Hvordan sette katter i et helt nytt hjem/miljø
Det er viktig som katteeier å være klar over at katter har veldig sterke sanser og det forsterker naturligvis deres opplevelse og inntrykk av det meste. Så når de skal til et nytt hjem eller bo i et nytt miljø, må du ta hensyn til at dette kan være kjempeoverveldende for katten.

FOR DEN BESTE STARTEN:
Forstå hva en katt er Katten har mye sterkere sanser enn oss mennesker, så det kan være svært overveldende for dem å komme til et nytt sted. De kan bli ganske redde noen ganger og kan trenge dager eller uker på å bli husvarme og trygge på alt det nye. Du må derfor sørge for at katten får en varsom og gradvis introduksjon til alt. Les mer om katten her.
Før katten kommer Katter er territorielle og skeptiske av natur, så når de kommer inn i et nytt hjem blir de veldig urolige. Alle de uutforskede stedene, nye luktene, lydene, inntrykkene og alt de ikke har kontroll på kan være kjempeoverveldende for dem. Gjør pus en tjeneste å gi h*n et lite område å bo på de første dagene eller ukene. Lengde varierer av hvor skeptisk katten er og hvor stort hjemmet er, eller hvor mange nye skapninger h*n må bli kjent med. La gjerne pus bo der en stund for sikkerhets skyld. Eksempel på gode rom å bruke til katterom er bad - der er du uansett noen ganger i løpet av dagen eller gjesterom. Møbler rommet med kattefasiliteter, som mat, vann, klorestativ, leker, pledd og kattedo før katten flytter inn. Ha gjerne en radio der inne slik at katten ikke blir for anspent av å lytte etter nye, ukjente lyder. Du vil tilbringe tid med katten din på rommet, så sørg for at det også er et komfortabelt sted for deg å sitte der. Viktig: Tett/fjern mulige gjemmesteder, ellers vil det ta unødvendig lang tid for katten å bli trygg på sitt nye miljø og ikke minst deg. Katten skal ikke få ligge under noen sofa og gjemme seg. Det er en regel! Dekk gjerne til vindu og hold det lunt og varmt. Selv om katten ikke skal få gjemme seg for mye er det viktig at katten har et trygt sted å ligge. Det kan f.eks være en "veltet" pappeske som ikke er for dyp.
Forbered familien En annen viktig ting: Snakk med alle i hjemmet om hvordan man skal te seg rundt katten i starten. Alle må prøve å ta hensyn til at katten ikke forstår hvorfor den plutselig har kommet til et nytt sted og at det kan ta litt tid før pus er klar for å være kjempesosial, kose og leke.
Tålmod og hensyn Ikke forvent at katten vil løpe deg i møte eller bli husvarm med èn gang. La pus få muligheten til å utforske rommet sitt og hold den med selskap flere ganger daglig mens den er på rommet. Du kan gjerne ta med pc, bøker eller ting å holde på med samtidig som du er med katten, bare så dere er sammen.
Gradvis utforsking La katten være på rommet til den ikke er usikker og redd mer, så kan du sette opp døren og la katten utforske resten av hjemmet i sitt eget tempo, samtidig som den har muligheten til å trekke seg tilbake på rommet sitt. Om katten finner seg et gjemmested og blir liggende der for lenge må du få den frem og heller tilbake på det første rommet igjen. Når katten er veldig omgjengelig med deg og avslappet i fht. ukjente lyder og folk kan du la katten gradvis bli kjent med resten av hjemmet.
Introduser ukjente dyr riktig Har du flere dyr som også må bli kjent med katten? Følg fortsatt punktene over og la dem bare bli kjent med luktene til hverandre før de møtes. lukket dør først. Du kan gjerne sette eide dyr i den nye kattens område mens du setter den nye katten i resten av huset noen ganger så luktene blander seg sammen før de møtes. Deretter kan du begynne å gi de mat på hver sin side av døren noen dager og så la de snuse gjennom en dørglipp før du introduserer dem helt til hverandre. Hvis de ikke er så gode venner i starten så bør du holde de adskilt når du ikke er tilstede. Følg veilederen vår her.
