top of page

Utvendige parasitter

Flått
Flått er et problem for mange dyr og mennesker. Noen år er der mer flått enn andre år, og man blir lett angrepet om man går i høyt gress, mellom busker eller gjennom skog. De kan også falle ned fra trær. Flått bærer sykdommer som Borrelia og TBE.

Forebygging/behandling:

  • Halsbånd: Det er viktig at det er en sikkerhetslås på halsbåndet, slik at det kan åpne seg om katten henger seg fast. Halsbåndet fungerer slik at det utsonderer et stoff som dreper flotten og hindrer nye flått å bite gjennom huden, derfor er det viktig at halsbåndet ikke sitter for løst. De ulike halsbåndene som finnes varer fra 6-8 måneder. De tåler vann og kan brukes av drektige og ammende. Av erfaring vet vi at fåtthalsbånd ikke trenger å fungere så bra.

  • Nakkedråper: Dette er en liten pipette med væske presses som man kan gi på huden til katten. Det må plasseres langt nok opp på nakken til at katten ikke klarer å nå å vaske seg der. Væsken trekkes inn i løpet av 1 døgn og fordeles i dyrets fettlager over kroppen. Beskyttelsen varer i ca. 4 uker. Effekten vil avtar om katten bader eller blir veldig våt. NB: Katter må IKKE bruke samme flåttdråper som hund! Det er giftig for de.
     

Fjerning av flått:
Det er viktig at du fjerner flått så fort som mulig etter du har oppdaget den. Da er sjansen mindre for at flåtten infiserer dyret/mennesket. Det finnes i dag egne flåttpenner som er kjempeenkle å bruke. De får du kjøpt på apotek, dyreklinikker eller kanskje på nærbutikken. Har du ikke en slik penn kan du bruke en pinsett eller neglene/tommer+pekefinger. Det kan da være vanskelog å få med hodet på flåtten, fordi det sitter godt. Dersom det blir sittende igjen vil det blir en liten lokal hevelse og irritasjon, men dette skal kroppen støte ifra seg etterhvert. Følg med og ring veterinær om det ikke forsvinner.

Vaksine:
Den nye vaksinen, Trilyme skal hindre at borrelia smitter fra flått til dyr, men du må fortsatt gi dyret ditt flåttbeskyttelse da flåtten kan bære flere sykdommer.
 

​

Lus

Det finnes flere ulike typer lus som angriper katter, men ingen kan smitte mennesker. De vanligste lustypene på katter er pelslus, men denne er også relativt sjelden i Norge. Lusen liker seg på varme steder på kroppen, så man finner dem oftest i armhulser, rundt ørene, i lysken osv.

​

Smitte:

Lus smitter ved direkte kontakt mellom individer, via børster eller tekstil lusa er i. De lever vanligvis bare et par dager i omgivelsene og vil dø fort hvis de ikke får angrepet en katt.


Symptomer:

  • Lokal irritasjon

  • Moderat til kraftig kløe rundt bittstedene

 

Behandling:
Det er som regel enkelt å behandle katten for lus. Stronghold er et preparat som tar lus og flere andre parasitter. Det er en pipette med væske i som du har i nakken på katten, langt nok opp til at den ikke kan slikke seg der. Del opp håret til du ser huden og klem på pipetten. Slipp pelsen og gni litt på området. Vask hendene. Er katten kraftig angrepet bør du behandle på nytt om fire uker. Har du flere dyr i huset bør alle behandles samtidig.

​
 

Lopper

I Norge er klimaet for kaldt til at de vanligste katteloppene finnes her, men det finnes andre loppearter vanlig for andre dyr som kan overleve på katter. F.eks fuglelopper. De klarer seg veldig bra i miljøet rundt dyret, så selv om du har behandlet katten bør du rengjøre hjemmet ditt nøye.

Behandling:
Den samme som for lus - Stronghold i nakken. En ekstra behandling etter fire uker ved kraftige angrep.

​
 

Midd

Øremidd er en liten parasitt som lever i kattens øreganger. Den er svært smittsom, så dyr som lever sammen vil nesten garantert smitte hverandre. De mest utsatte er kattunger og unge katter.

​

Symptomer:

  • Kløe og sår i ørene

  • Risting på hodet

  • Kaffegrutlignende ørevoks

  • Ørebetennelse (øremidden er ofte årsaken)

​

Behandling
Samme som med lopper og lus. Stronghold-dråper.



Kilde: http://nannestad.evidensia.no/parasittbehandling/

bottom of page