top of page

Fôrallergi og fôrintolleranse

Studier viser at fôrallergi er en av de vanligste allergiene katter rammes av. Heldigvis finnes det måter man kan håndtere allergien på!

OBS: Artikkelen er utdatert og behøver oppdatering. Vil skje når tiden tillater det.


Forskjellen

Fôrallergi og fôrintoleranse har likheter, men er ikke det samme hos katter. Allergi innebærer at immunforsvaret tror det må bekjempe noe usunt som katten har spist, mens intoleranse går ut på at fordøyelsessystemet ikke klarer å håndtere en bestemt ingrediens. Vi kan sammenligne med menneskelig allergi og intoleranse, så er det kanskje litt enklere å forstå. Mange vet at en del mennesker er allergiske mot peanøtter, skalldyr eller laktose, noe som kan være lett å få i seg i et måltid. Magebesvær er en vanlig reaksjon til dette, men også mange andre symptomer som elveblest, utslett, kløe, hevelser i ansiktet og til og med anafylaksisk sjokk. Sistnevnte er livsfarlig. Laktoseintoleranse er et klassisk eksempel på matintoleranse og er svært vanlig blant både mennesker og katter. Faktisk er de fleste katter laktoseintolerante. De kliniske tegnene er generelt begrenset til mage-tarmkanalen (som kvalme, diaré, magesmerter og flatulens). Noen opplever også hodepine og irritabilitet, men dette er vanskelig å vurdere hos katter. Hos noen er symptomene overkommelige nok til at de spiser favorittretten sin selv om den inneholder laktose. MEN; En katt som har ekte fôrintoleranse vil vanligvis ha kronisk eller sporadisk oppkast, diaré og/eller overflødig gassproduksjon. De pleier ikke å få problemer i huden eller andre besvær, med mindre katten har en ikke-relatert sykdom i tillegg som står for fr andre symptomene. Katter kan få fôrallergi i alle aldre, også selv etter årevis på samme diett.

Symptomer

  • Overdreven kløe

  • Irritert hud (ofte rundt hodet og nakken)

  • Hårtap

  • Oppkast

  • Diarè

  • Kroniske øreproblemer

  • Hosting og nysing

  • Overdreven slikking av pels

Årsak

Kløen skyldes utbrudd av små, bleke, væskefylte klumper i kattens hud, som danner som følge av nærværet av et allergen - et stoff som dyrets immunforsvar reagerer unormalt på. Når katten klør seg overdrevent, blir den utsatt for sekundære infeksjoner i huden og sår.

Behandling

Dersom du ser disse symptomene hos katten din burde du ta den til en veterinær. Du må fortelle hvilket fôr pus spiser og har spist tidligere, hvor lenge disse periodene har vart og om katter har noen andre diagnoser. Fôrallergi eller fôrintoleranse kan vare i livet ut. Hovedmålet med å håndtere allergi eller bivirkninger på mat er å finne ut og unngå ingrediensen som er ansvarlig for å forårsake unormal reaksjoner. Hvis katten lider av fôrallergi er det enda viktigere å mate den med riktig fôr. Veterinæren din kommer til å kreve at dere gjør en "diettmessig elimineringstest", hvor dere fjerner en ingrediens fra maten katten din spiser. Dette er den mest praktiske måten å diagnosere katten med fôrallergi. Kattens mat bør bære balansert og inneholde så få ingredienser og tilsetningsstoffer som mulig. Du må fjerne tilgangen på all annen katt- og dyremat, bordmat og godbiter mens testingen foregår. De mest brukte proteinkildene i kattemat er biff, svinekjøtt, lam, kylling, kalkun og egg. Siden protein er en grunnleggende bestanddel av levende celler og er nødvendig for en organisme som skal fungere riktig, må den nye dietten inneholde protein - men den må stamme fra en kilde som en allergisk katt ikke har vært utsatt for tidligere, som f.eks. kengurukjøtt. Siden det samme gjelder for karbohydrater blir de vanligste grønnsakene i kattemat, hvete, bygg og mais, erstattet av f.eks potet. Hvis katten din er allergisk mot en bestemt type kjøtt kan det være lurt å prøve mat med en ny proteinkilde, som and eller vilt. Hvis ikke det hjelper kan katten også være allergisk mot disse proteinene og trenger mat som inneholder proteiner som er nedbrutt på en spesiell måte. Det finnes rene allergifôr som kan holde kattens allergi i sjakk. Dette får du kjøpt hos veterinær. Hvis katten kun spiser dietten som veterinær har anbefalt i 8-10 uker, vil allergitegnene sannsynligvis gradvis forsvinne. Da kan man anta at katten reagere på en ingrediens i det forrige fôret den pleide å spise. For å identifisere hvilket allergen katten reagerte på kan man tilsette små doser av det gamle fôret og se etter reaksjoner hos katten. Symptomer vil vanligvis oppstå innen en-to uker, og da kan eier ha bekreftet hvertfall èn allergikilde.

bottom of page