top of page

Hvordan få katten trygt i bur

Å få katter i bur kan være et kapittel for seg selv, derfor er det ikke uten grunn at vi har skrevet denne veilederen for dere. Om katten er tam, vill, trygg eller redd, stor eller liten, frisk eller syk så finner du gode råd her!


Du må aldri håndtere en redd katt på samme måte som en katt som er helt tam. Du må også være forberedt på at selv tamme katter kan få panikk når de forstår at de skal tvinges inn i et bur. Planlegg derfor på forhånd hvordan du skal gjøre dette så skånsomt som mulig.
Håndterlig katt:

 • Ha buret fremme til vanlig så katten ikke blir stresset når du finner det fram.

 • Om du ikke har gjort det, sett buret på et mindre rom hvor katten ikke har så mange gjemmesteder. Prøv å gjøre så buret er eneste gjemmestedet om så.

 • La buret stå åpent med enden inntil en vegg så det ikke kan skli bakover.

 • Gjør klart buret med teppe/tisselaken inni og ekstra tepper tilgjengelig.

 • Når alt er klart lokker du pus inn på rommet eller henter den, og stenger døra.

 • Sett deg på kne foran buret og før katten inn mens du dytter den ved å gå på knærne inn mot buret. Katten vil prøve å rygge, men slite med det fordi lårene dine er i veien, så når katten går inn i buret for å snu seg kan du slenge inn et teppe for å barrikadere åpningen eller rekke å lukke luka.

 • Sjekk at du har låst luken skikkelig og legg et teppe over buret så det blir mørkt for katten. Dette skal være på under transport for å unngå at katten blir mer stresset.


I filmen under kan du se et kjapt eksempel. Dersom katten din er utagerende eller du ikke er så stødig på dette, er det lurt at du dekker åpningen med et teppe så fort du har presset inn katten FØR du lukker/setter på luka. Husk også å forsikre deg om at alle sidene er ordentlig låst og bruk gjerne strips for å forhindre at luka kan løsne under frakt. Glem ikke å legge et teppe over buret når du frakter det. Det sparer katten for en del stressende inntrykk som også kan forårsake fluktforsøk.Redd/uhåndterlig katt

Vær gjerne to personer på dette dersom du er uerfaren. Flere metoder som kan benyttes for å få katten på avgrenset område før fanging:

 1. Er katten i et oppstallingsbur? Da må transportburet stå inni der. Mange katter synes det er fint å gjemme seg der, og da kan du bare dekke åpningen med et teppe og stenge luka uten noe stress.

 2. Ikke oppstallingsbur? Få katten inn på et mindre rom. Der har du mer kontroll. Du kan tette kjipe gjemmesteder på forhånd for å unngå at pus blir helt utilgjengelig.

 3. La katten gjemme seg. En annen mulighet er om katten liker å gjemme seg i en hule som er så myk at du kan "klemme" ut katten derfra og rett inn i transportburet.


Fremgangsmåte:

 • La katten sette seg under et møbel hvor du fortsatt kan se og nå katten godt (f.eks under badeservanten, en stol o.l.) og tett alle rømningsveier for katten med tepper.

 • Sett buret slik at du lager det som den eneste "utveien" fra der du har fanget katten. Dersom katten ikke går inn i buret selv kan du dytte den ved hjelp av pleddene. Dytt da bak katten, for de er kilne på bakparten og vil da flytte på seg.

 • Pass på at du er beskyttet mot evt. utagerelser fra katten. Hjelperne dine må hjelpe til å holde buret så det ikke sklir bort og holde resten av "veggen" med tepper på plass så ikke katten kommer seg vekk.

 • Når du skal stenge luka med katten i buret, tett inngangen til buret med et teppe først så katten ikke kan klore deg eller løpe ut mens du sikrer buret.

 • Husk å legg et teppe over buret før du bærer det, bær buret rolig og stabilt og fest det trygt i bilen.

 • PS: Husk at buret og det som skal være inni buret må være rent når pus skal til veterinær!Comentarios


bottom of page