top of page

Hvordan lage enkle og billige varmestasjoner

For veldig lite penger og ikke så mye arbeid kan du lage en isolert kasse hvor hjemløse/vandrende katter kan varme seg i vinter! Dette er kritisk når katter ikke tåler kulda. Pelsen deres er laget for å holde solstråler ute - ikke for å holde dem varme, og ørene, potene, snuten og halen er svært utsatt for å få frostskader. Allerede ved nullpunktet og et par minusgrader kan de fryse ihjel avhengig av hvor gamle og sterke de er. Følg vår beskrivelse og du kan redde liv!

Utstyrsliste:

 • Èn eller flere plastkasser.

 • Isoporkasser eller isoporplater, nok til å dekke både gulv, vegger og tak i kassen.

 • Varmt materiale som ikke tiltrekker seg vann; Masse halm (ikke høy) eller ull.

 • Europall eller tykk plate som grunnmur

 • Solid plate som overbygg

 • Hammer og spiker

 • Sterk teip, evt. lim

 • Noe å skjære i hard plast med (kniv, drill, sirkelsag o.l.)Oppskrift

En varmekasse kan lages på flere enkle måter. Vi beskriver det steg for steg og inkluderer ekstra tips til en enda bedre isolering.

 1. "Grunnmur" Enhver varmestasjon burde stå godt over bakkenivå for å unngå problemer ift. regn og snø. Du kan bruke en europall (eller to) eller andre tykke plater som grunnmur for varmestasjonen. Denne burde være større i omkrets enn selve kassen.

 2. Plastkasser med lokk Kjøp en romslig plastkasse med tett lokk. Kassen bør kunne romme 1-2 katter tross at flere cm går bort pga. isolasjon. Du kan hjerne bruke to kasser per stasjon hvor den ene rommes inni den andre som ekstra isolasjon. Om du vil lage flere varmestasjoner kan du kjøpe flere kasser av ulike størrelser, for katter har trossalt ulike preferanser. En for stor varmestasjon kan også bli for kald for små kasser krever mindre kroppsvarme for å varme opp. En god størrelse er 45 x 60-90 cm.

 3. Trygg inngang Velg hvor du skal ha åpningen. Kortsiden av kassen eller helt mot enden av en langside er lurt for at rommet skal bli lunest mulig. Hullet bør være minst 15 cm i diameter og starte noen centimeter opp fra bunnen. Når du skal skjære i plast så vil kantene bli kvasse. Fest dem med tykk teip, gummi eller et rør du skjærer på langs og fester utenpå. Om plasten er vanskelig å skjære i kan det hjelpe å varme den opp først. Har du sirkelsag kan det brukes.

 4. Isolering Du kan isolere på ulike måter avhengig av hvilket utstyr du har tilgjengelig. Katter vil være på let etter varmt og lunt ly hele året, men spesielt når det er kaldt. Halm er perfekt fyll i stasjonen fordi det er løst, tørt, tiltrekker seg ikke fuktighet og hjelper å isolere. Du kan også bruke løsrevet ull eller ha et saueskinn oppå noe av halmen om du har. Opprevet avispapir kan også funke som delvis isolasjon, men det frastøter ikke fukt like lett. Unngå å bruke tepper, håndklær, brettede aviser og lignende materiale som ligger flatt på bunnen. Når kattene ligger på slike materialer klarer de ikke å holde på varmen sin. Husk at det er forskjell på halm og høy. Halm er den delen av strået som blir igjen når kornet er tresket fra Det inneholder derfor lite næring og gjør seg best om underlag og isolasjon. Du må ikke bruke høy som erstatning da det lett blir fuktig og vått. Det er også en populær matkilde for utelevende klordyr. Resultatet vil ikke både være en kald pus, men også mulige allergiske reaksjoner pga. mugg som dannes i høy.

 5. Varmt innhold Fyll hulrommet katten skal bo i med løsrevet halm, nok til at katten kan boltre seg godt i det. Halmen burde dekke ca. halvparten av rommet. Du kan også bruke løsrevet ull eller til og med et sauskinn som et ekstra godt underlag, men sørg for å ha halm både over og under det. Halm og ull er vannavstøtende i forskjell til tepper, håndklær og diverse tekstiler.

 6. Tak og overbygg Sett på plastlokket og sørg for at det sitter godt. Deretter skal du feste den siste platen som skal være både et ekstra isolasjonslag og stikke ut fordi inngangssiden for ekstra ly. Pass på at vektbalansen er stødig.

