top of page

Gode rutiner for når du skal reise med kattenGode rutiner ved transport

Mange synes det er et slit og stress å få katten i bur, opplever skriking og panikk under transport og motvillige, sure eller livredde katter hos veterinæren. Vi har noen supre råd til deg for å gjøre dette enklere for dere alle.

 • Ha eget kattebur! Du vet aldri når du får bruk for det og da har du ikke tid til å ringe/reise rundt for å låne et.

 • Ikke bruk bur av tøy/tekstil/mykt materiale. Velg kattebur i hardplast som er sikrest mulig. Hundebur i gitter er faktisk lette for katter å bryte seg ut av.

 • Aldri frakt katt uten bur. Det er verken lov, bra for katten eller trygt. Katt skal fraktes i egnet bur. Dette står sikrest i gulvet eller i baksetet. Husk å feste det med å flytte setet foran lengre bak og feste bur med sele/rem. Bur kan også stå i bagasjerom om det kan festes godt eller stå stødig der.

 • Ha katteburet stående fremme hele året som en del av inventaret. Da slipper du kanskje at katten får panikk når du tar det frem for bruk.

 • Har du en spesielt nervøs katt anbefaler vi å starte å bruke beroligende kosttilskudd/hjelpemidler en uke/noen dager før katten skal på tur. Zylkene, Feliway og Scullcap & Valerian er gode alternativer til dette. Har du tilgang på Neurontin (reseptbelagt eller kan fåes av veterinær) kan du gi dette to timer før avreise. Det har beroligende effekt og er trygt å gi tross hva de gir på klinikken.

 • Stripse fast luken til sidehullene. Noen bur er så myke og da kan luken faktisk løsne og falle ut, og plutselig har du en pus på rømmen.

 • Legg et mykt teppe i buret og legg et tisselaken oppå dette (kjøpes på apotek). Da vil katten ligge mykt og om den gjør fra seg kan du bare bytte “kladd”.

 • Dekk hele buret med et teppe under bæring og transport. Katten er vanligvis roligere når den ikke kan se ut av buret.Trenger du tips til hvordan du får katten i buret? Se hjelpeartikkelen vår.


Angst, bilsyke og hjelpemidler

Noen katter får angst av å være innestengt i bur eller for å dra på biltur, og dette kan gjøre at de både sikler av kvalme, kaster opp, tisser og bæsjer i buret. Andre katter blir rett og slett bilsyke. For å finne ut hva katten din reagerer på, se på når katten begynner å stresse og få symptomer. Om symptomene ikke kommer før underveis på turen så er katten bilsyk. Om symptomene starter så fort katten forstår at noe skal skje er de angstpreget. Det finnes hjelpe midler man kan spørre veterinæren om å få prøve.

 • Cerenia er kvalmestillende tabletter og passer fint for de som blir bilsyke. Dosen er veldig liten, så den er ikke så vanskelig å gi.

 • Bonqat er et beroligende, flytende preparat som dyrlegen kan skrive ut til deg. Det er perfekt for katter som trenger litt hjelp for å takle både bur, tur og dyrlegebesøk.

 • Neurontin er beroligende, men også smertelindrende og brukes derfor av erfarne til svært stressede katter, samt ift. operasjoner. Det er reseptbelagte kapsler som ikke er lett å få pga. pakningsstørrelsen, men noen veterinærer vil selge deg en-to kapsler for turens skyld.

NB: Ikke ta i bruk noe av dette uten at en fagperson har godkjent det for dyret ditt.

Comments


bottom of page