Hva du kan gjøre for hjemløse/lidende katter i kulda

Mange forbarmer seg over kattene i kulda og det er veldig bra, men man MÅ ha en plan for hvor pus skal bo og hva som skal gjøres etter pus er kommet i, ellers kan man komme i ulike kniper.

Det stemmer at dersom du tar kontakt med Mattilsynet vil de fortelle deg at du regnes som eier dersom du har eid katten, og den eneste "hjelpen" de kan tilby deg for katten er avliving. Deretter begynner ringingen etter organisasjonene som allerede er stappfulle på mottak og hos fosterhjem.

Vi snakker på vegne av alle katteorganisasjoner når vi sier at det er en skikkelig KABAL å få plass til alle kattene som vi får henvendelser om. Det MÅ organiseres, kanskje søke etter spesielle fosterhjem og ikke minst så må man ha økonomi til å hjelpe. Vi i Potespor har tatt imot åtte katter siste uka pga. at vi blir har følt at dersom vi ikke hjelper til blir katten drept. Dette er ikke et ansvar vi ønsker å kjenne på. Det er ikke vårt ansvar heller. Vi kan bare hjelpe når vi har plass. Det er takket være adopsjoner, snille fosterhjem og samarbeid med andre organisasjoner at vi har klart å dra i nok tråder til å få inn så mange katter på kort tid, men dette vil vi få kjenne i ettertid.

Alle kattene må til veterinær med helsesjekk, nødvendig behandling, kastrering, vaksiner og ID-merking. Alt dette koster minst 3000-4000kr per katt og husk; Vi tjener INGENTING på dette arbeidet. Alle pengene vi har får vi av snille mennesker som donerer en slant når de kan. Vi er så evig takknemlig for hver og èn av dere. <3

Dette er det du KAN gjøre dersom du ser en katt som går ute i kulda:

  1. GI PUS VARMT LY OG VANN Sett ut en varmestasjon til pus. Den kan slik: YouTube-video. Sett også ut en skål med rent vann og følg med at det ikke fryser. Katter kan bli alvorlig dehydrert på vinteren pga. vannmangel. Ha litt sukker i vannet så fryser det ikke så lett og katten får i seg de ekstra kaloriene den trenger.

  2. KARTLEGG SITUASJONEN Prøv å kartlegg kattens daglige aktivitet. De er rutinedyr, så du kan sannsynligvis oppleve at du ser katten til samme tid hver dag. Forhør deg med naboer om de kjenner til katten eller har mer informasjon.

  3. ETTERLYS EIER Ta bilder og lag en etterlysning. I fare for at katten kanskje har en eier, burde du ikke ta inn pusen før du har undersøkt det. Når man begynner å mate katter vil de komme tilbake og gjøre deg til sin ekstra-eier. Slik blir du også med-ansvarlig for kattens velvære. Etterlysningen burde du henge opp på postkassehus i nærheten, evt. legge plakater i postkassene, henge opp på oppslagstavler og dele på lokale Facebook-grupper.

  4. SJEKK KATTEN FOR ID-MERKE Dersom ingen svarer på etterlysningen burde du prøve å finne ut om katten virkerlig er hjemløs. Det kan ikke anslås ut ifra kattens sosiale atferd. De blir preget av å leve ute på egenhånd og kan oppleves som sky og uhåndterte. Du burde derfor aldri ta på en ukjent katt, selv om den lar seg nærme. Tamme katter kan også forsvare seg imot ukjente mennesker. Du vet ikke kattens grenser og blir du bitt når du ikke har oppdatert stivkrampevaksinen innen de siste ti årene, kan du bli ganske syk. (OBS: Ingen katter som er født utendørs blir tam på noen dager/uker. Katten du nå får kose med har hatt et hjem en gang i fortiden, så du har dessverre ikke temt den. Hjelp pus å komme seg hjem! Den kan ha en eier som sitter med knust hjerte og lurer på hva som har skjedd.) For å sjekke ID må man helt innpå katten. ID-merke sitter under huden i nakken og kan søkes opp med en chipavleser. Dette har organisasjoner, dyrleger og noen ganger Mattilsynet, politiet og Falk. For å få katten sjekket må du fange den. Da låner du deg en felle av Mattilsynet eller en organisasjon. De vil forklare deg hvordan du bruker den. Forbered deg på at dersom katten er hjemløs må den ha et sted å være etterpå, så ikke fang den før du har det klart. Katten er i hovedsak ditt ansvar med mindre katten har en eier eller en organisasjon tilbyr seg å ta imot den. Du må likevel ha et sted klart for katten slik at potensielle hjelpere har tid til å finne en løsning for katten. Du burde ikke slippe ut pus igjen, fordi de går sjelden i fella to ganger og da kan du ha endt opp med å bare skremme katten ifra å få hjelp.

  5. HVIS KATTEN ER MERKET Er katten ID-merket må eier kontaktes snarest. Oppbevar pusen til den blir hentet. Har du et lite bad eller rom skilt fra andre dyr og evt. barn er det nok. Forhåpentligvis vil eierne ha tilbake pusen sin. Dersom det ikke er slik burde katten få et nytt hjem og dette er eiernes ansvar. Verken Mattilsynet eller vi har rett til å ta ifra noen dyrene deres.

  6. HVIS KATTEN ER UMERKET Er katten umerket og tilsynelatende hjemløs, vurder om du kan beholde pusen eller oppbevar den til noen andre vil overta ansvaret. For å få en katt omplassert burde du ta mye bilder, bli kjent med pusen og skrive en fin og ærlig annonse. Det hjelper at katten blir tatt til veterinær for kastrering og gjerne vaksiner og ID-merking. Husk at en pus som har gått mye uke sannsynligvis vil trenge en ormkur eller to. Dersom du ønsker å be en organisasjon om hjelp er det likevel hjelpsom at du har gjort noe eller alt av dette på forhånd.

Håper dette var hjelpsomt for dere. Vi er glad dere bryr dere om dyrene som ikke kan å si ifra når de er blitt sviktet eller kommet på avveie. <3