top of page

Pollenallergi

Pollenallergi er som regel ikke et stort problem for katter, men ubehandlet kan det resultere i luftveisinfeksjoner, forkjølelser og andre sekundære tilstander når reaksjonen blir kronisk, langvarig eller repiterende, så det burde tas på alvor.

Hvis katten din virker å oppleve symptomer for pollenallergi burde du følge nøye med kattens tilstand og ta den til veterinær dersom symptomene blir plagsomme for kattens normale rutiner og atferd. Som mennesker kan katter utvikle allergier mot ting de puster inn, som pollen. Det er vanligst at man reagerer på pollen på senvåren, sommeren og tidlig på høsten, men kan oppleves hele året i varme klima. Årsak En allergisk reaksjon kommer når kattens kropp kommer i kontakt med eller inhalerer stoffet som rigger en unormal immunreaksjon. De fleste katter bli eksponert til normale miljøfaktorer som pollen og andre ting i lufta uten å oppleve en negativ reaksjon. Men når immunforsvaret reagerer manifester det en betennelse og overproduksjon av vann og væsker for å forsøke å rense vekk det som irriterer. Pollenallergi kan være arvelig eller forekomme av ukjent opprinnelse. Symptomer Hos fleste katter vil pollenallergi opptre gjennom hele livet, men noen katter reagerer ikke før de blir eldre. Enhver reaksjon på pollen vil være unik og symptomer vil variere. Vanlige tegn på at katten reagerer på pollen:

  • Kløing i øynene

  • Rennende øyne

  • Hosting og nysing

  • Oransje misfarge rundt øynene

  • Gnaging på labbene

  • Oppkast

  • Sår i huden av kløing

  • Slapphet

Diagnostisering Veterinæren din må gjøre en grundig helsesjekk for å finne ut at det er akkurat pollen katten reagerer på. Siden de fleste allergier har like symptomer, må veterinæren din utelukke potensielle miljøbestemte faktorer, mat eller andre giftstoffer som katten kan ha vært i kontakt med. Det er viktig at du oppgir både en grundig kattens fysiske og psykiske historie. F.eks: Hvis katten nylig har skiftet fôr, soveplass eller blitt eksponert for uvanlige kjemikalier så kan det være informasjon som hjelper å sette en riktig diagnose. Du burde også vite om katten alltid har hatt disse symptomene, om de er sesongbasert eller opptrer etter visse aktiviteter - som når katten har vært ute. Deretter vil veterinæren din utelukke lignende tilstander som kan ha like symptomer. Det kan være infeksjoner eller forkjølelser. Veterinæren tar en blodprøve som blir sendt til lab'en for å utelukke at katten har en alvorlig systematisk sykdom. Blodprøver kan også identifisere tilstedeværelsen av visse antistoffer som indikerer at katten har reagert på pollen. Hudallergitester som minner om testene for mennesker er også tilgjengelig for katter. Da får katten en sprøyte med en liten dose av ulike allergener, deretter blir katten undersøkt igjen etter noen dager for å se om det har oppstått en allergisk reaksjon. Din veterinær kan også ta et liten smøreprøve fra vevet inne i kattens nese og munn. Da kan de analysere cellene for eventuelle inflammatoriske responser som vil indikere allergier. For å utelukke allergier mot andre stoffer, kan veterinæren bestemme at dere gjør kortsiktige fôrendringer. Dette vil innebære å endre kjæledyrets diett til spesielle reseptfrie matvarer som inneholder minimale ingredienser, for å teste om maten er den potensielle syndebukken.

Behandling

Pollenallergi behandles vanligvis enten konservativt eller med en rekke reseptbelagte medisiner, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene. Hvis katten lider av mildt ubehag sesongmessig, kan veterinæren anbefale å holde kjæledyret innendørs for å begrense eksponeringen for pollen. Hvis kattens symptomer er alvorlige, kan dyrlegen din skrive ut medisiner som kalles antihistaminer. Disse stoffene virker ved å hemme immunresponsen mot allergener. Langvarig bruk av antihistaminer kan derimot føre til at kattens immunsystem tilpasser seg dem så katten ikke opplever noen effekt mer. De kan også påvirke kattens lever og nyrehelse. Prognose Det finnes ingen kur mot pollenallergi for katter, men langtidsprognosen for at katten kan ha et langt og godt liv er god. Hvis katten din blir behandlet med medisiner må du huske å dra til jevnlige kontroller hos veterinæren. Kanskje kan det være nødvendig å skifte medisiner.

bottom of page