Klamydia for katter

Kan katter få klamydia, tenker du? Ja, de kan det, men det smitter ikke på samme måte til katter som hos mennesker. Klamydia er likevel svært plagsomt og smittsomt, og skummelt i og med katter kan være usynlige bærere.

Smitte

Klamydia utskilles først og fremst i øyesekresjon (øyeverk), men kan også være til stede i vagina og rektum. Sykdommen infiserer hovedsakelig ved direkte kontakt, men bakteriene kan også være luftbårne over en kort avstand og sette seg i f.eks matskåler. Inkubasjonstiden, dvs. tiden fra når katten er smittet før den viser symptomer, er alt fra tre dager til to uker. Katten kan være syk uten å vise symptomer, derfor blir dette et stort problem i katterier og husholdninger med mange katter. Stress som ved fødsel og amming kan utløse klamydia. Kattunger kan bli smittet under fødselen dersom mor har klamydia i skjeden. Klamydia er dessverre ikke en èngangssykdom, så er man uheldig kan katten få klamydia flere ganger iløpet av livet.

Symptomer

  • Røde, hovne øyner

  • Øyesekret (væske, verk)

  • Mild feber

  • Rennende nese

  • Nysing

  • Hoste

  • Dårlig syn

Klamydia misforståes ofte først som en vanlig øyekatarr på ett øye, men så sprer plagene seg til også det andre øyet iløpet av en uke. Det begynner som en klar, rennende væske, men så hovner de hvite øyehinnene opp og dette er smertefullt for katten. Typisk for klamydia er at katten ha god allmentilstand tross symptomene som også kan være nysing og hoste. Klamydia regnes noen ganger som en del av betegnelsen, katteinfluensa. Diagnosering Veterinæren stiller diagnosen med en ELISA-test av øyevæsken. ELISA er en test som oppdager og måler antistoffer i blodet. Antistoffer er proteiner som kroppen produserer som svar på skadelige stoffer som kalles antigener. Det er en kjapp og billigere test enn mange andre mulige tester. Forebygging Det er mulig å vaksinere mot klamydia for å lindre symptomer som sykdommen bringer, men de oppnår ikke god nok immunitet av vaksinen og kan fortsatt bære bakterier og smitte andre. Vaksinen beskytter ca. 80% og på gjentas hvert år. Behandling Klamydia kan behandles med antibiotika og har du flere katter hjemme bør alle behandles samtidig i fire uker. Behandlingen bør avsluttes med å vaksinere hele kattebestanden i miljøet. Uten behandling er klamydia vanskelig å bli kvitt og det vil også være svært belastende for katten(e) dine. Sykdommen er ikke dødelig i seg selv. Eliminering Bakteriene er følsomme for vanlige rensemidler, så med god rengjøring og lufting skal du kunne bli kvitt det i miljøet.

Lagre