top of page

Når katten ikke tisser i kassen

Det er aldri trivelig å finne kattetiss rundt om i huset, men det er veldig viktig at du vet at katten har ikke gjort det for å være slem eller fordi h*n ikke vet hvor kassen er. Det er alltid gode grunner til at kattene ikke bruker kassen slik de skal. De oppfører seg etter behovene sine, derfor er de viktig å prøve å finne ut hvorfor katten ikke tisser i kassen. Her har du noen gode råd og forklaringer!


Vask godt og fjern urinlukt

Det er kjempeviktig at du vasker veldig grundig der katten har tisset. Kattene har god luktesans og dersom de kjenner antydningen til urinlukt, kan de fortsette å tisse der. Tørk opp all urinen med tørkepapir, vask området med grønnsåpe og avslutt med eddik. Eddik fjerner lukt bra og lukter ikke så appellerende selv. Dersom det er tisset på tekstiler kan du legge dem i grønnsåpevann noen timer før du slenger det i vaskemaskinen. Unngå å vaske med vaskemidler som lukter sterkt, som universalsprayer og andre husholdningssprayer. Salmiakk stimulerer katter mht. tissing! Tips: Du kan bruke ultrafiolett lys for å finne steder katten har tisset.

Urinering eller markering?

Når du finner urin der det ikke skal være, må du finne ut om dette er en upassende tissing eller markering. Katter tisser utenfor kattedoet av ulike grunner. Du gjenkjenner det ved at katten setter seg og tisser dammer. Når katten markerer løfter den halen og spruter litt tiss rett bakover. Det kan ofte være på vegger, så sjekk der.

Bekjemp problemet fort

Det er viktig at du gjør noe med tissingen fort før det blir til en normal oppførsel for katten. Ang. markering er det særlig ukastrerte hannkatter som gjør det, så få katten din kastrert snarest så vil du nok merke forskjell. Katter kan også markere om de sliter med å finne sin plass i et flerkattehjem. Da må du balansere hierakiet. Les om det her. For å unngå upassende tissing og markering er det viktig at kattene føler seg trygge og komfortable i hjemmet. De vil gjerne vise misnøye med urinering. Sørg for at de har mulighet til å gå forbi de andre kattene uten å oppleve konfrontasjoner, og at de har mulighet til å lure seg vekk på rom eller steder de får fred og føler seg trygge. Høye klorestativ, tuneller, kattesenger, huler, hyller... Katter liker å kry seg vekk innimellom. Tips: Kjøp en feromonspray som kan ha en beroligende effekt på katter. Feliway er et kjent produkt og fåes kjøpt hos veterinærer og på dyrebutikker på internett.

Har du nok kattedo?

Det "perfekte" antallet kattekasser er èn kasse per katt + 1. Legg til flere ekstra om du har mange katter. Ofte kan katter droppe å tisse i kassen hvis de ikke liker den. Mange foretrekker en kasser for hvert ærend. Sørg for at kassen ikke er full av urin og avføring, slik at katten orker å bruke den. Husk at de et av verdens mest renslige dyr, og de kan være særlig misfornøyd med andre katters "do-leveringer"! Jo flere kasser du har, dess lettere er det for katten din å finne en do de er fornøyd med å bruke.

Plassering av dokassene

Du har kanskje et "perfekt" sted for kattedoen ift. møbleringen i huset ditt, men det er ikke alltid katten er enig i at doet burde stå akkurat der. Det kan hjelpe å flytte den til et sted som er enkelt og praktisk for katten å komme seg til. Tenk deg. Om du var veldig tissetrengt, ville du vært nødt til å løpe opp noen etasjer for å komme deg på do? Ikke katten heller! Kanskje burde du ha en do i hver etasje og prøv å ikke gjem den for mye vekk. Det varierer om katter liker det. Tips: Hvis katten konstant tisser på ètt spesielt sted, prøv å sett kattedoen der og flytt den etterhvert gradvis til et annet sted.

Har du riktig kattedo?

