top of page

Hvordan se tegn på kreft

Kreft dessverre er ingen uvanlig sykdom for katter heller. Det er derfor veldig viktig å lære seg å se tegnene slik at man prøve å oppdage evt. symptomer og sykdom tidlig, og forhåpentligvis redde pusen sin.

Gjennomsøk katten

 1. Se etter kuler og misfarging: Det kan være vanskelig å oppdage kuler på kattene pga. pelsen deres, men nettopp derfor er det viktig at du kjenner godt på katten jevnlig så du kan legge merke til forandringer.

Hudkreft lager vanligvis et område med misfarging og opphopning i huden. Legg også merke til om katten har noen områder i huden hvor pelsen ligger feil. Det kan tyde på noe som vokser under huden. Hvis du finner et unormalt område, ta katten til veterinær for å få det videre undersøkt. Katter kan få kuler og misfarging i huden for mange ulike grunner, men bare en veterinær kan fortelle deg årsaken. Fakta ang. hudkreft: Katter har et naturlig skjold mot UV-stråler med pelsen og sin pigmenterte hud. De er derfor mindre utsatt for å få hudkreft i motsetning til mennesker og tynnhårede dyr. Men, katter kan også dessverre få hudkreft, så som eier bør du lære deg tegnene. Den mest vanlige hudkrefttypen for katter er "squamous celle-karsinom (SCC)".

 1. Gjennomsøk katten for kuler: Fordi katten er dekket av så mye pels er det veldig viktig at du ofte kjenner godt gjennom katten, så du lettere kan legge merke til forandringer.

Sjekk både områder med og uten pels. Selv om hudkreft ofte er relatert til eksponering for sol og derfor får katter gjerne tumorer på pelsfattige steder, betyr ikke det at pelsen beskytter mot alle typer kreft. Kuler kan være mange ulike ting. En del katter har brokk etter kastreringer, de kan få fettkuler eller hovne lymfeknuter slik som oss. Men kuler er alltid gufne å oppdage. Finner du kuler burde du følge godt med dem så du kan se om de forandrer seg. Snakk gjerne med en veterinær om du er bekymret. Et tips er å kjenne nok på kulen til å si om den flytter seg i huden eller om det virker som den sitter fast. Kreftkuler sitter oftest fast i kroppen - ikke huden. Men du burde alltid bekrefte dine spørsmål med en veterinær.

 1. Sjekk hvite og lyse katter ekstra godt mht. hudkreft: SCC angriper oftest katter med hvite snuter, øyelokk og ører. Dette er et direkte resultat av UV-eksponering om når katten har tynt pelslag eller mangler pigmentering.

Katter som elsker å bade i solen er naturligvis mer utsatt for å utvikle SCC, så du burde følge ekstra godt med om dette gjelder katten din - ekstra mye om den er hvit eller har tynn pels. Selv katter som bare har ètt hvitt øre er ekstra utsatt på nettopp dette øret. MEN husk; Katten må ikke være hvit for å få SCC.

 1. Få ALLE kuler sjekket av en veterinær: Som eier må man alltid prøve å kjenne katten sin så godt at man lett kan legge merke til forskjeller. Når det kommer til kreft er det spesielt viktig å se symptomer som;

 • Rask vekst

 • Rødhet

 • Sårdannelse Kuler kan være både harmløse og farlige. Man vet ikke uten å ha god kontroll på hvordan de oppfører seg og ha dette kontrollert av en veterinær. Noen kuler kan også være rolige og ufarlige i starten, men senere utvikle seg til aggressive tumorer. Den eneste måten å få et svar på om en kul er farlig eller ei, er ved å fjerne den eller ta en biopsi som sendet til et laboratorium.

 

Undersøk kulen/forandringene

 1. Følg med hvor fort kuler vokser: Hvor fort kulene eller forandringene utvikler seg har mye å si.

Kuler i huden er sjeldnere ondartede om de vokser sakte - det betyr at de ikke forandrer seg så mye fra måned til måned. Rasktvoksende kuler kalles aggressive tumorer. Disse kan ofte spre seg til andre steder i kroppen. Slike kuler vokser så fort at du ofte kan se dem forandre seg fra uke til uke. Viktig: Når du først finner en kul, mål den med et målbånd og det ned. Gjenta målingen hver uke så du kan være sikker på om kulen forandrer seg eller ikke.

