top of page

Derfor er katten redd menn

Vi har utallige ganger blitt spurt om visse katter kan ha blitt mishandlet eller skremt av mannfolk iløpet av livet sitt, fordi kattene ikke viser samme tilliten til dem som til kvinnene. De aller fleste gangene er det ingen vond årsak bak dette, men rett og slett menns natur som skremmer kattene. Vi synes det er viktig å ta opp dette så ikke "alle" tror at usikre katter har blitt dårlig behandlet.

(Bilde: Daglig leders samboer i tillitsbygging med usikker redningskatt.)

  1. Måten menn snakker på Katter og mange andre dyr elsker at mennesker prater til dem med lys stemme. Det er bevist at en forsiktig, myk og lys stemme kan berolige dyr, selv om de er usikre. Katter kommuniserer med hverandre i lyse mjau fordi hørselen deres ligger på en høyere rekkevidde. De murrer bare når de føler seg ukomfortable og ønsker å forsvare seg selv. Menn snakker naturlig med en dypere røst enn kvinner og dette kan noen katter koble med negativ murring fra katter.

  2. Menn er brå av natur Katter er ekstremt sensitive til bevegelser, vibrasjoner og lyder. De kan legge merke til hvordan du beveger tærne dine og høre deg hviske. Du har kanskje opplevd at det er vanskelig å overraske en katt når du sniker deg mot den? Deres store øyne og skarpe hørsel avslører deg oftest ganske fort. Katter kan ikke sammenlignes med hunder som liker å herje røft og grynte og knurre i lek. Katter er årvåkne dyr som heller trekker seg til myke ting, som tepper og puter. Du har kanskje sett at katter står og tråkker og graver klørne sine i et pledd, og det gjør de for å kose seg ekstra. Noen liker også å bli holdt eller kost, men ingen liker å bli håndtert brått eller hardt. Det kan relateres til menns natur ved å være mer maskulin og røff.

  3. Menn er ofte høyere/større enn kvinner En høy mann med dyp stemme og tung pust kan oppleves skremmende for katter. Ville ikke du blitt skremt om det kom en 5 meter høy gigant imot deg. Ville ikke du også løp da? Vi er tross alt ganske store i forhold til katter og det må vi ikke glemme å ta hensyn til. Vær varsom fra du kommer inn i et hus hvor det bor dyr og du vil oppleve at de slapper av mye mer.

  4. Katter husker godt Noen katter har også dessverre negative opplevelser med menn. Det trenger ikke å være fordi de ble direkte dårlig behandlet, men fordi de kanskje bodde med mannfolk som ikke var særlig behagelig av natur ift. hva katter foretrekker. Katter som ikke har blitt sosialisert fra før, kan også finne menn mer truende og ukomfortable. Tenk deg om du møtte en merkelig art du aldri har måttet ha kontakt med før. Du ville blitt svett selv!

Løsninger:

  • Prat med en lysere, roligere og mykere stemme Det føles kanskje rart, men det kan gjøre under for kattens tillit til deg. Husk å også vær rolig på innsiden når du er sammen med katten. Det hjelper ikke hvor varsom du er på utsiden om du egentlig er kjempestresset. Katten avslører deg og lar seg ikke lure!

  • Bestikk katten med noe godt En av de beste måtene å skape tillit på er å gi katten noe godt, fordi du lærer katten å forbinde deg med trygghet og noe positivt. La de få noen godbiter av deg eller smake så smått på noe du har.

  • Møt katten på halvveien Gå rolig og varsomt imot den. Ha i hodet at du skal være så lite brå og skummel som mulig. Bøy deg ned til kattens nivå så du ikke er så stor. Sett deg på huk og la katten snuse på fingeren din. Dersom katten gnir hodet sitt inntil den er du akseptert og kan prøve på videre kontakt. Alltid beveg deg varsomt og behagelig omkring katten. Du kan også be en kvinnelig venn holde katten mens du tar kontakt, men aldri påtving katten dette. Gjør erfaringen så lett og harmløs som mulig, og husk - less is more! Katter husker godt.

  • Bond med katten Når katten ligger og slapper av på sofaen, nærm deg forsiktig (som i forrige punkt) og stryk katten forsiktig fra nakkepartiet og nedover ryggen - evt. på hodet. Når katten er komfortabel nok med deg kan du bli mer avslappet og naturlig rundt katten før du tar kontakt.

bottom of page