Bli fosterhjem

FOSTRE ÈN KATT - REDD TO

Ja, det stemmer! Er du fosterhjem for èn katt hjelper du to liv - både katten du huser og du frigir plass hos oss. Fosterhjem er altså avgjørende for hvor mange katter vi kan hjelpe, da vi ikke kan huse alle selv. Det er mange flere enn vi har plass til som trenger vår hjelp.

Vi prøver å gjøre siden så informativ som mulig da mange har ulike spørsmål om hva det innebærer å være fosterhjem. Søknadsskjemaet finner du derfor ikke før nederst på siden.Hva er et fosterhjem?
Å være fosterhjem betyr at du gir midlertidig husrom til en hjemløs katt. Du har ikke eieransvar og skal bare sørge for at katten er trygg, frisk og lykkelig mens den er hos deg.


Hva gjør fosterhjem?

 • Mange fosterforeldre blir kattenes første opplevelse av godhet.
  Kattene kommer i fra mange ulike bakgrunner og liv. Noen av de vi redder har ikke engang hatt menneskekontakt før, mens andre har blitt sviktet av mennesker på et tidspunkt eller hatt gode hjem hele livet. 

   

 • Uansett hvilket utgangspunkt kattene har, er det utrolig givende å hjelpe dem.
  Alle fremskritt er som julaften og at det er en fantastisk følelse å oppleve at et sviktet dyr får tillit til deg. 

   

 • Ofte er kapasiteten vår sprengt og da er fosterhjem rene årsaken til at vi kan hjelpe flere katter i nød. Du redder altså med andre ord liv på å åpne hjemmet ditt for en katt midlertidig.
   

 • Det er utrolig lærerikt å være fosterhjem.
  Sannsynligvis vil du åpne øynene dine for mye du ikke var klar over ved katter.

   

 • Du hjelper til å endre holdninger.
  Det er ingen nyhet at mange menneskers holdninger til katter er dårlige. Ved å være fosterhjem hjelper du å spre kunnskap og heve statusen til katter.

   

 • Du har noen som trenger deg og det er en fantastisk følelse!
  Noen som er hjemme og gleder seg til du kommer for selskap, kos og god mat.

   

 • Har du en særdeles snill og aksepterende katt fra før av kan den fungere som terapikatt for en usikker fosterpus.
   

 • Det er flott for barn å lære respekt for andre arter.
   

 • Du velger selv hvor lenge du fostrer katten. Dette avtales på forhånd.
   

 • Katter er terapeutiske dyr og kan være til stor trøst og oppmuntring for deg.
   

 • Du hjelper katten til å få et nytt liv.
  Det at du lærer å kjenne katten hjelper også oss med å få den adoptert til et passende hjem. Bilder selger, men også personligheten og den kommer frem med tid.

   

 • Du må ikke si farvel fordi katten dør (vel, oftest ikke).
  Når katten drar ifra deg er det til et varig sted hvor katten skal få et langt og godt liv.


   

Vanlige spørsmål:

 • Har jeg nok plass til å være fosterhjem?
  Svar: Du må ikke ha et stort hus for å passe en katt. For enkelte katter er en liten leilighet mye mer behagelig. 
   

 • Jeg jobber/går på skole. Kan katten være alene da?
  Svar: Ja, så lenge katten ikke er alvorlig syk så kan du jobbe og gå skole. Katten tåler å være alene noen timer. Du må bare huske å sørge for at katten har nok rent vann, mat og tilgang på do mens du er borte.
   

 • Jeg har dyr fra før av som ikke liker katter. Jeg tror derfor ikke at jeg kan være fosterhjem?
  Svar: De fleste dyr som ikke kjenner hverandre vil mislike hverandre i starten, men dette spiller uansett ingen rolle da fosterkatten i første omgang skal være på et eget rom adskilt fra dine dyr. Dette er så katten skal bli trygg på sine nye omgivelser og mennesker først. Forestill deg hvor sterke sanser kattene har og hvor overveldende alt nytt kan være for dem. Å møte nye dyr må først skje senere i stadiet og med vår veiledning.
   

