top of page

Calici-virus

Selv katter kan få virus og influensa, og det kan være farlig dersom katten ikke er vaksinert og ikke får behandling. Calici-viruset er en av syndebukkene til denne sykdommen!

Hva er calici-virus? Calici-viruset forårsaker er en meget utbredt virusinfeksjon hos katter, som typisk angriper de øvre luftveiene og munnhulen. Denne sykdommen er en av de vanligste årsakene til katteinfluensa. Det finnes mange varianter av calici-viruset fordi det endrer seg lett gjennom mutasjon. Det skumle med det er at det kan lure immunforsvaret og vaksinen. Dette viruset kan også angripe andre organer. De mest utsatte kattene er kattunger, uvaksinerte katter og katter med dårlig immunforsvar. Smitte

Siden calici-viruset er så smittsomt er det svært utbredt. Smitten kan også forekomme via mennesker og gjenstander som har vært i kontakt med syke katter eller via katteavføring fra sygk katter. Virus kan overleve i miljøet i opptil ti dager. Calicivirus utskilles akutt og dabber vanligvis gradvis bort igjen. Halvparten av smittede katter vil oppleve virusutskillelser i 2½ måned etter infektionen, mens enkelte katter vil bære viruset livet ut. Viruset smitter via...

 • Spytt, øye- og nesesekret, urin og avføring

 • Dråpesmitte

 • Bitt

Calici-viruset kan smitte selv flere uker etter første infeksjon, og smittede katter kan bli kroniske bærere av viruset og da smitte andre katter resten av livet.

Symptomer:

Noen katter får aldri noen symptomer, men bærer viruset likevel. Det er vanlig at de som får symptomer utvikler dem mellom 2-5 dager etter smitten oppstod.

 • Feber

 • Øyekatarr

 • Rennende øyer og nese

 • Nysing

 • Sår i munnhulen (slutter å spise og drikke)

 • Utvendige lesjoner på tungen, leppene, snuten eller ved klørne

 • Pustebesvær og lungebetennelse

 • Nedsatt apetitt

 • Slapphet

 • Halthet, vondt for å gå

 • Lammelser

 • Artrose (betennelse i leddene)

 • Blødninger (sjelden)

 • Akutt død (sjelden)

Sekundære, bakterielle infeksjoner kan føre til:

 • Lungebetennelse

 • Nyreproblemer

 • Leddproblemer

Av de hardest rammede kattene vil 60% dø. Diagnosering:

Veterinæren stiller diagnosen ved å se på de kliniske symptomene, tar svaberprøver fra munnhulen som dyrkes og kan ta blodprøver. Det er mulig å finne ut at katten har akkurat calici-virus, men ikke hvilken variant.

Behandling: En konkret behandling finnes egentlig ikke. Det er kattens eget immunforsvar som må bekjempe infeksjonen. Det blir derfor gitt antibiotika for å hjelpe katten med å helbrede seg. I noen tilfeller kan det være nødvendig å gi smertestillende (om katten er svært betent i munnhulen). Utover dette er det svært viktig at katten får i seg nok væske, næring og slipper stress. Holde neseborene og øynene så rene som mulig ved å forsiktig tørke vekk sekret med en fuktig bomullsdott). Du kan også gi katten et "dampbad" ved å ta den med på badet hvor du setter på varmt vann i dusjen eller badekaret slik at rommet blir fyllt av damp. Dette kan åpne neseborene til katten. Du skal ikke bade katten - bare la den være på rommet mens det er fyllt av damp.

Prognoser:

Kattens fremtid etter å ha blitt smittet med viruset avhenger av kattens alder, helse, om den er vaksinert og hvor aggressiv variant av viruset den har fått. De fleste katter blir helt friske med behandling. Noen kan utvikle kronisk munnhulebetennelse som kan være svært smertefullt.

Kilder:

http://veterinærpåhjemmebesøk.no/index.php/1372310

https://www.netdyredoktor.dk/kat/sygdomsleksikon/c/calicivirusinfektion-hos-katte/

Lagre

bottom of page