top of page

Vaksinering

Å vaksinere katten sin årlig er en smart investering for både katten din og andre katter. Det finnes mange smittsomme sykommer og flere av dem er farlige uten vaksine og behandling. Noen kan leves med, men kan gå på kompromiss med din katts livskvalitet.

IMG_8387_edited_edited.jpg


De vanligste vaksinene:

Kombivaksinen mot: 

1) Kattepest:

Gir kraftig oppkast og diarè. Uten behandling kan katten bli dehydrert og i verste fall dø.

2) Katteinfluensa (smittsom luftveisinfeksjon):
Påvirker luftveiene, øynene og munnhulen. Forårsakes av virusene, calici- eller herpesvirus. De fleste katter med de nevnte plagene antas å være smittet av katteinfluensa i Norge. Katter kan også være kroniske bærere uten å vise symptomer. De kan likevel smitte sykdommen videre.

Første gang du vaksinerer katten din må den ha en ny vaksine etter fire uker. Først da er den grunnvaksinert og immun i ett år. Deretter trenger katten én vaksine til ca. samme tid hvert år for å opprettholde immunitet.

3) Herpes
Er også som en sterk forkjølelse. Forekommer ofte sammen med calici-virus og bakterielle infeksjoner. Herpes er ekstremt smittsomt og rammer både luftveiene og øynene, og gir feber, depressjon, og anoreksi. Smitter via direkte kontakt med herpes-bærende katts sekret og spytt. Kattunger blir typisk sett smittet av moren sin.

 


 

Tilleggsvaksiner:

3) Klamydia:
Et virus som påvirker øyne og luftveier. Det smitter lettest på steder der mange katter er tett sammen, feks. i kattehus eller på utstillinger. Det sies at denne vaksinen er lite effektiv og har flere bivirkninger.

4) Leukemi-virus:
Katteleukemi kan forårsakes av et virus det nå er mulig å vaksinere mot. Vaksinen gis årlig.

5) Rabiesvaksine:
Et krav ved utenlandsopphold (ikke Sverige) eller for katter som innføres til Norge.


Det finnes ingen vaksine imot de dødelige sykdommene, FIV, FeLV eller FIP. Den beste forebyggingen er kastrering og god hygiene.

bottom of page