en liten sti av kattegodis fra utenfor fella og inn mot hovedmåltidet for å lokke katten inn. 

Når katten har gått i fella og blitt innestengt skal du varsomt løpe frem og slenge teppet over fella. Vi anbefaler deg å bære fella fra bunnen istedet for håndtaket i taket. Da er det best at du har med en venn som kan bære motsatt side.


Installer katten på et lunt rom hvor den har ro, mat, vann, kattedo og tett ALLE gjemmesteder. Frem til su vet mer om katten er det egentlig best å stalle den op i et stort hundebur. Det vil da være lettere for deg å få den fraktet til f.eks veterinær. Husk å sjekke katten for ID-merke så fort du kan. Det kan du gjøre hos veterinæren, men mange frivillige har også chipavleser.
 Hvordan vurdere katters sosiale tilstand

Hjemløse katter finnes i alle slags sosiale tilstander. De kan være tamme, forvillede eller sky. Du vet altså ikke hva du "får" før du har fått dem innomhus og observert dem et døgn eller to, så ikke ta på en ukjent katt. Til og med tamme katter kan oppføre seg som om de er sky i stressede situasjoner, derfor er vi sterkt kritisk til avlivingsaksjoner av kolonier. Vi har selv mistet katter på den måten og det er ikke greit. Det tar TID før kattene viser sitt sanne jeg. Noen ganger kan man skille gemyttet mellom at tamme katter vokaliserer seg. Det gjør sjeldent usosialiserte katter.


 


Veien videre 

Du kan lese mer på disse sidene våre:

Hva gjør jeg når...
Rehabilitering/temming

Tips til viktige "investeringer" av katten

bottom of page