top of page
Når du finner en ukjent katt
92817118_10221288960190712_8827323468878

​Når du finner en katt som ikke er din, er det viktig at du gjør alt du kan for å prøve å finne ut om den har et hjem eller om den behøver hjelp.

 

1. BUD: IKKE TA INN EN KATT UTEN EN PLAN
Det er ikke så enkelt som at man bare kan fange en katt, kontakte en dyrevernorganisasjon og forvente at de stiller opp på minuttet og har plass til å ta imot denne katten. Organisasjoner har ofte ventelister og det er mye organisering og planlegging som må til for å ordne så et nytt dyr får plass og alt det behøver.

HJELPEPLIKT
Husk at du KAN IKKE forlate et dyr i nød. Hjelpeplikten gjelder ALLE. Loven om dyrevelferd §4 sier at du har hjelpeplikt ved funn av dyr i hjelpeløs tilstand. Hjelpeløs tilstand tilsvarer både hjemløshet, mangel på ly, mat, vann, stell, varme og helsehjelp.

Om dyret lever plikter du til å sørge for at den får nødvendig hjelp. Du ringe Falk, Mesta, Viltnemnda eller Politiet, men det beste er om du kan ta det dyret med til veterinær selv. Det er ikke alle enhetene som har de nødvendige rutinene for å takle dyresituasjoner.

Veterinær skal sjekke katter og hunder for ID-merke. 
Veterinæren vurderer videre oppfølging og om de ønsker å oppbevare katten i påvente av at en eier kan finnes.

Dersom dyret må avlives og eier ikke er kjent, dekker Mattilsynet kostnadene etter at veterinær sender inn eget skjema for refusjon av utgifter (husk underskrift fra den personen som har innlevert katten). 
Det er ekstremt viktig at du sørger for at katter blir sjekket for ID-merke, slik at en evt. eier kan få beskjed. 


Dette gjør du:

  • Er du bekymret for en katt må du gjøre alt du kan for at den får hjelpen den trenger. Du må sørge for at den har varmt og tørt ly, mat og vann, enten et sted ute eller inne. Er det tydelig at katten har vært ute på egenhånd en stund må du få den inn. Skaff et stort gitterbur beregnet på hund, set det opp på et rolig rom og innred med et kattetransportbur, en kattedo, mat og vann inntil videre. Legg gjerne tepper over buret så det blir lunere.
     

  • Virker katten syk eller skadet må du få katten til en veterinær. Er katten tilsynelatende tam eller ser eid ut vil dyreklinikken kanskje gi katten nødhjelp og etterlyse eier. Er katten åpenbart hjemløs tilbyr Mattilsynet gratis avliving, men det er bedre å spørre en dyrevernorganisasjon om de kan overta ansvaret for katten så den får en sjanse. Det er dessuten mange eide og tamme katter som kan oppleves som ville når de har vært ute i lang tid, blitt fanget og satt i et fremmed miljø. Det kan ta flere uker før de slipper ned murene sine igjen, så ikke vær rask med å velge avliving! 
     

  • Etterlys eier!
    Har katten halsbånd?
    At katten har halsbånd er et trygt tegn på at katten tilhører et sted. Se om du finner adresse eller telefonnummer på halsbåndet, og kontakt eier eller hjelp katten hjem dersom du finner det. Er det ingen info på halsbåndet, hør med naboer om de kjenner til katten.
    Er katten ID-merket?
    Et øremerke er en liten tatovering i venstre øre med noen tall eller bokstavene, "ID" i venstre øre. De er grønnaktig og kan være vanskelige å se, særlig om de er gamle eller kattens øre er svart. Er katten øremerket med tall, gå til www.dyreid.no og skriv inn nummeret i ID-registeret. Så fremt katten (eller hunden) er registrert skal det stå både telefonnummer og adresse til eieren der.
    - Uansett om katten har øremerke eller ikke må du finne noen som har en chipavleser (frivillige, dyreorganisasjoner eller veterinæren). Få katten sjekket for microchip og kontakt eier om den er det. 
     

  • Ingen ID eller eier som melder seg - ta inn katten
    Er ikke katten ID-merket, legg ut bilde og info på Facebook og oppslagstavler. Det er ingen garanti for at katten finner hjem selv, så å slippe den ut igjen kan gjøre vondt verre. La katten bo inne hos deg mens du fortsetter jakten på eier, så ikke katten forsvinner igjen eller risikerer å komme i fare. Du har en plikt til å hjelpe dyr i nød – og en forvillet eller hjemløs katt er nettopp det. Så lenge den går ute vil den fortsette å gå, være sulten, kald og muligens komme i fare.


PS: Det er selvfølgelig ikke slik at alle katter man møter er hjemløse. Man må prøve å vurdere om det er naturlig for en katt å oppholde seg ute i fht. alder og hvilken tilstand den er i. Er katten svært ung og ser ustelt, skitten og flokete ut, og virker sliten og sulten bør den få hjelp.
 

  • Se etter etterlysninger
    Kanskje er katten savnet? Sjekk Dyrebar.no, lokale Facebook-sider og oppslagstavler i kommunen din.
     

  • Lag en "funnet katt"-annonse
    Lag en "funnet"-annonse på Dyrebar. Ta et tydelig bilde av katten og legg inn alle opplysningene du har. Del annonsen på lokale kattesider på Facebook. Du kan også skrive ut plakaten og henge opp i nærområdet. 
     

  • Redd/vill katt?
    Les hvordan du sosialiserer her.

bottom of page