 • Jeg har barn. Er fosterkatten trygg med unger?
  Svar: Det varierer om katter er komfortable sammen med barn eller ikke. De fleste katter kan bli litt skremt om barn hyler eller er veldig urolige, men de aller fleste holder seg da på avstand. Katter som vi vet ikke takler barn plasserer vi ikke i barnehjem. Men en del katter kan fint venne se g på barn. Det er uansett viktig at du som forelder eller voksen er i nærheten når barn og dyr omgås.
   

 • Jeg skal reise bort en liten tur (helg/et par dager). Klarer katten seg alene da?
  Svar: Det er ønskelig at katten har tilsyn av noen 1-2 ganger daglig. Dersom du kan sørge for det kan du dra bort en liten tur.
   

 • Kan jeg adoptere fosterkatten senere dersom jeg vil?
  Svar: Vi ønsker ikke at fosterhjem skal gjøre det, fordi for hvert fosterhjem som adopterer mister vi kapasitet til å hjelpe flere dyr som trenger hjelp. Vi ønsker at alle overveier om det virkelig er nødvendig å adoptere så lenge det ikke er vanskelig for oss å finne dyret nytt, godt hjem, fordi man hjelper mange flere dyr ved å fostre. Men dersom man vil adoptere må man vurderes på lik linje med andre adopsjonsinteresserte; altså ved å lese adopsjonsinfoen og følge den prosessen. Det er jo viktig at kattens behov og gemytt også passer permanent i livet ditt. Les om adopsjon her.

Praktisk info

 • Hvilke katter:
  Kattene som trenger fosterhjem er fra alle slags bakgrunner, i alle aldre og gemytt. Når du fyller inn skjemaet nederst på siden gir det oss informasjon til å plassere katten som er best egnet hos nettopp deg.

  Voksne katter (over 1 år):
  Trenger vanligvis en måned på å bli adopsjonsklare hvis de kun trenger kastrering, chip og vaksiner. Voksne som trenger med behandling trenger lengre tid i fosterhjem før de er klare for å flytte til permanente hjem. Det samme gjelder katter som trenger å sosialiseres før adopsjon.

  Kattunger katter (under 1 år):
  Det er sjelden vi får inn kattunger som trenger fosterhjem alene. Oftest kommer de inn med mødrene sine og skal bo med dem til de er minst 12 uker, så blir de adoptert så fort at de ikke trenger å fostres etterpå.

  Men noen ganger får vi inn kattunger som er store nok til å klare seg uten moren sin og de kan også trenge litt stell eller sosialisering før adopsjon.


  Kattemor med kattunger:
  Noen ganger trenger vi fosterhjem som kan fostre kattefamilier. Kattemødre trenger et eget rom - særlig om fosterhjemmet har andre dyr, fordi de trenger ro og å føle at det er trygt å føde og oppfostre barna sine. De liker ikke andre dyr i denne perioden. Kattunger å bo med mor i minst 12 uker. På denne tiden skal de få ormkurer, to vaksiner og chip. Kattemor får det samme og bli kastrert etter kattungene flytter, og så blir hun også adopsjonsklar. Man må derfor kunne fostre kattefamilier i minst 12 uker, men gjerne litt mer for kattermors skyld.

   

 • Tidsramme:
  Du bestemmer selv. Det aller beste er at du kan fostre katten(e) til de(n) blir adoptert. Da slipper katten å flytte rundt, noe som er svært stressende og traumatiserende for mange.

  Du er fosterhjem så lenge du ønsker. Vi prøver å avtale en periode på forhånd. Er det usikkert hvor lenge du kan, er det i det minste viktig at du gir oss beskjed så fort du kan hvis du må avslutte ordningen. Vi ønsker minst en ukes forvarsel så vi har mulighet til å finne en ny løsning til pus.

