top of page

Balansering mellom katter

Mange spør meg hvordan det er mulig at kattene hos oss går så godt overens. Svaret er at alle blir godt holdt øye med ift. helse og trivsel, de har et sunt kosthold, bra plass og ikke minst så vet de at JEG er sjefen. Det er mulig å få katter til å gå overens i de aller fleste situasjoner. Bla litt nedover så kanskje du finner råd til akkurat situasjonen du er i med katten din.


Ny katt i hus
Når en pus skal komme inn i et helt nytt miljø er det alltid lurt å ta hensyn til at katten har svært sterke instinkter og disse er med på å påvirke hvordan katten reagerer på nye ting og steder. Tenk deg selv at noe er helt nytt og ukjent for deg og du er svært høysensitiv. Da blir det rett og slett skummelt å ubehagelig når man ikke føler man har kontroll. 

Gjør klart et eget rom til katten på forhånd med alt den trenger. Tett steder katten kan gjemme seg. Det er ikke noe ukjent fenomen at man opplever at katten ligger flere dager eller uker under senga/sofaen, og det er både kjipt for katten og deg. Du får ikke en katt tryggere ved at den konstant gjemmer seg og ikke blir kjent med nye steder i hjemmet.

La pus bli kjent på rommet og slå seg til rette der over timer eller dager, uker, alt ettersom hvor tam katten er fra før. Bli kjent med katten der og så kan du sette opp døren på gløtt når katten begynner å bli ganske komfortabel. Har du flere dyr bør du alltid være tilstede når de møter den nye katten. Husk å ha respekt for begge parter og la den nye pusen ha mulighet til å kry seg tilbake til rommet den har hatt. Lukk ikke døren før den er helt kjent med resten av hjemmet og dyrene. Les mer om hvordan du lærer dyr å akseptere og leve sammen nedenfor.


Den nye og gamle katten vår går ikke overens
Mange opplever at når de anskaffer en ny katt når de allerede har en fra før, blir ikke gamlekatten særlig fornøyd. Kanskje er ikke den nye så begeistret for den andre katten heller. Dette er et veldig vanlig problem med naturlige årsaker, og det er oftest mulig å ordne opp i!

Særlig yngre katter respekterer ikke grenser like godt som voksne, og kan derfor irritere på seg andre katter/dyr. En voksen katt som har vært vant til å være ènekatt i huset, vil som regel reagere på at det kommer nye dyr inn på territoriet. Et nytt dyr kan forandre harmonien og i huset betraktelig - spesielt om det er redd eller alt for pågående. Katter går etter energi og svarer derfor negativt til dårlig energi. Er den nye katten derimot selvsikker, men ikke plagsom kan det gå bedre.

Gå nederst på siden for råd om hva du kan gjøre.



Hannkattene mine krangler hele tiden
Katter er som hunder svært opptatt av rangsstigen i flokken. Særlig oppstår det gnissninger hvis det er flere hannkatter i samme hjemmet. Alle vil hevde seg og være på rangstoppen, og få vil la seg dempe. Selv har jeg god erfaring med dette da det er en del hannkatter hos oss. I starten var det mye krangling mellom dem, men jeg klarte å ordne opp i det fordi jeg forstod hvorfor.

Det er ikke atomforskning å forstå seg på katter. Jeg hadde to hannkatter fra før av som gikk overens, men da det kom to nye hannkatter som var svært knyttet til meg etter rehabilitering, ble det bråk. De nye kattene var sjalu fordi de måtte dele meg med andre, og fordi de følte seg så nærme meg at de fortjente å være på toppen av stigen, derfor måtte jeg hjelpe dem å forstå at de er på samme linje rangsmessig, og at bare jeg er på toppen.

Den letteste måten å forandre katters atferd på, er å forandre hvordan de tenker om ting. Hvis en katt tenker at den er tøff om den er slem, må du sørge for at den forstår at det straffes med noe den ikke liker. Du skal ALDRI straffe et dyr med fysisk makt eller frykt.


Løsninger
Skal du være megler er det viktig at du er rettferdig. Du må bryte opp konflikter, sette på plass kattene og ikke favorisere. Du skal belønne god atferd og straffe dårlig. Dette må gjentas mange ganger. Det er viktig å huske at katter er individer med egne meninger og ønsker, så de må lære seg å tilpasse seg nye situasjoner og det er ditt ansvar å sørge for at overgangen går så bra som mulig. Det kan ta dager, uker eller måneder før kattene tolererer hverandre, men du må ikke gi opp. Katter er seige og stae dyr som ikke vil gi seg før de må, men de vil gi seg om de ser at de ikke trenger å hevde seg. Dette er det vi kaller "balansering". Å jevne ut statusen mellom kattene. Det gjør dem rolige ift. hverandre.

Det er viktig at du viser den nye katten at den gamle trenger å være i fred eller motsatt. Hjelpe til med å sette grenser og distrahere der det er lurt. Gode rutiner pleier å ha god effekt på forholdet mellom katter. F.eks: Opprett en rutine med å gi godis eller en dæsj våtfôr èn gang om dagen. Server på ca. samme tid på døgnet hver dag, gi dem det samtidig og i hver sin kopp på hver sin plass. Slik må de ikke kjempe for maten, oppmerksomheten eller hevde seg. Dersom du har katter som spiser veldig mye kan du opprette en matrutine hvor du serverer måltidene flere ganger om dagen. Du kan f.eks regulere maten deres ved å ha fôring fire ganger daglig, Slik danner du et naturlig høydepunkt i hverdagen og knytter bånd mellom både deg og kattene.

Sørg for at kattene har liggestedet de føler seg komfortabel på. Mange katter foretrekker å ligge høyt på en hylle eller øverst i et klorestativ. Andre ligger gjerne på gulvet eller i sofaen. Det er viktig at de ikke må kjempe om èn favorittplass. Gi dem muligheter. At de har muligheter til å stimulere seg fysisk og psykisk er også viktig ift. forholdet deres til hverandre, uansett om de er inne- eller utekatter. Leker for ulike hensikter er en lur investering. Det er individuelt hva de foretrekker å leke seg med, men katter flest er enkle. En papir eller aluminiumsball, en pappeske eller en tråd med en bamse i er ofte populært. Du kan også spraye litt catnip på leken om de liker det.


Korte og konsiste beskjeder
For å få katten til å slutte med noe er det viktig at den forstår at den gjør noe galt. Siden katter ikke forstår språket vårt må vi gi dem beskjeder de forstår for å få reaksjonen vi ønsker. Vi opplever best effekt av å gi dem korte og konsiste beskjeder i form at:
- TSH!
- Knips 
- Klapp
- Et "poke" i siden, forsiktig stikk med fingeren

Det er viktig at du gir disse "beskjedene" helst idèt du ser katten skal gjøre noe h*n ikke får lov til, altså ved å avbryte og distrahere. Om katten nekter å lystre disse beskjedene må du bruke en med fysisk beskjed, men det er viktig at den kun er ubehagelig - ikke vond eller veldig skremmende. Du kan trampe i gulvet, men er katten veldig ufin så gir det best virkning å bruke ei spruteflaske med vann i og sprute VED katten. Ikke sprut på katten. Den finner fort nok ut at det var vann i flaska og vil sannsynligvis kjenne den igjen til senere så du slipper å trykke på avtrykkeren i det heletatt før h*n gir seg.

bottom of page