Ny start - ren mage Gi ormekur iløpet av den første uka katten bor i nytt hjem. Det er lurt å gi tabletten i noe som kamuflere lukta og smaken, f.eks i en liten brunostkule eller leverpostei. Det jeg foretrekker å bruke er en myk godbit, som f.eks Vitakraft Yums som du f.eks. kan kjøpe på Europris. Det kan være nødvendig å dele tabletten i mindre biter. Du må aldri gi ormekur for hund til katt - kun ormekur som er foreskrevet til katten din. Det gjelder alle legemidler. Gi kun medisiner som veterinæren din har sagt at det er greit at du bruker.
Ha kontroll over forsyningene Ha vann- og matskåler på et sted hvor du ser dem lett. Slik er det lettere å følge med hvor mye katten spiser og drikker, og det er også greit ift. regulering og ved oppfølgingsspørsmål hos veterinæren.
Tilpass hjemmet etter katten Prøv å se på hjemmet ditt med en nysgjerrig katts øyne. De vil søke etter klatre- og utforskningsmuligheter. I stedet for at katten din hopper opp på ting og steder du ikke ønsker, kan du tilpasse enkelte områder og vegger slik at katten kan bruke det til sine behov.
Kattesikre hjemmet Se etter hull, smale sprekker, åpninger og områder hvor katten kan finne på å prøve å lure seg inn, men ha problemer med å komme seg ut fra. Eksempler under/bak dusjen eller badekaret, varmvannstank, servanter, murer, piper, møbler, ventiler og evt. annet du har. En enkel regel for katter er at så lenge de får inn hodet, får de som regel inn resten av kroppen også. Ved å sikre slike skumle gjemmesteder slipper du kanskje å rive ut kjøkkeninnredning, gulv eller måtte tilkalle brannetater for å få ut katten.
Lang innetid Før en katt evt. kan begynne å gå ute på et nytt område MÅ katten være helt husvarm og godt kjent med menneskene sine først. Å være husvarm betyr at katten føler at hjemmet er SITT territorie, sitt sted, der det er stødig tilgang på ly, mat og trygghet. Det er anbefalt å holde katter inne i to måneder etter flytting, men mulig lengre avhengig av katten din sitt gemytt.
Den første dagen
NÅR DU HENTER KATTEN Sørg for å hente katten i et skikkelig kattebur. Aldri frakt en katt usikret. Du trenger et kattebur i hardplast med en trygg låsemekanisme på. Du kan også gjerne bruke strips for å sikre buret ytterligere. Innred buret med et teppe med et tisselaken på. Spray gjerne litt Feliway i det. Ta med et teppe for å ha over buret til hjemreisen. Dette forhindrer at katten får panikk av å se hvor den fraktes. Bær buret med hensyn. Vær varsom, rolig, kontrollert og unngå dulte borti ting eller å kjøre for ustabilt. NÅR DU KOMMER HJEM Nå er pus veldig nervøs og/eller anspent, så ta h*n direkte til rommet du har gjort klart. Dersom dette er badet, husk å legg ned toalettlokket! Ideelt sett vil du begrense eksponeringen for hele familien med èn gang, men naturlig nok vil alle se pus. Påminn dem om grunnreglene du har satt opp og la èn og en få komme inn sammen med deg som kommer til å ta mest ansvar til å begynne med. Vær varsom på vei inn i rommet, lukk døren forsiktig og sett dere ned på gulvet litt unna katten - gjerne ved døren. Sitt der, snakk forsiktig og la pus få gå rundt og gjøre seg kjent eller finne seg ikke for isolert sted å ligge. La puskomme til deg. Ikke tving h*n frem. Bare la h*n bli kjent i sitt eget tempo. Hvis h*n ikke nærmer seg, må du la pus være i fred og prøve igjen senere. Noen katter er spesielt redde, og kan trekke seg tilbake til det tryggeste stedet og ikke komme ut når du er i der hele tatt. Kanskje er pus kun fremme på natten når huset er helt stille. Det er også greit. Gi h*n tid.
