top of page

Uønsket atferd

Denne siden
er under konstruksjon

Katter er som mennesker - de kan få uvaner! Men uvaner kan vendes og du kan ikke forventer at katten slutter med dem av seg selv. Du må jobbe med å avvenne katten negativ atferd. Her kommer noen eksempler og tips!
 

Katter må veiledes av sine eiere. Du skal belønne god atferd - ikke dårlig atferd. Katter husker veldig godt, så de er som regel flinke til å lære, men du må vite hvordan du skal jobbe med dem for å være sikker på at du ikke gjør noe galt.

Du skal ALDRI være fysisk slem med katten. Det er ikke greit å dytte, slå, sparke eller skremme den. Korrigering og oppdragelse skal ikke traumatisere katten, for det er lett gi dem varige arr.

 

Katten min klorer, biter, slår eller angriper

Som både dyretolker, katteerfarne mennesker og vi alltid sier; Det er ALLTID en naturlig grunn til at katten går til angrep. Noen ganger er det ikke engang et angrep, men tolkes slik av oss mennesker. Det du tolker som aggressiv atferd er ikke nødvendigvis aggressivitet fra kattens side, og for å løse problemet må man alltid finne ut hvorfor problemet har oppstått.
 

Eksempel 1:

Katten min angriper meg når jeg koser med den.
 

 1. Katten din er kilen og sier ifra. De kan jo ikke si ifra med ord.
  - Unngå å stryk katten der den reagerer, f.eks. bakerst på ryggen eller på magen - der er mange kilen.
   

 2. Katten din er ikke i kosehumør og vil kanskje heller leke.
  - Katter kan virke uforutsigbare. Noen skifter fort mellom å være kosete og leken fordi  det går hånd i hånd når de er i godt humør. Da kattene var små og sammen med kattemor var gjerne kos, stell og lek en kombinert i våkenstund.
   

 3. Katten din har vondt der du berørte h*n. Er du redd for dette - ta kontakt med veterinær! Katter som har vondt vil lage lyd og unngå deg etter å ha blitt berørt.
  - Har du en mistanke om at katten din kan ha vondt, må du ta kontakt med veterinær. Når katten blir sint av kos, freser, murrer og unngår deg, kan det tyde på at den har vondt. Ikke alle skader synes. Når kattens almenntilstand og atferd forandrer seg er det omtrent 100% sikkert på at noe er galt. 
   

 4. Katten din vil være i fred.
  - Respekter det! Katten din kan være humørsyk som oss mennesker. De kan ha dårlige dager, være trøtte, slitne eller asosiale til tider. Vil h*n ikke kose eller leke, tving h*n ikke til det.
   

 5. Katten din følte seg truet av deg og bare forsvarer seg.
  - Dette er dessverre sannsynligvis din feil. Det kan ha vært feil tid, sted eller vinkel. Selv katter som ikke har traumer kan de oppleve å føle seg usikre noen ganger. Det beste tipset er å aldri løfte hånden over hodet på katten. Det kan oppleves svært truende for dem. Du må heller nærme deg katten med hånden lavt mot haken og la katten ta første initiativ. Om katten ikke tar initiativ til kos, la den være. Du ber om bråk hvis katten ikke føler seg trygg på deg. Hvordan ville du følt å blitt tatt på om du ikke ønsket det?
   

 6. Katten skvatt og reagerte med refleks.
  - Alle som skvetter, reagerer på et vis. Noen hopper unna, noen hyler, mens andre reagerer med å angripe. Gi katten din fred og ro om den kan ha blitt skremt av noe. Ha trygg og rolig energi når du er med en skremt eller usikker katt, og ikke treng deg på før katten er tilfreds.
   

 7. Katten din prøver å vise deg omsorg.
  - Fra katten har vært liten, ble den vant med å bli småbitt av mor. Det er mors måte å oppdra dem på. Her telles ikke biting/løfting i nakkeskinnet. Det skal aldri gjøres om det er ikke er høyst nødvendig og du holder under labbene i tillegg! Mange katter kan småbite under lek, vask eller kos for å være omtenktsom mot deg. De biter sjelden hardt. Er det ubehagelig, kan du ta bort hånden din, eller vippe med fingeren i munnen på katten. Da blir det ubehagelig, men ikke vondt og den vil ikke synes det er moro lenger.
   

 8. Katten din har uvaner eller lite respekt for deg.
  - Hvis katten din ikke respekterer deg og biter og klorer av uvane eller dominanse, må du kanskje se litt på deg selv om katten din har blitt litt for bortskjemt. Du skal ikke slutte å være snill eller belønne pusen, men prøve å være mer bevisst på å ta din plass som sjef i hjemmet. Katter kan lett bli så komfortable at de begynner å manipulere og dominere deg om de kan. Vær litt strengere - husk at kun positiv atferd skal belønnes og oppmuntres. OG nok en gang: Du skal aldri dressere en katt ved skremselspropaganda eller vold. En katt skal ikke ha respekt av deg pga. frykt. Du kan lære katten respekt eller få dens oppmerksomhet ved knips eller en bestemt og kort "SH"-lyd. Du kan også si strengt "NEI." Du kan også blåse litt i fjeset på katten. Det er ikke vondt - bare ubehagelig.


bottom of page