En flott kattedo med overbygg kan passe fint inn med de andre dekorasjonene og den gjemmer vekk kattens leveringer, men ikke alle katter er komfortable med slike kattedo. De kan synes den er mørk, trang og stinkende. Prøv å ta av overbygget og/eller luken. Katter foretrekker romslige kattedo som det er enkelt å gå inn i. Tips: Unngå dårlig lukt med deodorantpulver beregnet på kattedo. Du skal strø dette pulveret på bunnen og helle kattesand over, slik at duften kommer opp når katten graver i sanda. Det finner også sprayer som fjerner vond lukt fra kattekassene. Ta en titt på dyrebutikk på nettet!

Hold kassen ren

En full og ekkel kattedo vil frastøte enhver katt. De krever å ha det rent rundt seg - også når de skal på do. Bare tenk deg til selv å måtte gå barfot på en do full av ekstrementer på gulvet? Æsj! Prøv å plukk kattedoen hver dag og sørg for å bytte ut sanda når den begynner å bli kul eller lukter dårlig. Husk å også vaske hele doen ca. en gang i måneden.

Type kattesand

Katter kan faktisk finne på å droppe kattedoen sin i protest mot kattesanden du har begynt å bruke. Sterkt parfymert kattesand kan virke som et godt valg for deg, men katten kan synes det er svært ubehagelig å sparke i en sand som lukter overveldende sterkt. Katters nese er mer sensitive en våre og de foretrekker kjente, naturlige lukter over parfyme. Studier viser at blant katter flest er en uparfymert klumpesand mest foretrukket.

Kastrering

Visste du at upassende urinering og markering er ganske vanlig blant ukastrerte katter? Med mindre du har en rasekatt som skal brukes til avl er det best at du kastrerer katten din. Det gjør at katten både blir både mindre stresset, irritabel, interessert i å sloss og mindre utsatt for sykdommer, dere slipper å sette unødvendige liv til en verden full av hjemløse katter og det kan stoppe markering og upassende tissing. Du kan kastrere katten din fra den allerede er 5-6 mnd! Husk: Om du kun steriliserer hunnkatten vil den fortsette å komme i brunst. Kastrer begge kjønn!

Stress

Når katter blir stresset, overveldet eller går og føler seg nervøse, kan de tisse på steder de ikke skal. Da hjelper det ikke alltid uansett hvor mye du vasker. Du må fysisk gjøre en forskjell for kattens trivsel og velvære. Du kan prøve tipsene som allerede er nevnt eller gjøre en balansering dersom du har flere katter. Har du bare èn stresset katt så bør du prøve å tilpasse omgivelsene og hverdagen bedre til katten din.

Prøv:

  • Beroligende remedier som Feliway, Bach Rescue Remedy, Baldrian eller andre naturlige hjelpemidler. Sjekk litt rundt på nettet! Bare søk etter "cat calming" eller "cat stress" så finner du mange ulike produkter du kan sjekke ut.

  • Innfør rutiner, da har katten alltid noe å glede seg til og føler den har mer kontroll.

  • Får katten din riktig fôr? Om ja, prøv f.eks "Royal Canin Calm".

  • Ha radio på når du ikke er hjemme. Det kan hjelpe katten din med å ikke bli stresset når du kommer og går.

  • Lek og stimuler katten nok. Er katten understimulert kan den begynne å tisse på unormale steder og utagere på ulike måter.

  • Pass på at katten har nok klatremuligheter. Ommøbler litt på kloremøbelet og lekene for å skape ny interesse. Ha evt. på litt catnip- eller baldrianspray.

  • Gi katten flere gjemmesteder. La den få en egen kasse, et skap å sove i eller lignende.

  • Pass på at pus er fornøyd med vannet sitt. Kanskje du skal kjøpe en drikkefontene? Det stimulerer både katten til å drikke mer som er bra for helsa og er spennende.

  • Unngå store fysiske endringer i kattens hjem. Katter flest liker å ha det så stabilt som mulig.


Snakk med veterinær

Har upassende urinering blitt et alvorlig problem med katten din og ingen av tipsene fungerer, kan det være en helsemessig årsak til problemet. Snakk med veterinæren din. Katter pleier å tisse utenfor kassen når de ikke har det bra. Det er lurt å ta urin- og blodprøver for å sjekke verdiene katten din har. Urinveisinfeksjon, diabetes og nyreproblemer er vanlige årsaker som er viktig å utelukke.

Kilde

bottom of page