top of page

Hvordan sette katter i et helt nytt hjem/miljø

Katter har veldig sterke sanser og det forsterker deres opplevelse og inntrykk av det meste. Dette er det alltid viktig å ta hensyn til, spesielt når de skal introduseres for noe nytt. I denne artikkelen skal vi beskrive hvordan man setter en katt i et nytt miljø på en hensynsfull og skånsom måte. Da slipper man å overvelde katten og gi en kjip start hos deg.


Forberedelser til at katten kommer


  1. Forstå hva en katt er Katten har mye sterkere sanser enn oss mennesker, så det kan være svært overveldende for dem å komme til et nytt sted. De kan bli ganske redde noen ganger og kan trenge dager eller uker på å bli husvarme og trygge på alt det nye. Du må derfor sørge for at katten får en varsom og gradvis introduksjon til alt. Les mer spennende fakta om katten her. Katter er territorielle og skeptiske av natur, så når de kommer inn i et nytt hjem kan de bli veldig utrygge. Med så sterke sanser som de har, blir alle nye inntrykk og opplevelser veldig sterke og det kan være overveldende. Forestill deg å være i deres poter med alle de uutforskede stedene, nye luktene, lydene og alt de ikke har kontroll på i et nytt område. Det mest naturlige for dem å gjøre da er ofte å søke seg til det første og beste gjemmestedet de finner.

  2. Gjør klart et rom til katten Et typisk scenario mange opplever når de kommer hjem med en katt, er at de slipper den ut av buret midt på stua. Dette kan oppleves veldig skummelt for katten, og kan føles som om den settes ut midt i en stor, åpen sal hvor den aldri har vært før og ikke aner hvem som er tilstede. Mange katter fyker derfor under sofaen eller lignende trange gjemmesteder hvor de kan bli sittende i flere uker. Der får katten bare med seg bein som går forbi, samt lyder og lukter omkring seg, men blir ikke noe bedre kjent med dette. Noen våger seg frem en tur mens folket sover om natten og det er helt stille, men det blir da veldig lenge mellom måltider, vann og dobesøk. Dette vil også prege hvor lang tid det tar for katten å bli husvarm og trygg på sine nye mennesker. Men det finnes bedre måter å gjøre ting på. Gjør pus en tjeneste å gi den ett separat rom å bo på de første dagene eller ukene. Lengde avhenger av hvor skeptisk katten er, størrelsen på hjemmet og antall familiemedlemmer den må bli kjent med. Det er bedre å la pusen være på rommet sitt for lenge enn for kort. Eksempler på gode rom å bruke til denne fasen er bad - der er du uansett noen ganger i løpet av dagen, gjesterom eller kontor. Vurder hvilke potensielle gjemmesteder som finnes på rommet. Husk at katter kan komme seg inn hvorenn hodet passer, fordi de er ekstremt smidige, så prøv å barrikader de verste skjulestedene. Unngå også helst at den kan gjemme seg på steder som under sofa og seng, bak varmvannstank, dusj og bak/under ting hvor dere ikke kan få kontakt. Seng og sofa kan veltes på høykant og dekk gjerne til vindu for å unngå at de får panikk og forsøker å rømme. Tilby katten heller bedre skjulesteder som f.eks. en veltet pappeske eller en hylle med pledd i. Når du har sikret rommet skal du innrede det med alle tingene katten trenger. Mat- og vannskåler på separate steder, kattedo i god avstand fra dem, klorestativ, leker og myke hvilesteder. Sett gjerne på en radio på medium/lavt volum så katten venner seg på lyder og ikke må sitte og spisse ørene etter ukjente lyder fra andre rom. Du bør være innstilt på å tilbringe en del tid på dette rommet etterhvert, så sørg gjerne for at det også er et komfortabelt sted for deg å sitte der.