   

 • Bosted:
  Vi foretrekker lokale fosterhjem, men noen ganger trenger man de som bor lengre unna også. Den ene forskjellen er at vi ikke har mulighet til å bli med på let om katten skulle stikke av. Da er du ansvarlig for å få den tilbake igjen.

   

 • Plass:
  Du trenger ikke å ha stort hus eller god plass. Alt katten behøver er ètt rom for å slippe å gå ute og sulte og fryse en dag for mye. 
   

 • Økonomisk ansvar:
  Du er ikke økonomisk pliktet til å forsørge katten, men kan dekke kattemat og sand hvis du vil. Alle fosterkatter eies av Potespor i Hjertet, så du har ikke noe ansvar for å dekke utgifter til katten. Men som fosterhjem er du en forlenget arm av oss som skal sørge for at katten har det godt så lenge den er hos deg, så du må si ifra om det er noe du trenger og ikke la katten gå uten nødvendig mat og utstyr. 

  Om ønskelig kan du dekke mat og kattesand for fosterkatten din, om ikke prøver vi å levere det, ellers refunderer vi utleggene dine. Vi bistår deg med alt nødvendig utstyr katten trenger.

   

 • Andre dyr i hus:
  Du skal ikke blande fosterkatten(e) med dine egne dyr, med mindre det er avklart med oss.

   

 • Ved spørsmål og problemer:
  Du er pliktig til å varsle oss dersom du har spørsmål eller problemer med katten, og vi er pliktig til å hjelpe deg. Spør heller en gang for mye enn for lite! 

   

 • Miljø:
  Alle fosterkatter må være innendørs, slik at de ikke forsvinner eller noe skjer dem mens de venter på et nytt hjem. Det er derfor viktig at du tar store forhåndsregler med vindu og dører.

   

 • Skriftlig avtale:
  Vi skriver alltid fosterhjemkontrakt for at begge parter skal vite hva som forventes av hverandre. Dette er betryggende og fungerer bra

Å redde èn katt vil ikke forandre hele verden,
men det vil forandre hele verden for èn katt.

Søkeskjema for å bli fosterhjem

PS: Husk å tenk deg godt om før du melder deg frivillig til å bli fosterhjem for oss. Når du har sendt oss utfylt skjema (nedenfor) forventer vi at vi kan kontakte deg i periodene du har oppgitt du kan passe en katt for oss.

Vi ønsker oss fosterhjem i eller i nærheten av Trondheim, Orkland og Heim kommune, men også andre deler av Trøndelag.

Dersom du også har meldt deg som fosterhjem for andre organisasjoner ønsker vi å vite det, fordi da er vi forberedt på at du kanskje ikke er ledig likevel. Det er viktig for oss å vite akkurat hvor mange fosterhjem tilgjengelig vi virkelig har, slik at vi slipper å få nei når vi ringer rundt for å finne midlertidig plass til en katt som sårt trenger et sted å være, fordi ofte haster det. Vi redder f.eks mange katter fra å bli unødvendig avlivet, og dyreklinikkene kan sjelden holde på kattene så lenge.

For å være fosterhjem er det viktig at du er stabil, oppegående, pålitelig og kan se til at katten(e) har tilsyn hver dag. Du må ha avklart på forhånd at du kan ha katt mht. helse og bosituasjon.

Hjertelig takk til alle som kan hjelpe oss å redde katter i nød (og evt. andre dyr som måtte trenge det på vår vei). 

Send din søknad her:

Velg ett av arkene og klikk på det for å laste ned skjemaet. Fyll inn dine opplysninger og send det til fosterhjem@potespor.com

PS: IKKE bruk skjemaet i rødrosa enda, da det ikke er klart. Bruk filene som beskrevet ovenfor.
Bli fosterhjem

Fyll ut alle spørsmål så godt du kan.

Hvem er det som bor i husholdningen? Inkluder gjerne alder, særlig på barn.

Er dagene slik for deg/dere at det katten(e) vil kunne få tilsyn, oppfølging og stell hver dag?