top of page

Hvordan ta vare på kattene i varmen

Selv om katter er bygd for varmt klima, kan sterk varme også være farlig for dem. Her har du tipsene dere trenger for å komme dere best mulig gjennom sommeren.

Næring og vann

Katter blir lett dehydrerte

En negativ ting med å ha gjort katter til våre kjæledyr er hvordan vi har begynte å fôre dem. I stedet for å leve på det de er ment for - byttedyr og kjøtt er de ofte dømt til å spise kjeks med kjøttsmak. De får ikke i nærheten i seg så mye væske som de skal sammenlignet med hva de gjør i et naturlig kosthold. Byttedyr inneholder ofte rundt 70% væske, mens tørrfôret bare har 2-3%. Når katter blir dehydrerte blir de typisk sett slappe og det kan fort begynne å tære på indre organer.


Gi heller katten din våtfôr, råfôr og kokt kjøtt - selvfølgelig uten salt og krydder. Du kan også ha litt ekstra vann i våtfôret når du serverer det - ikke iskaldt, men lunkent. Våtfôr av mousse er ekstra greit for dette. Fortiflora hos veterinæren er supert som "krydder" på toppen og inneholder verdifulle vitaminer for kroppen. Sørg for at katten din alltid har tilgang på friskt, rent vann. Hvis katten din oppholder seg utendørs, sørg for at det også er skåler med vann i skyggen der. Skift vann flere ganger om dagen. Er det ekstra varmt kan du holde vannet kaldt ved å legge noen isbiter i skåla. Unngå at katten drikker fra søledammer da de kan få giardia (parasitt som rammer tarmsystemet). Pytter kan bli forurenset av avføring fra andre dyr.


Hensyn til mat Å mate en katt utendørs i sterk varme kan være skummelt. Når maten står ute i varmen kan den begynne å koke, bli full av maur og andre insekter. Ikke la mat stå ute så den blir infisert og forurenset. Skal du mate katten utendørs, sørg for å sett maten i skyggen og ikke la den stå for lenge. Pass på å skift mat og rengjør skålen jevnlig.

Inneklima

Reguler temperaturen

Hvis du er ukomfortabel med temperaturen, er også katten din det. Selv innemiljøet kan kjennes på kroppen om man ikke regulerer temperaturen riktig. Har du ikke aircondition, burde du sette opp et par vifter for å sirkulere luften. Sørg for at viftene står plassert slik at katten ikke kan komme borti dem.


Husarrest når nødvendig

På kjempevarme dager, trekk for gardinene og hold katten inne. Husk at de ikke vet sitt beste. Det er faktisk bedre å ha en klagende katt inne en dag eller to, enn at de går ute, blir overopphetet, får brannskader på asfalten eller kollapser av dehydrering osv.


Vindussikring Pass på at vinduer er sikre så katten ikke kan rømme eller skade seg. Mange katter liker å sitte i et åpent vindu og se ut, så du må passe på at de ikke kan smette seg ut eller sette seg fast. Katter er svært føyelige, så størrelsen på hodet er som regel det det stopper i. Barnesikring er en smart investering, slik at vinduet kun er nok åpen til å slippe inn en liten bris.


Kjølematter

Dyrebutikker og andre steder som selger kjæledyrutstyr har ofte kjølematter. De er typisk laget for hund, men det spiller ingen rolle i dette tilfellet. Kjølematter finnes i ulike størrelser. De inneholder en slags gelè som gir en avkjølende effekt. Mattene kan ligge hvor som helst i huset, men ikke på varmekabler eller hvor det kommer direkte sollys.

Sikkerhethensyn for senioren

Hvis du har en seniorkatt, vær ekstra påpasselig for om katten er komfortabel. De er ofte mindre aktive og kan lettere bli overopphetet. Det beste stedet for en senior er å være inne hvor den kan være avkjølet. Det er også viktig at katten har tilgang på kjølig og mykt underlag for å hvile på. En kjølematte er et kjempeprodukt for seniorkatter. Vår 14-åring elsker den. Hvis du har vifte i rommet, pass på at katten har mulighet til å unngå den om ønsket. Det er ikke sikkert katten liker å få blåsen på seg.

Sommerstell

Børsting

Jevnlig pelsstell hjelper deg å sjekke katten for parasitter, tegn på solbrenthet eller andre viktige ting som trenger oppfølging. Tykke floker kan være svært ukomfortabelt for katter og det blir enda verre om det er veldig varmt. Jevnlig børsting hjelper også huden å holde seg sunn. Floker forhindrer luftsirkulering og kan gi katten eksem. Parasitter kan også gjemme seg i dem.


Skygge utendørs Katter som får være ute i den sterkeste varmen MÅ ha tilgang på skygge. Sørg for at det er områder med skygger i områder som katten kommer seg til. Dette gjelder også i luftegårder for dyr. Det er livsfarlig å stenge dem inn i en luftegård uten skygge.


Sjekk katten etter lufteturen Innfør rutine med å alltid ta en kjapp gjennomgang av katten etter den kommer inn. Da oppdager du tidlig om den har flått (bør fjernes innen 24 timer for å unngå borrelia), lopper, skader, instektbitt, potesår, solskader, om katten er nok hydrert osv. Potene kan lett bli brent av å gå på varm asfalt eller være utsatt for bitt av insekter. Du sjekker om katten er dehydrert ved å trykke fingeren på kattens tannkjøtt. Der skal katten altså være bløt, ikke klebrig. En annen måte er å løfte i nakkeskinnet (uten å løfte katten) og se hvor fort det faller på plass igjen. Det skal falle umiddelbart, ikke sige eller bli stående slik du holdt det.Ta forhåndsregler før du slipper ut katten

Katter kan også bli solbrente

Husk at katter kan også bli solbrente, spesielt de som er lyse i pelsen. Øretippene er ekstra sårbare og labbene kan få brannskader på enkelte overflater. Snakk med veterinæren før du tar på solkrem på katten, fordi de fleste menneskeprodukter mot sol er ikke trygge for dyr. Solbeskyttelse som inneholder sinkoksid er giftig for hunder og det som inneholder salisylsyre (som er vanligst i solkremer) er giftig for katter. Den beste beskyttelsen er å holde katten innendørs og unngå eksponering for sterk sol.


ID-merk katten din Sørg for at katten din er microchippet selv om den er innekatt. Har du barn eller høy aktivitet i hjemmet, kan det lett være et vindu eller en dør som står åpen og vipps er katten borte. Dette kan være vanskelig å unngå på sommeren i sterk varme. Pass på at katten også har tattovering i øret slik at det også synes på utsiden at den er microchippet. Vi fraråder sterkt bruken av halsbånd da historiene om katter som har blitt drept av halsbånd er så vanlige. Forlat aldri dyret i bilen Selv om dette er noe mange er klar over, dør tusenvis av dyr årlig pga. hjerteinfarkt av å ha blitt forlatt i bilen. Temperaturen i en parkert bil kan eskalere veldig hurtig og resultatet er ofte dødelig. Hvis du oppdager at katten peser, er urolig eller har veldig svette poter kan det være tegn på at katten er overopphetet. Sørg for at katten alltid har tilgang på skygge, vann og avkjøling. Andre utekatter På sommeren er det ofte mange som slipper ute kattene og da kan det være lettere å få besøk av nabokatten. Ser du en katt i hagen er det ofte et tegn på atferdsproblemer og katten din kan reagere negativt på den uønskede gjesten. Kilde: https://www.catbehaviorassociates.com/warm-weather-safety-for-cats/

bottom of page