  3. Forbered familien Snakk med alle i hjemmet om hvordan man skal te seg rundt katten i starten. Alle må prøve å ta hensyn til at katten ikke forstår hvorfor den plutselig har kommet til et nytt sted og at det kan ta litt tid før pus er klar for å være kjempesosial, kose og leke. Husk at dersom du har barn eller dyr, burde de introduseres til katten ved hjelp av veilederne våre.


Den første dagen

NÅR DU HENTER KATTEN Sørg for å hente katten i et skikkelig kattebur. Aldri frakt en katt usikret. Du trenger et kattebur i hardplast med en trygg låsemekanisme på. Du kan også gjerne bruke strips for å sikre buret ytterligere. Innred buret med et teppe med et tisselaken på. Spray gjerne litt Feliway i det. Ta med et teppe for å ha over buret til hjemreisen. Dette forhindrer at katten får panikk av å se hvor den fraktes. Bær buret med hensyn. Vær varsom, rolig, kontrollert og unngå dulte borti ting eller å kjøre for ustabilt. NÅR DERE KOMMER HJEM Ta katten direkte til rommet du har gjort klart. Dersom dette er badet må du huske å legg ned toalettlokket. Sørg også for at evt. vindu og dører er stengt i tilfelle katten vil forsøke å rømme. Vindu må gjerne dekkes til da det er beroligende. Ideelt sett vil du begrense eksponeringen for hele familien med èn gang, selv om det er forståelig at alle vil hilse på pus, men husk veilederne som er nevnt og følg dem så godt som mulig. Når du har plassert reiseburet, åpne luka forsiktig og sett deg ned på gulvet ved døran til rommet. Sitt helt rolig og ikke krev noe av katten, men den får komme ut av buret og gjøre seg kjent i eget tempo. Dersom katten ikke tør å komme ut av buret, tyder det på at den trenger å gjøre dette alene. Noen katter er spesielt redde, og kan trekke seg tilbake til det tryggeste stedet og ikke komme ut når du er i der hele tatt. Kanskje tør pus bare å være fremme på natten når huset er helt stille. Det er også greit. Bare gi tid og sameksister så lenge katten har behov for avstand. Det er en fordel om du kan ta besøkene til rommet til faste tider, fordi katten vil da være bedre forberedt og føle seg tryggere. Etterhvert som katten er blitt mer vant med rutinene dine, kan du kan du bli værende en stund etter at du har gjort det du må. Bli gjerne sittende med mobil, pc eller bok så katten lærer at du ikke er farlig og krever ingenting av den. Har du en katt hos deg som er tryggere og mer sosial, må du gjerne være oftere innom for å holde med selskap og aktivisere via lek.   

Den første tiden


SPISE- OG DOSTREIKING Det er ikke sikkert at den nyadopterte katten din spiser mye eller i det hele tatt med de første par dagene, men det bør ikke ta lengre tid enn det. Det er best å gi katten maten den er vant med fra før av, ellers kan pus få fordøyelsesproblemer som oppkast, diaré eller forstoppelse. Hvis du trenger å bruker et annet type fôr fordi det er mer tilgjengelig, husk å tilvenn katten det litt og litt over et par uker. Sørg for å bytte vannet ofte så det er friskt og appelerende. Hvis du vet fra før av at pusen din ikke drikker så mye kan det være greit å investere i en drikkefontene. Rennende/bevegelig vann stimulerer drikkelyst. For å hjelpe pus å bli tryggere, innfør gjerne positive rutiner som faste tider daglig hvor du gir kattesnacks eller en dæsj våtfôr. Dette vil hjelpe katten å få positive assosiasjoner til deg og sitt nye hjem. Det kan også være at katten ikke går på do de første par dagene. Sørg for at doet er lett tilgjengelig og dersom du har en do med overbygg og luke, ta gjerne av dette i starten. Etterhvert som pus kjenner sitt nye do kan du ta på overbygget, men vente med luka til du vet at katten fortsatt bruker doet. Du må også følge med om katten er skeptisk nok til å flytte inn i doet pga. de trygge veggene. Da bør du heller ta av overdelen. ORMEKUR Når fikk katten ormekur sist? Å få ormekur i nytt hjem kan være lurt, fordi dersom katten har noen egg igjen i magen, vil de storkose seg i en stresset mage. Det kan være nødvendig å dele tabletten i mindre biter. Du må aldri gi ormekur for hund til katt - kun ormekur som er foreskrevet til katten din. Det gjelder alle legemidler. Gi kun medisiner som veterinæren din har sagt at det er greit at du bruker.    Katter kan være vanskelige å få i medisiner noen ganger. Del den gjerne i mindre deler og gjem dem i noe du bruker som kamuflasje. Du kan lure katten til å tro at det er godbiter den får om du bruker noe godt, som Vitakraft Yums, Pill Assist eller til nød en brunostkule. Disse godbitene er så myke at du kan forme dem med fingrene slik at de kamuflerer tabletten. Det finnes også spot-on-kurer mot parasitter, som Profender. Mer om innvollsorm og ormekurbehandling her. RIKTIG MØTE MED BARN OG FREMMEDE DYR Derfor du har andre dyr som katten skal lære å bo med, kan du begynne å introdusere dem når katten føler seg en del tryggere på rommet sitt. Husk at å introdusere og tilvenne dyr er en helt egen prosess som man bør gjøre med hensyn om man ønsker suksess. Følg gjerne våre råd.