 7. Hensynsfull plassering Hvor kassene er plassert har mye å si for om katter vil bruke dem. For det første så er det lurt å sette dem i et steder hvor kattene allerede pleier å oppholde seg, som f.eks i nærheten av der de får mat eller steder de liker å være. Setter du varmekassene nær matstasjonene slipper kattene å gå så langt for å skaffe seg mat. Men kassene må ikke stå midt i det vidåpne. Sett dem under eller inntil noe, som et bygg, et gjerde, tre, altan, busk eller et slags overheng så det virker litt mer gjemt og lunt. Slik kan du også spare kassene for tøft vær. Idealistisk sett burde kassene stå i ly for vind, men et sted hvor solen kommer til. Velg et område hvor du vet det finnes utelevende katter som behøver trygge og lune steder å hvile og varme seg. Finn et sted hvor det er mest mulig ly for vind, regn og snø, men gjerne også hvor sola kommer til. Sørg for at vindretningen ikke treffe åpningen og sett gjerne åpningen nært en vegg så kun katter kommer seg mellom og inn i kassen. En annen mulighet er å sette to kasser med åpningene vendt mot hverandre. Legg plata som skal fungere som overbygg som en felles tak over kassene. Da kan ikke vind, regn og snø komme så lett til åpningene. Du kan også dekke kassene litt med greiner om det egner seg. PS: Sørg for at stasjonen står stødig og robust. Ustødige kasser kan skremme katter fra å bruke dem. Dersom kassene er veldig lette av seg, legg mursteiner, dekk eller annet tungt oppå dem.

Inspirasjons-galleri Bilder lånt fra Google.Oppfølging

 • Sjekk jevnlig for å sørge for at varmestasjonen er i god stand og er like trygg som da du bygde den. At den står stødig, ikke har noen skarpe kanter og at den fortsatt er tørr og har nok innhold for at katter skal kunne varme seg.

 • Sørg for at inngangspartiet er åpent. Ved mye dårlig vær må du sjekke at ikke åpningen har blitt igjensnødd eller at det har kommet inn vann eller fuktighet. Ved mye snøfall kan katter bli innestengt.

 • Sterk vind og storm kan også gjøre skade, så sjekk nøye at stasjonen står like stødig og ikke har mistet noe av materialet.

 • Fjern evt. andre hindringer på/omkring stasjonen (som f.eks. mengden snø som har lagt seg ref. bildet)

 • Frist katter ved å strø litt kattemynte eller godbiter utenfor og inni stasjonen.

 • Tilby gjerne ulike typer stasjoner. Se forslag i galleriet ovenfor.

 • Vedlikeholde og oppgrader stasjonen når nødvendig. Pass på at det er nok halm inni og vurder om plasseringen av stasjonen fortsatt er ideèll.

Sikkerhetstips:

 • Katter trekker seg mot varme Før du starter bilen, sørg for at du banker i panseret, sparker i dekkene og lager litt leven i tilfelle en liten pus eller to ligger et sted i bilen og varmer seg. Sjekk også mellom dekkene.

 • La ikke kjølevæske o.l. være tilgjengelig Ethylenglykol som finnes i frostvæske, kjølevæske og bremsevæske er ekstremt giftig. Sørg for at bilen ikke lekker, at du tørker opp eventuelt søl og oppbevarer beholdere utilgjengelig for både dyr og barn. Behøver du slike produkter, velg heller de uten ethylenglykol som heller inneholder propylenglykol som er mindre giftig (men det er også skadelig, altså).

 • Unngå salt eller kjemikalier for å smelte is Dette kan være dødelig for katter å få i seg når de slikker potene eller smeltede sølepytter. Det kan også skade potene til katten. Det finnes dyrevennlige avisingsprodukter.

 • Kastrerte katter er bedre rustet Ikke bare er kastrering av begge kjønn bra for kattens helse, men det gjør dem også bedre rustet for kulde. Ta det uansett ikke for gitt at enhver kastrert katt klarer seg ut i alle slags vær og temperaturer. Husk at alle er sårbare i vind, regn og snø, og når minusgradene kryper. Ha et kattedo inne så katten ikke må tvinges ut på do.

Så lett kan du redde katter som går ute på egenhånd når det er kaldt! Flere gode tips til hvordan hjelpe katter i kulda.

bottom of page