top of page

Myter og fakta om FIV

Oppdatert: 30. jan. 2023

Det florerer med feilinformasjon og vranglære om FIV og tusenvis av katter blir unødvendig avlivet som konsekvens av det. Hjelp oss å spre FAKTA i stedet for myter!


Myte 1: FIV er katteAIDS. Fakta: FEIL. FIV er ikke katteaids på samme måte som HIV ikke er menneskeaids. AIDS er når viruset når progressiv/siste stadie hvor det ødelegger immunforsvaret. Dette skjer ekstremt sjelden hos katter og FIV er mye mindre farlig enn HIV. Hos katter kalles katteaids, FAIDS. Man deler viruset opp i tre faser; - Smittefase: 4-6 uker etter eksponering av viruset. Lette symptomer kan oppleves. - Passiv fase: Symptomfri periode som kan vare i opptil 9 år eller hele kattens liv. - Progressiv fase/FAIDS: Få katter opplever dette og det er først her viruset blir aktivt. Da kan det svekke immunforsvaret og bli dødelig.

 

Myte 2: Katter med FIV er mye syke og lever korte, miserable liv. Fakta: Dette er en av de største løgnene folk forteller. FIV gjør ikke katter syke, det er FAIDS som gjør det og de aller fleste katter med FIV får aldri FAIDS. FIV-positive katter som er syke er vanligvis syke av helt andre årsaker enn viruset. Men mange vranglærde liker å skylde på FIV som ender med at mange katter blir unødig avlivet. Får derimot disse leve og blir tatt vare på, dør de oftest av komplikasjoner ved alderdom slik katter flest. Det er mye større sjans for katter å bli påkjørt av bil, gå seg bort eller bli tatt av rovdyr enn at de dør av virusprogressjon/FAIDS. Viktig: En katt dør aldri av FIV, men de kan en sjelden gang dø av FAIDS.

 

Myte 3: FIV-viruset er ekstremt smittsomt og farlig. Fakta: FEIL. Dette er hysteriet man ofte hører, men det stemmer ikke. FIV er et retrovirus som betyr at det kun kan smittes til samme art - altså katter. FIV er et ekstremt skjørt virus som dør innen få sekunder når det er ute av kroppen. Det må alvorlige, dype bitt til for at nok spytt med viruset skal kunne overføres til en annen katt. Katter som er kastrerte er roligere og ikke på let etter maker. De sloss derfor sjeldnere og utgjør også da en mindre trussel for andre katter.

 

Myte 4: Du kan ta en kjapp test for å finne ut om katten har FIV. Fakta: Nei, det er ikke så enkelt. Det finnes ulike tester som ser etter ulike ting, og påliteligheten avhenger av tidspunktet du tester katten og metoden du bruker. Det må flere tester til over en lengre periode for å få et klart svar. "FIV-testen" er oftest en snap- eller ELISA-test. Dette er en rask og enkel antistoff-blodprøve som kan tas på klinikken og gi et svar på kort tid. Men testen er ikke pålitelig nok, da den ikke forteller hvor lenge katten har hatt antistoffene og kan gi falske positive svar ved avlesning på feil tidspunkt. Det finnes flere tester som ser etter andre ting, så disse burde også tas og over en intervall på 6 måneder. Du kan lese om de ulike testene som finnes på vår infoside. OBS: Det finnes ikke noen tester som kan påvise om FIV er blitt til FAIDS.

 

Myte 5: Dersom èn utekatt har FIV, vil de fleste kattene i det området også ha det. Fakta: Dette er atter en dødelig misforståelse. I store kattebestander hvor viruset er påvist kan mange katter teste positivt på en snaptest, men dette betyr ikke at smitten er stor. I kolonier er katter vanligvis nært beslektet og kan da naturlig bære de samme antistoffene i flere måneder. Men kolonikatter lever i et slags hierarki og samspill hvor slossing og konflikter er sjelden, akkurat som i flerkattehjem. Det må som sagt dessuten flere tester og måneder enn en snaptest for å få et konkluderende svar på om en katt har FIV. De mest utsatte kattene er ukastrerte hannkatter. De drives av kjønnshormonene sine etter jakt på maker, som gjerne gjør dem mer villige til å kjempe for både mat, territorium og maker. FIV kan i teorien overføres via bitt som foregår under parring, men det er likevel sjelden å oppleve smittede hunnkatter. Bittene er vanligvis alvorligst mellom hannkatter, mens nakkebittet hannkatten har på en hunnkatt under parring sjelden er dypt nok.

 

Myte 6: Kattemor med FIV vil smitte kattungene sine og kattungene vil alltid bære viruset. Fakta: Det er ikke så simpelt. Hvis en kattemor har antistoffer av FIV, kan hennes kattunger få dem ved fødselen. Men disse antistoffene forsvinner oftest innen kattungen er 8 måneder gammel, så å teste katten for FIV før den tid er meningsløst og vil ikke gi et pålitelig svar. Påminnelse: Man burde alltid tillate ytterligere tester og 6 mnd. venting før man slår seg til ro med et FIV-resultat. Les mer om FIV-tester på infosiden vår om FIV/FAIDS.

 

Myte 7: Katter med FIV må holdes unna andre katter. Fakta: Siden viruset kun overføres via dype bitt, kan de fleste med FIV bo med andre katter. Så lenge katten er kastrert og vennlig innstilt til andre katter er det vanligvis helt trygt. Dype nok bitt til å overføre viruset skjer ekstremt sjelden mellom katter som bor i gode hjem sammen med andre katter. De forekommer helst utendørs blant ukastrerte. Det finnes selvfølgelig aldri en 100% garanti, men en kastrert katt har sjelden stort konfliktbehov. Mange FIV-smittede har dessuten behøvd tanntrekk som også minsker sjansen for å kunne påføre dype nok bitt.

Bilde: Våre adopterte Chrystal og Braveheart bodde sammen i mange år. Kun Braveheart hadde FIV.

 

Myte 8: Utekatter som får FIV må få kjipe liv som innekatter.

Fakta: Nei, det må de absolutt ikke. Utekatter kan få kjempefine inneliv forutsatt at eier tilrettelegger og stimulerer katten litt ekstra. Å kastrere katten hjelper mye løpetrangen deres, fordi uten hormonene har de ikke samme behovet for å parre eller hevde seg. Dessuten er det mange trygge og gode måter man kan tilby katten en smak på utelivet på. Man kan sette opp bitesikkert nett på balkongen, bygge inn en utegård på verandaen eller inntil huset, eller til og med lufte katten i sele (men dette er ikke like sikkert, da katter kan være smidige nok til å lirke seg ut av den). Sørg for at katten din er kastrert, selv om den hovedsakelig skal være innekatt. Kastrering har utrolig mange helsefordeler og sparer dessuten katten din for hormonelt stress. En stressfri katt er en friskere og lykkeligere katt!

 

Noen av våre dyrebare FIV-puser:

Del veldig gjerne denne artikkelen for å hjelpe oss å knuse mytene og redde liv!

Comments


bottom of page