top of page

Ta hensyn til pus i julen

Det er lett å la seg rive med av alt man skal gjøre i juletiden, men man må ikke glemme de firbeinte. Det er veldig viktig å ta hensyn til dem også, ellers kan det skje uheldige ting. Pynten, plantene, maten og mye av det som hører med juletida kan nemlig være veldig farlig for katter. Her har du en oversikt over ting du burde tenke over eller gjøre noe med.

Julepynt De største distraksjonene for kattene i julen er alle de nye dekorasjonene vi setter opp. Da har katten din godt over en måneds tid på å leke med, bite på, rive ned og sette seg fast i ulike pyntegjenstander - inkludert juletreet. Uansett om treet ditt er ekte eller kunstig, sett det i et hjørne og fest det til kroker i veggen om du må så ikke den store greia velter ned over katten. Hvis du har et nyhugget tre i vann eller bruker kjemikalier for å opprettholde treets kvalitet, dekk over væsken så ikke katten blir fristet til å drikke det. Det kan gi urolig mage og i verste fall forgifte katten. Unngå hengende trepynt og glitter som kan friste kattens klør, så vel som duftende kranser eller spiselige popcorn-strenger. Prøv å ha dem mest mulig utenfor rekkevidde for katten. Juleplanter burde du også være forsiktige med. Julestjerner og juleliljer (alle slags liljer) er blant flere planter som er svært giftige for kattene. Her har du en liste over giftige planter. Ovn og lys Fordi katten er så nysgjerrig og eventyrlig av seg, er det viktig å være forsiktig med å tenne peisen/ovnen eller stearinlys når du ikke kan følge med pus. En solid skjerm foran peisen vil beskytte katten fra å komme i nærheten og potensielt brenne seg. Når det gjelder stearinlys, kan det være bedre å legge dem på vekk. I dag finnes det elektriske erstatninger som er nesten like fine og som er mye tryggere. En skikkelig skummel skjebne er å leke seg med hengende dekorasjoner som er i nærheten av levende lys. Kjøkkensikkerhet Å forberede julemåltid kan bety å lage tre-fire oppskrifter på en gang og ha veldig mye rart fremme på kjøkkenet. Dette kan være et minefelt for katten! Hvis oppmerksomheten din ikke kan være på alt samtidig, hold katten vekk fra kjøkkenet. Når du ser vekk kan de være fristet til å hoppe opp på bordet eller benken, slikke på rått kjøtt, andre usunne ting for katten og få farlige redskaper over seg. Julekostymer Katter, hunder og ulike dyr i kostymer er kjempesøtt. Bare mangelen på komfort og vilje i øynene deres kan få oss til å le. MEN hvis du skal kle opp katten i et kostyme - gjør det kun for et bilde og tenk på dette først: Katten tar ikke oppkledning like greit som hunden og du kan oppleve stor motvilje og muligens klør og tenner fra katten. Et så enkelt og komfortabelt kostyme som mulig er best. Ikke la katten vandre rundt i kostymet ubevoktet pga. faren for at de kan surre seg inn og få problemer med å gå eller puste. Oppsummering

Så husk å pass katten særlig for:

 • Stearinlys

 • Barnåler

 • Giftige planter

 • Glittertråd

 • Perler

 • Knust julepynt

 • Gavebånd

 • Julemat

 • Elektriske ledninger

 • Skarpe og farlige redskaper

 • Poser

 • For mye uro. La katten få tilgang til et rolig rom.

...og ikke minst

Ikke gi dyr i julegave til folk! Anskaffelse av dyr bør være en gjennomtenkt og planlagt handling av den som skal være eier. Her har du en liste du kan gå gjennom for å se om katt er et dyr for deg og om nå er det riktige tidspunktet for anskaffelse.

bottom of page