 1. Er kulen over eller under huden? En viktig detalj du må finne ut! Slik vet du forskjellen:

En kul som sitter diskrèt på overflaten av huden har en klar linje og som ikke rammer omkringlinggende vev, er sannsynligvis en vorte, cyste, en harmløs hudklump eller hudkreft. Hudkreft sitter oftest i huden og massen kan kjennes under huden.

 1. Se etter mørk pigmentering på kulen:

Svart pigment på et lysthudet dyr er et varseltegn når det kommer til hudkreft.

Mørk pigmentering er ofte assosiert med mer alvorlig kreft, som ondartet melanom, så mørkfargete kuler må aldri ignoreres.

 1. Klør kulen? Følg med om katten klør eller biter på kulen. Hudkreft kan gi irritasjon, som betyr at katten kan klør eller gnage på kulen. Noen av de mer alvorlige krefttypene kan klø en del.

 2. Overvåk tegn til betennelse og sår: Kreftkuler kan se betente ut, som betyr at huden er mer rosa enn vevet omkring den. Monitor for any inflammation or ulceration. Når du først finner en kul, se alltid på vevet rundt den og sjekk om området er rødt eller betent.

I tidlig stadie av SCC (hudkrefttype) blir ikke-pigmentert hud betent og får en mørkere rosafarge enn huden omkring kulen. Huden vil få et skjell-aktig utseende og kan lett mistolkes som en ringorm (soppinfeksjon). Hvis du ser at kulen åpner seg og blir til et sår, kontakt veterinær.

 1. Se etter ujevne kuler: Kreftformede kuler får ofte uregelmessige former. Dette betyr at de mangler en rund form, da vanlige kuler generelt er runde. Kulen infiltrerer i stedet dypt inn i huden, slik at huden virker "limt" ned til vevet under.

Hvis kreften rammer et øre, kan kanten av øret på en ujevn form, som om en liten bit mangler.

 1. Får huden mørkere farge? Dersom en katt har hudkreft og fortsetter å ligge i solen, vil betente områder få en irritert, rød farge. Det er også en sjanse for at huden begynner å erodere; Hvis dette skjer vil det etterhvert bli sår.

 

Få katten utredet hos en veterinær

 1. Beskytt katten fra solen ved symptomer: Om du ser eller vet katten har tegn til hudkreft må du holde katten mest mulig vekk fra sollys.

Ha på solblokk på kattens sensitive hud til du har vært hos veterinæren eller om veterinæren allerede har bedt deg om det. Hold katten innendørs på soldager så den ikke ligger og bader i sola. Trekk for gardinene for å blokkere ut UV-strålene. Om mulig få tak i en solkrem for katter. Om du ikke finner det, kjøp en beregnet på barn og med så høy solfaktor som mulig. Husk: Sjekk alltid ingrediensene i solkremen du bruker. Unngå krem som inneholder octyl, salicylate og sink. Dette er ikke bra for katter, fordi de kan slikke i seg solkremmen og potensielt få i seg giftige stoffer.

 1. Få katten utredet av en veterinær: Det er ikke lurt å bare anta noe som helst ang. kuler på katter. Hudkreft er sjeldent, men når det skjer er det alvorlig. Med dette i bakhodet må du huske å sjekke katten heller en gang for mye enn for lite. Ring veterinærklinikken og fortell dem hva du har oppdaget. Sett opp en time snaret mulig. Hvis det er et problem kan du begynne behandling med èn gang.

 2. Få gjort en nålaspirasjon: En nålaspirasjon (FNA) involverer å høste en liten prøve av celler fra kulen med en hypodermisk nål. Det gjør at veterinæren kan inspisere cellene for tegn på kreftvekst, men det risikerer å gå glipp av kreftceller på grunn av den lille størrelsen på prøven.

Dette er en ikke-invasiv prosedyre som gjøres med katten fullstendig bevisst, og de fleste katter tåler prosessen godt.

 1. Ta en biopsi: En biopsi innebærer at veterinæren tar en liten vevsprøve fra kulen og sender den inn til et laboratorium. Hvis kulen er lett å fjerne kan veterinæren skjære den ut og sende hele kulen inn til lab'en.

En histologi-prøve finner ut om kulen er kreft.

bottom of page