Innekatt eller inne-/utekatt?
Oppdatert: 29. jul.
Tenker du på hva som er det riktige for din nåværende eller fremtidige katt? Det er bra! Dette er en kjempeviktig avgjørelse som vil prege både livet til katten din og deg på mange måter. Her finner du ut hvordan du tar en informativ og god avgjørelse, samt mange gode råd. Det er viktig å huske at katter er like individuelle som oss mennesker. De har vidt forskjellige gleder og vaner, derfor er det heller ingen regel for om katten burde leve inne eller delvis ute. Katter flest er flinke til å tilpasse seg og de er vanedyr.
Bilde: Potespor i Hjertet's Angus
Hva du må tenke på
Når du skal vurdere om katten din skal ha et liv som hovedsakelig er innendørs eller om den skal få utemuligheter, er det flere viktige faktorer du bør tenke gjennom.
Valget ditt bør påvirkes av:
Kattens alder
Kattens helse
Kattens tidligere erfaringer
Kattens gemytt
Sikkerheten utendørs der du bor
Naboer og andre dyr
Utekatt
Når vi skriver "utekatt" mener vi en katt som har utemuligheter, ikke at katten aldri er inne. Ingen katter burde stenges konstant ute og bare bo utendørs, fordi det er umulig å tilstrekkelig nok kunne plukke opp viktige tegn samt sosialisere dem nok. Mange tror at katter er selvstendige når de har flyttet ifra kattemor, men de utvikler seg mye iløpet av sine tre første leveår. Ved 1 års alder får de fleste bedre forståelse for farer og retning. Husk at en kattunge er som et lite barn. De har ingenting ute å gjøre alene før de er gamle nok. Har du tenkt å gi katten din muligheten til å gå ute, bør du vente til den er minst 12 mnd før du slipper den uvoktet av gårde på egenhånd. Men det er viktig å alltid være den med ut først og lære dem å kjenne området med deg tilstede. Ta med godbiter og minn pus på hvor veien hjem er.
Bilde: Daglig leder's Lille Håp.
En katt bør alltid være svært husvarm og stedbundet før den får gå ute. Voksne katter bør alltid holdes inne i 6-8 uker eller mer etter flytting til nytt hjem. De beste forutsetningene for å gi en katt et godt uteliv er å bo langt unna svært trafikkerte veier og høye fartssoner, men også ikke ha for mye rovdyr i området. En skummel fiende mange glemmer å tenke på er ørn som angriper ovenfra, der katten verken ser eller hører den først. Du bør ha mulighet til å slippe katten inn og ut på en trygg måte, eller gjerne installere en katteluke så katten kan komme og gå som den vil. Risikerer katten din å bli utestengt noen timer i døgnet, anbefaler vi at du lager en varmestasjon som katten kan søke ly og varme i. Det er FORBUDT (ved Mattilsynet og Dyrevelferdsloven) å forlate katter til seg selv i flere dager uten daglig tilsyn og tilgang på mat, vann og varmt ly.
Innekatt
En del katter egner seg ikke utendørs pga. skyhet, traumer eller for dårlig evne til å opptre trygt på egenhånd. Du kan da sørge for å gi katten et godt liv som innekatt.
For å gi katten et så godt liv som mulig innendørs er det viktig at katten har muligheter for å aktiviseres og stimuleres nok. Dersom du er åpen for å ha to eller flere katter så er det til stor hjelp. Dersom du bare ønsker èn katt, burde du undersøke på forhånd at katten vil trives som enekatt. Mye oppmerksomhet er viktig, så dersom du er lite hjemme er ikke en innekatt eller katt det rette for deg.
Du trenger ikke et stort hus for at katten skal trives innendørs, men vi anbefaler store klorestativ da katter ofte liker å være i høyden, og gjerne ett helt enkelt ett med èn stamme som er lett å strekke seg på. Et par ganger i året kan du godt ommøblere på disse klorestativene, for det vil mange katter finne spennende. Det finnes også en haug med aktiviserende leker du kan anskaffe. Spør i en dyrebutikk eller sjekk utvalget på dyrenettbutikker. En del katter foretrekker faktisk de enkleste lekene, som en pappeske eller en pinne med tråd og leke i. Laserpenn er også ofte populært, men kan gjøre noen katter frustrere da de aldri lykkes med å fange "byttet". Ha derfor alltid en belønning eller annen leke klar.
Dersom du har mulighet eller ønsker, kan du gi katten et sikret uteområde. Du kan kjøpe terassenetting til verandaen eller lage en utegård inntil husveggen. Om du har en ekte dør inn dit eller en katteluke er opp til deg og dine muligheter. En slik utegård bør være sikret både over og under i tillegg til rundt.
Det spiller ingen rolle om du bor i blokk eller ikke har trygge utemuligheter - adopter en innekatt. Det finnes så mange av dem og vi søker etter hjem for slike katter hele tiden.
Alternativ til uteliv:
Sikret veranda (kattenett, plexiglass, revnetting)
«Cattio»
Større utegård
Vi fraråder å lufte katt i sele, fordi det ikke er helt trygt, mange katter synes det er svært ukomfortabelt og ikke alle egner seg til det. Det finnes et hav av ulike typer seler og ikke alle burde vært lov å selge. De som kun består av små reimer er spesielt problematiske, da de fort kan gi kvelningsfare i ulike situasjoner. Størrelsen på selen må dessuten helt riktig for at katten din ikke enkelt klarer å åle seg ut av den dersom den blir redd. Vi anbefaler generelt ikke å lufte innekatter i sele dersom katten fra bunnen av har vært vill eller har usikkerhet i seg, da det kan være ganske traumatiserende. Det er også vanskelig å få hjem en katt slik katt dersom den rømmer.
Bilde: Daglig leders avdøde Shadow. En eldre kar som hadde vært hjemløs i mange år. Han kunne ikke fortsette å gå på egne lufteturer pga. dårlig syn, faste medisiner og fordi han ikke hadde tenner å forsvare seg med. Siden vi ikke hadde utegård og han levde på lånt tid gikk jeg inn for å finne en tålelig sele så han kunne bli med ut innimellom. Han hatet å ta den på, men glemte det så fort han kom ut fordi han koste seg sånn.
Konklusjon
Om du burde ha ren innekatt eller en katt som kan lufte seg på egenhånd bør avhenge av følgende punkter:
Katten sitt gemytt
Hvordan det er ute der du bor
Kattens alder og helse
Hva katten er vant med fra før av
Comments