top of page

Flåttallergi

Hypersensitivitet mot flått er veldig vanlig hos katter. Det er faktisk den mest vanlige hudsykdommen man finner hos dyr. Hvordan oppdage flått Både dyr og mennesker kan ha flått uten å oppdage det. Flåtten kan sitte på deg i alle sine livssykluser og i starten av dem er de ekstremt små. Som regel når man oppdager en flått har den rukket å suge til seg en del blod og har vokst en del. Det er viktig at dersom katten din er mye ute går du over pelsen og kjenner etter klumper. Litt om flåtten

Når en voksen hunnflått har sugd blod av et vertsdyr ramler de av og graver seg ned i strølaget på bakken. Her legger de vanligvis mellom 2000 og 3000 egg. Etter noen uker klekker eggene og de knøttsmå larvene kryper opp i markvegetasjonen. Her sitter de og venter på forbipasserende fugler, pattedyr og firfisler. Flått kan ikke bevege seg så langt, så de finnes flekkvis i vegetasjonen. De tåler ikke tørke, så de finnes helst i fuktige steder som gress, små busker, kratt og i åpen skog hvor det er mye hjortedyr. I Norge er skogflåtten mest fremtredende i april-november. Smitte Ved allergi og sensitivitet etter flåttbitt er det spyttet til flåtten man i grunn reagerer på. I seg selv er det ikke farlig å bli bitt, men det er bakterier og virus som flåtten kan være bærer av som kan forårsake sykdommer. Inkubasjonstiden kan varierer fra noen dager til flere uker, og kan bryte ut hele året. Flåttallergi utvikler seg som regel når katter er under 1 år til 5 år gammel, men kan starte i alle aldre. Jo fortere man fjerner flåtten (innen 24 timer), dess mindre er sjansen for å bli smittet. Når du finner flott på dyr eller deg selv Fjern den snarest! Du burde kjøpe en flåttpenn, da de er enkle å fjerne hele flåtten med. Hodet og beina sitter innunder huden og kan lett sitte igjen dersom man ikke fjerner flåtten riktig. Det er ikke farlig om det skjer, men fjern hele så fremst du kan. Dersom hodet sitter igjen vil det løsne og avstøtes iløpet av noen dager. Rens bittstedet med klorhexidin eller Pyrisept. Bruk kun klorhexidin på dyr. Flåttpenn får du kjøpt både på apotek, noen dagligvarehandler og hos veterinær eller dyrebutikk.

Diagnose Den vanligste bakteriesykdommen som overføres til både dyr og mennesker er Borreliose og Erlichiose. Begge gir mange forskjellige sykdomstegn, så man kan kun stille diagnose ved blodprøve. Symptomer: - Slikking - Biting - Kløing rundt nakken, lårene, magen, flanken og halen Det medisinske navnet for reaksjon på flått er "pruritis". Man kan reagere så fort som fra første eller andre flåttbitt. De fleste katter vil oppleve at symptomene blir verre med alderen, men kan også bære episodepreget. Symptomene kan vise seg selv etter flåttbehandling er gitt. Det er vanlig at katter i tillegg også ha noe som kalles "neuropermatose" - et atferdsproblem som følge av angst relatert til hypersensitiviteten mot flått. Fleste eiere vil oppdage at dyret klør seg ekstra mye, hårtap og sår i kattens hud. Bakre del av kroppen er mer angrepet enn kattens hode eller fremste del av kroppen. Likevel kan katter som er allergisk mot flått ha lesjoner over hele kroppen. Flått eller flåttlort trenger ikke å være lett å oppdage. Behandling: Den beste behandlingen er langsiktig bruk av en flåttkontrollmedisin som inneholder et voksenmedis som dreper voksne flått og en insektsvekstregulator (IGR) som forhindrer umodne flåtter i å vokse opp og reprodusere. OBS: Bruk ALDRI flåttmiddel for HUND på katter da det kan gjøre katten svært syk. Din veterinær kan anbefale et passende produkt basert på kattens spesielle behov. Noen dyr kan reagere litt på virkestoffene i parasittmiddel. Bruk kun flåttmiddel som er godkjent av veterinærer for aktuelle dyr. Du må ha resept av veterinær for å få tak i flåttmiddel.

De vanligste flåttmidlene er Frontline som er en liten væske som påføres i nakken på katten der den ikke når seg. Du deler pelsen med fingrene så du finner huden, har på væsken, gnir litt og vasker hendene. Full virkning setter i gang etter et par dager og varer i 3-5 uker. Best beskyttelse mot allergi og flåttbårne sykdommer er jevnlig bruk av flåttmiddel.

bottom of page