top of page

Egner du deg til å være fosterhjem?

Ofte når vi søker etter fosterhjem har folk spørsmål eller ulike årsaker de tenker gjør dem uegnet som fosterhjem. Men de fleste av disse spiller ingen rolle. De fleste hjem kan være gode fosterhjem! Ta en titt og se selv om det kan være noe for deg.Personlighetstrekk En god fosterforelder er stabil, oppegående og pålitelig. Du har også et stort hjerte for dyr og er interessert i å lære mer om katter. Du synes det gjør godt å bidra til at noen som er blitt sviktet kan få en god og ny start på veien til et nytt liv.


Vær forberedt Du må ha avklart på forhånd at du kan ha katt i perioden du oppgir mht. egen tid, helse og bosituasjon.


"Hvem er ansvarlig for utgiftene for katten?" Fosterhjem ikke pliktig til å dekke noen utgifter. Dersom de kan hjelpe til med forbruksvarer som mat og kattesand er det fint, men det er ikke noe krav.

"Har jeg nok plass til å ha en fosterkatt hos meg?" Du må ikke ha et stort hus for å passe en katt. For enkelte katter er en liten leilighet mye mer behagelig. Vi ønsker uansett at man alltid starter å ha katten på bare ètt separat rom først, slik at katten får en gradvis overgang til alt nytt. Dette blir kattens trygghetssone så lenge den behøver og er klar for å bevege seg utenfor rommet og i resten av hjemmet om mulig/ønskelig.

"Klarer katten klare seg alene mens vi er på jobb/skole?" Ja, så lenge katten ikke er alvorlig syk så kan du jobbe og gå skole. Katten tåler å være alene noen timer. Du må bare huske å sørge for at katten har nok rent vann, mat og tilgang på do mens du er borte.

"Jeg har dyr i fra før av og jeg tror ikke/vet ikke om de ville satt pris på å få en ny katt i hus." De fleste dyr som ikke kjenner hverandre vil mislike hverandre i starten, men dette spiller uansett ingen rolle da fosterkatten i første omgang skal være på et eget rom adskilt fra dine dyr. Dette er så katten skal bli trygg på sine nye omgivelser og mennesker først. Forestill deg hvor sterke sanser kattene har og hvor overveldende alt nytt kan være for dem. Å møte nye dyr må først skje senere i stadiet og med vår veiledning.

Jeg har barn. Er fosterkatten vant med unger? Få av kattene våre er vant med barn fra før av og katter flest er skvetne og vil sky unna uro. Men del katter kan fint venne seg på barn. Det som er viktig er at du som forelder eller voksen er i nærheten når barn og dyr omgås. De kattene som vi vet ikke vil takle barn så godt plasserer vi i barnefrie fosterhjem.

Jeg skal reise bort. Kan jeg likevel fostre? Skal du reise bort bare et par døgn må du sørge for at en egnet person kan se til katten 1-2 ganger daglig. Skal du derimot på reise over flere uker og ikke har kattepass, kan du ikke fostre i denne perioden. Dette må du informere om i søknaden så vi er forberedt. Katten skal alltid ha tilgang på friskt vann, mat, varme, få nødvendig stell og plukket kattedo, og at en person ser at katten er frisk og ok.

Kan jeg adoptere fosterkatten senere dersom jeg vil? Kanskje, men vi ønsker helst ikke at fosterhjem adopterer, fordi da mister vi deg som fosterhjem og mister da kapasitet til å hjelpe flere dyr som trenger hjelp. Vi ønsker at alle overveier om det virkelig er nødvendig å adoptere så lenge det ikke er vanskelig for oss å finne dyret nytt, godt hjem, fordi man hjelper mange flere dyr ved å fostre. Men dersom man vil adoptere må man vurderes på lik linje med andre adopsjonsinteresserte; altså ved å lese adopsjonsinfoen og følge den prosessen. Det er jo viktig at kattens behov og gemytt også passer permanent i livet ditt. Les om adopsjon her.


Jeg bor langt unna. Er det noe poeng i å melde seg for dere?

Hvis du ikke bor i Trøndelag eller nært Møre-grensa, eller du bor lengre nord enn Steinkjer, vil det nok være vanskelig for oss å benytte oss av deg. Da oppfordrer vi deg til å melde deg for en organisasjon nærmere deg! Vi er ikke de eneste som sårt trenger fosterhjem.Du egner deg ikke som fosterhjem dersom:

- Du nesten ikke er hjemme.

- Du reiser veldig ofte og ikke har noen til å se etter katten.

- Bare kan stille få dager eller uker om gangen.PS: Vi ønsker oss fosterhjem i eller i nærheten av Trondheim, Orkland og Heim kommune, men også andre deler av Trøndelag. Dersom du bor langt unna disse kommunene, er det ikke sikkert vi får til å benytte deg. Er du derimot innad Trøndelag fylke og har bil, kan det kanskje løse seg med litt samarbeid.


Ønsker du å lese mer om fosterhjemordningen eller melde deg? Trykk her.

Comments


bottom of page