Hvordan lage billige og enkle varmekasser for katter i kulda


For veldig lite penger og ikke så mye arbeid kan du lage en isolert kasse hvor hjemløse/vandrende katter kan varme seg i vinter! Dette er kritisk når katter ikke tåler kulda. Pelsen deres er laget for å holde solstråler ute - ikke for å holde dem varme, og ørene, potene, snuten og halen er svært utsatt for å få frostskader. Følg vår beskrivelse og du kan redde liv!

Du trenger:

 • 1 plastkasse (evt. 2 stk om du finner en som kan passe inni den andre)

 • 1 isoporkasse eller nok isoporplater til å passe som gulv, vegger og tak i kassen

 • 1 sekk med halm (ikke høy)

 • Noe å skjære gjennom plast med

 • Tykk og sterk teip, rør eller gummi

Oppskrift:

En varmekasse kan lages på flere enkle måter. Vi beskriver det steg for steg og inkluderer ekstra tips til en enda bedre isolering.

 1. Kjøp en romslig plastkasse med tett lokk. Kassen bør kunne romme 1-2 katter selv om flere cm går bort pga. isolasjon.

 2. Skjær et rundt hull på en side av kassen. Lag hullet enten på den ene kortsiden eller ytterst på en langside. Hullet må være midt på, ikke langt nede ved bakken.

 3. Bruk tykk teip, et rør eller gummi til å dekke de skarpe kantene på hullet.

 4. Her skal du begynne med isoleringen. Den kan gjøres på flere måter avhengig av hva du ønsker og hvilket utstyr du har tilgjengelig. 1) Hvis du har en ekstra plastkasse, sett denne inni den andre. Fyll åpenrommet mellom dem med isopor eller halm - ettersom hva som passer. Sett isoporen inni den innerste plastkassen. Isoporen skal gjenskape gulv, fire vegger og tak. 2) Har du kun isopor setter du den nå inni plastkassen. Isoporen skal som sagt både dekke gulv, vegger og tak.

 5. Fyll med løsrevet halm, nok til at katten kan boltre seg godt i det.

 6. Sett på isoportaket og plastlokket.

 7. Finn et sted hvor det er mest mulig ly for vind, regn og snø, men gjerne hvor sola kommer til.

 8. Sett varmekassen opp fra bakken, f.eks på en europall. Pass på at den er stødig nok.

 9. Legg gjerne noe oppå som kan gi ekstra tak for inngangen på kassen. Pass på at dette er godt festet så det ikke kan falle ned og stenge inn katten.

Isolering: Kattene vil kunne holde seg varmere og lunere om de kan kry seg inni isolasjonmaterialet du har brukt. Halm er perfekt - det er løst, tørt, tiltrekker seg ikke fuktighet og hjelper å isolere. Opprevet avispapir kan også funke, men avstøter ikke fukt like lett. Unngå å bruke tepper, håndklær, brettede aviser og lignende materiale som ligger flatt på bunnen. Når de ligger på slike materialer klarer de ikke å holde på varmen sin. Husk at det er forskjell på halm og høy. Høy må du IKKE bruke da det lett blir fuktig og vått. Resultatet vil ikke både være en kald pus, men også mulige allergiske reaksjoner pga. mugg. Plassering: Hvor kassene er plassert har mye å si for om katter bil bruke dem. For det første så er det lurt å sette dem steder hvor kattene allerede pleier å oppholde seg, som f.eks i nærheten av der de får mat eller steder de liker å være. Setter du varmekassene nær matstasjonene slipper kattene å gå så langt for å skaffe seg mat. Men kassene må ikke stå midt i det vidåpne. Sett dem under eller inntil noe, som et bygg, et gjerde, tre, altan, busk eller et slags overheng så det virker litt mer gjemt og lunt. Slik kan du også spare kassene for tøft vær. Idealistisk sett burde kassene stå i ly for vind, men et sted hvor solen kommer til.

En mulighet er å sette to kasser ved siden av hverandre med åpningene vendt mot hverandre. Legg et slags brett over kassene som et felles tak, så kan ikke vind, regn og snø komme så lett til åpningene. For å unngå at kassene blir stående i dammer og flod, få dem opp av bakken ved å sette dem oppå f.eks europaller. Pass på at kassene står stødig og ikke vingler. Ustødige kasser kan skremme katter fra å bruke dem. Dersom kassene er veldig lette av seg, legg mursteiner eller annet tungt oppå dem. Du kan også dekke kassene litt med greiner om det egner seg der. Strø litt catnip (kattemynte) i åpningen for å friste dem til å sjekke ut kassene. Så lett kan du redde katter som går ute på egenhånd når det er kaldt! Katter tåler ikke kulda så godt. Allerede ved nullpunktet og et par minusgrader kan de fryse ihjel avhengig av hvor gamle og sterke de er. Flere gode tips til hvordan hjelpe katter i kulda.