Ikke påtving katten samvær med barn eller andre dyr. Riktig introduksjon kan være avgjørende for fremtiden! GRADVIS UTVIDELSE TIL RESTEN AV HJEMMET Den beste måten å introdusere katten for noe nytt på er i er trygt og kjent miljø, og via lukt først, så tving den ikke ut av rommet eller frata det før den er klar for det selv. Har du ikke andre familiemedlemmer eller dyr den må bli kjent med, kan du sette opp døren og la katten utforske resten av hjemmet i sitt eget tempo, samtidig som den har muligheten til å trekke seg tilbake på rommet sitt. Det vil fortsatt være en stor trygghet å kunne trekke seg tilbake dit den første tiden mens den blir kjent med resten av hjemmet, så steng det aldri før katten av eget initiativ har sluttet å bruke det. Ha også gjerne dører til soverom åpne på natten, for pus vil sannsynligvis utforske hjemmet ekstra når dere sover og når alt plutselig er stille vil de lure på hvor dere er. Om katten finner seg et gjemmested og blir liggende der for lenge må du få den frem og heller tilbake på det første rommet igjen. Når katten er veldig omgjengelig med deg og avslappet i fht. ukjente lyder og folk kan du la katten gradvis bli kjent med resten av hjemmet.   Annet

VAKSINERING Er pus ferdigvaksinert? Noen katter adopteres førstegangsvaksinert. Dette betyr at du må sørge for at katten får siste del av grunnimmuniseringen tre-fire uker etter første dose. Først da er katten skikkelig vaksinert. Husk å ta med helsekort/-bok til veterinæren. Hvis pus allerede er grunnvaksinert trenger dere ikke å dra til veterinæren før om ett år for å fylle på. TILPASS HJEMMET TIL KATTEN Prøv å se på hjemmet ditt med en nysgjerrig katts øyne. De vil søke etter klatre- og utforskningsmuligheter. I stedet for at katten din hopper opp på ting og steder du ikke ønsker, kan du tilpasse enkelte områder og vegger slik at katten kan bruke det til sine behov. Dette kalles "kattifisering" og vi har en artikkel som kan gi deg gode tips.

LANG INNETID Før en katt evt. kan begynne å gå ute på et nytt område MÅ katten være helt husvarm og godt kjent med menneskene sine først. Å være husvarm betyr at katten føler at hjemmet er SITT territorie, sitt sted, der det er stødig tilgang på ly, mat og trygghet. Det er anbefalt å holde katter inne i to måneder etter flytting, men mulig lengre avhengig av katten din sitt gemytt. Det er også best å tilvenne katter uteområder på sommerhalvåret fremover kuldemånedene.

Comments


bottom of page