Den påfølgende tiden
SPISE- OG DOSTREIKING Det er ikke sikkert at den nyadopterte katten din spiser mye eller i det hele tatt med det første. Det er best å gi katten maten h*n er vant med fra før av, ellers kan pus få vondt i magen og spy i starten. Dessuten er alt som virker kjent positivt for pus. Hvis du trenger å bruker et annet type fôr fordi det er mer tilgjengelig, husk å venn på pus det nye fôret over en uke der du iblander litt og litt av det nye i det gamle hver dag. Sørg for å bytte vannet ofte så det er friskt og appelerende. Hvis du vet fra før av at pusen din ikke drikker så mye kan det være greit å investere i en drikkefontene. Rennende/bevegelig vann stimulerer drikkelyst. For å hjelpe pus å bli tryggere, innfør gjerne positive rutiner som faste tider daglig hvor du gir kattesnacks eller en dæsj våtfôr. Dette vil hjelpe katten å få positive assosiasjoner til deg og sitt nye hjem. Ikke få panikk om katten ikke vil gå på do i starten. Det er veldig vanlig at de holder seg i en-to dager før de går på do i nytt hjem. Sørg for at doet er lett tilgjengelig og dersom du har en do med overbygg og luke, ta gjerne av dette i starten. Etterhvert som pus kjenner sitt nye do kan du ta på overbygget, men vente med luka til du vet at katten fortsatt bruker doet. Du må også følge med om katten er skeptisk nok til å flytte inn i doet pga. de trygge veggene. Da bør du heller ta av overbygget. ORMEKUR Som nevnt i tipsene er det sterkt anbefalt å gi katten en ormkur første tiden i nytt hjem. Det er fordi at dersom katten har antydninger til egg fra innvollsorm i seg fra før av, vil disse stortrives i en stresset kropp. Katter kan være vanskelige å få i medisiner noen ganger. Prøv å gjem tabletten i en liten kule med brunost. Annet tips er å kjøpe Vitakraft Yums. Disse godbitene er så myke at du kan forme dem med fingrene slik at de kamuflerer tabletten. Det finnes også spot-on-kurer mot parasitter, som Profender. Mer om innvollsorm og ormekurbehandling her. INTRODUSERE DYR Derfor du har andre dyr som katten skal lære å bo med, kan du begynne å introdusere dem når katten føler seg en del tryggere på rommet sitt. Husk at å introdusere og tilvenne dyr er en helt egen prosess som man bør gjøre med hensyn om man ønsker suksess. Følg gjerne våre råd.
Noen uker senere
VAKSINERING Er pus ferdigvaksinert? Noen katter adopteres førstegangsvaksinert. Dette betyr at du må sørge for at katten får siste del av grunnimmuniseringen tre-fire uker etter første dose. Først da er katten skikkelig vaksinert. Husk å ta med helsekort/-bok til veterinæren. Hvis pus allerede er grunnvaksinert trenger dere ikke å dra til veterinæren før om ett år for å fylle på. IKKE FRARØV TRYGGHETEN FOR TIDLIG Når du ser at pus begynner å bli moden nok til å bevege seg ut av rommet sitt, husk å ikke steng døren til dette rommet. Det vil fortsatt være en stor trygghet å kunne trekke seg tilbake dit den første tiden mens h*n blir kjent med resten av hjemmet. Ha også gjerne dører til soverom åpne på natten, for pus vil sannsynligvis utforske hjemmet ekstra når dere sover og når alt plutselig er stille vil de lure på hvor dere er.