top of page

Pelsstell

Katter har ulike pelstyper. Noen trenger hjelp med å holde pelsen fin og ren, mens andre har ingen problemer med det. Her kommer noen råd og erfaringer fra oss!

Katter uten pelsutfordringer

Selv om katten din ikke har pelsproblemer, anbefaler vi alle til å kjøpe en liten kam. Å gre kattens pels jevnlig hjelper katten å or litt kamming kan gjøres til en rutinemessig kosestund, samtidig som man blir kvitt litt overflødig pels! Vi anbefaler en slik:Fet pels

Når katten har fet pels er det vanligvist et tegn på at noe er galt. Alvorlighetsgradene varierer, men pelsen reflekterer gjerne det som foregår på innsiden av katten. Fet pels tegner oftest på at katten ikke har stelt seg på en stund, gjerne pga. sykdom. Du burde ikke vente med å få katten til til veterinær dersom katten din føles oljete ut i pelsen og blodprøver anbefales! Da dette pelsfenomenet hovedsaklig er sykdomsrelatert pleier man ikke å vaske pelsen. Den pleier å gå seg til så fort katten føler seg bedre og steller seg selv igjen. Men du kan hjelpe katten å komme i gang. IKKE bad katten. Da kan den bli kald, slite med å regulere kroppsvarmen sin og i verste fall få hypotermi. Du kan fukte en klut med varmt vann, vri ut det meste av vannet og stryke kluten lett over katten sin pels. Det viktigste er imidlertidig at katten vasker seg bak for å unngå urin- og avføringsrester som kan gi sår hud.


Flass

Som hos oss mennesker tyder flass på at katten har tørr hud. Flass kommer ofte med årene hos katter, men det kan også være relatert til feil kosthold. For å behandle og forebygge flass burde du kamme/børste katten (gjerne) daglig. Det stimulerer huden til å lage de oljene som holder huden og pelsen sunn, og det hjelper naturligvis mot folkedannelser. Vi anbefaler at du gir katten mer våtfôr, råfôr og mat med ekstra væske i. Det kan være kokt fisk og kjøtt også. Tørrfôr er alt for tørt ift. hvor dårlig tørstefølelse katter ofte har. Du kan også tilsette katteberegnet fiskeolje eller nøtteolje i kattematen.


hjelpe pus med å få pelsen renere ved å kjøpe en spray og kamme med en kam lik den ovenfor. Få puser liker å bli sprayet på, så jeg anbefaler at du heller tar på deg et par engangshansker og sprayer i hendene dine, deretter smører produktet gjennom pelsen til katten.


Floker og filtret pels

Det er viktig at du som katteeier er klar over at katter har svært elastisk hud og at floker derfor gjør veldig vondt! Det kan ikke sammenlignet med når vi har floker i håret. Dersom man ikke fjerner floker på katten sin så kan katten få verre pels pga. ubehag og stress. Hver gang katten klør seg så lugger det helt forferdelig floken i huden, og floker kan gjøre at katter kan sette seg fast slik at floken rives av og lager vonde sår.


Det er særlig katter med pels i ulike lengder eller helt langhårede som sliter med floker, men alle katter kan få det. Det er lurt å lære katten å tolerere børsting/kamming tidlig, gjerne ved å gjøre det til en koserutine. Du kan bruke flokeløsendespray eller balsam for å forebygge floker og styrke pelskvaliteten. Det anbefales at du har både grove kammer og tettere børster, og at du begynner å angripe flokedannelsen tidlig. Man skal helst IKKE klippe floker med saks, fordi det er så lett å klippe borti den elastiske huden deres. Har katten din mye floker er det bedre å barbere dem vekk, gjerne hos veterinær. Katter har lett for å få sår selv av barbering på enkelte steder, som under der beina starter ved kroppen, bak på lårene og ved kronglete plasser.

Vi anbefaler at dersom du har en pus som sliter med å få floker å kjøpe inn produkter som vi har nevnt i dette innlegget og en liten saks med rund "spiss". Da kan du kløyve flokene etterhvert og hjelpe pus med å bli kvitt dem.

bottom of page