top of page

Forkjølelse

Hvis katten din begynner å vise symptomer som rennende nese, nysing, rennende øyne, er varm på ørene og labbene, så kan det tyde på at den har en forkjølelse/øvre luftveisinfeksjon. Dette er ingen grunn til panikk. I de fleste tilfeller er dette et virus som pus klarer å kvitte seg med selv, akkurat som oss mennesker. Men om katten ikke viser en betydelig forbedring etter en uke eller tilstanden forverres, kan det være greit å ta et besøk til dyrlegen. Mest sannsynlig må pus da ha antibiotikakur.

Tett nese

Slik som oss mennesker kan katter dra nytte av å være i en fordamper, men har du ikke tilgang til det kan du bruke dampen fra en varm dusj. Du skrur da på dusjen på det varmeste og stenger katten inne på badet. Unngå at katten blir truffet av vannet. Prøv å la katten være der i 15 minutt. Katter tåler varme godt, så lenge de ikke blir direkte skåldet. Dette er en svært effektiv metode for å løsne brystet og nesetetthet og vil nesten alltid bidra til å forbedre katter puste.

Rennende øyner og nese

Det er belastende å ha rennende øyner og nese. For å hjelpe pus med å bli kvitt dette, kan du bruke et mykt håndkle eller en bomullsdott for å tørke og rense nesen. Hvis du merker at slimet har tørket, kan du fukte et håndkle med varmt vann for å tørke bort. Vær veldig forsiktig. Er nesen sår kan du bruke litt Vaselin.

Dårlig apetitt?

Har du noen gang lagt merke til at når du er forkjølet og nesen din er tett, kan du ikke smake noe? Det samme gjelder for katter. Dersom katten din har problemer med nesen, vil den mest sannsynlig avstå fra mat. Vi mennesker forstår at vi må spise for å bli friske, men katter spiser sjelden uten at de lukter maten først, derfor kan det bli nødvendig at du hjelper pus med å få i seg nok mat. Du kan prøve med mat som lukter sterkt, som tunfisk eller våtfôr. Barnemat kan også funke og kokt fisk er aldri feil heller. For å tvinge i pus mat kan du gi den med fingeren din eller legge mat på labben.

 

Væske er livsviktig

Det er kjempeviktig at katten din får i seg rikelig med væske, da syke katter lett kan bli dehydrerte og det igjen gjør katten med slapp. Du kan prøve å hydrere katten ved å sprøyte litt vann i munnviken, men bare hvis katten smatter eller slikker det i seg. Aldri gi vann til en katt som ligger med hodet bakover! Hvis du ikke klarer å få i katten vann, må du til veterinær. Du merker om pus er dehydrert ved å løfte i nakkeskinnet og se hvor fort det faller på plass når du slipper. Går det seint og seigt er katten dehydrert.

 

Feber

Gi ADLRI katten din febernedsettende medisin for mennesker. Det er sjelden veterinærer i det heletatt gir katter noe for å redusere feber. De behandler sykdommen som forårsaker feberen og feber er bare kroppens måte å forsvare seg mot sykdom. Om pusen din har ekstremt varme ører eller poter, kan det tyde på at den har feber. Katter har naturlig høyere kroppstemperatur enn oss. Deres vanlige ligger på 38,5 grader. Er katten din for kald eller for varm, bør du oppsøke veterinær.

Vitamin C

Det finnes mange typer vitamindråper og pastaer som er laget spesielt for katter. Dersom katten din er syk vil den som oss trenge ekstra vitamin C. Prøv å gi katten din vitamintilskudd beregnet på katt hver dag for å bidra til å styrke immunforsvaret. Hold et øye med kattens avføring. Diarè er alltid et tegn på at katten reagerer negativt på noe. Da må du redusere vitaminmengden eller avslutte bruken. PS: Ikke gi katter sitrusfrukt!

Influensa

Katteinfluensa er sterkere enn forkjølelse og har en egen side. Du kan lese om det her.

bottom of page