top of page

Leversvikt

Leversvikt eller akutt leversvikt er en tilstand som preges av at 70% eller mer av leverens funksjon er ødelagt. Denne sykdommen kan skyldes plutselig, massiv levernekrose (vevsdød i leveren) og er livsfarlig for katter.

Siden leveren er livsnødvendig, kan katter bli rammet av flere problemer når leveren blir dårlig. Dette er livsfarlig. Akutt leversvikt er når 75% eller mer av leverens plutselig blir ødelagt, mens kronisk leversvikt gir dårligere leverfunksjon over tid og kan komme av flere årsaker. Imidlertid er akutt leversvikt fra alvorlig levernekrose et uvanlig fenomen. Akutt leversvikt kan påvirke kroppen gjennom en rekke systemfeil. Årsaker

For å stanse nekrose (at vev dør) er det avgjørende å finne ut hvorfor katten har akutt leversvikt. Mulige årsaker kan være;

 • Smittsomme stoffer eller giftstoffer

 • Dårlig væskestrøm til leveren og omgivende vev (perfusjon)

 • Hypoksi (manglende evne til å puste)

 • Legemidler som kan være skadelig for leveren; Noe antibiotika, smertestillende, kjemoterapi, anesti eller kjemikalier

 • Overflødig eksponering av varme/heteslag

 • Akutt sirkulasjonsfeil

 • Problemer med proteinsyntese pga. metabolsk lidelse

Når vevet dør (nekrose), leverenzymene forsvinner og leverfunksjonen blir dårligere, fører dette til til slutt til fullstendig organsvikt. Akutt leversvikt oppstår også på grunn av omfattende metabolske forstyrrelser og avvik i stoffskiftetavgiftingsprosessen. Hvis denne tilstanden ikke behandles raskt, kan det føre til død. Symptomer Akutt leversvikt påvirker flere organsystemer, som inkluderer mage-tarmkanalen, nyresystemet, leveren og galleblæren (det hepatobiliære systemet), nervesystemet og blodet (det hematologiske systemet). Siden leversvikt kan rammes så mange ulike organer, kan også symptomer presenteres gjennom hele kroppen. Vanlige symptomer:

 • Plutselig vekttap

 • Dårlig apetitt

 • Gulsott (tannkjøttet, inni ørene og det hvite i øyene er gult)

 • Slapphet

 • Oppkast

 • Diarè

 • Blodig avføring

 • Anfall

 • Utspilt buk pga. væske

 • Depressjon

En liten pekepinn på hvilke organer som kan være rammet ut ifra visse symptomer:

 • Mage/tarm: Oppkast, diarè, blod i avføringen (hematochezia)

 • Nervesystemet: Hepatik encefalopati (hjernesykdom relatert til leversvikt)

 • Leveren + galleblæren: Gulsott, nekrose i leverceller og gallekanalceller

 • Nyrer og urinveier: Nyrenes tubuli kan bli skadet fra toksiner/metabolitter

 • Immun/lymfatisk/hemisk: Ubalanse i blodet og lymfesystemet kan føre til koagulære komplikasjoner

Diagnosering Når du tar katten til veterinæren, må du oppgi alle symptomene katten har, hvor lenge den har hatt de og kattens komplette helsehistorie. Veterinæren vil undersøke katten på jakt etter tegn på gulsott og abdominal distention. Flere laboratorier vil bli tatt. Disse vil omfatte et komplett blodtall, en biokjemisk profil og en urinalyse. Disse testene vil avgjøre om en infeksjon er tilstede som forårsaker leverproblemer, hvilke andre organsystemer som er påvirket, nedsatt proteinsyntese, unormalt høy leverenzymaktivitet og tilstedeværelsen av bilirubin i urinen. Selv om alle disse testene kan indikere akutt leversvikt, vil en biopsi være nødvendig for å oppnå en endelig diagnose og for å avgjøre hvorfor leveren ikke feiler. Veterinæren vil ta en liten prøve av leveren, enten ved hjelp av en ultralydstyrt nålespyling eller under operasjon. Denne prøven vil bli sendt til et laboratorium for analyse. Røntgenstråler og ultralyd kan også utføres for å se etter leverforstørrelse og andre leveravvik. Akutt leversvikt diagnostiseres ved hjelp av blodprøver, urinprøver, biopsi, ultralyd eller radiologi-bildebehandling. Behandling Du må legge katten inn på et dyrehospital for å behandle katten for leversvikt. Den trenger væske og elektrolytter, sammen med kolloid (den gelatinøse substansen som er nødvendig for riktig skjoldbruskfunksjon) erstatning og oksygentilskudd, er viktige aspekter ved behandling og pleie. Katten din vil bli plassert på begrenset aktivitet for å gi leveren en mulighet til å regenerere. Kateterfôring anbefales for svært ustabile pasienter, mens enterisk fôring (tilførsel direkte til tarmene) i små mengder anbefales for ellers stabile pasienter. Et normalt protein diett med supplerende vitaminer E og K anbefales. De vanligste legemidlene som brukes til leversvikt er antiemetika, medisiner for hepatisk encefalopati (hjernesykdom, med eller uten ødem), hepatoprotektive midler (for å redusere aktiviteten av aminotransferaser), koagulopathy medisiner og antioksidanter.

bottom of page