top of page

Hvordan ta bedre kattebilder

Mange av oss har Norges mest populære kjæledyr, katten og mange er svært stolt av det pelskledde familiemedlemmet vårt. Men du har kanskje opplevd at det ikke alltid er enkelt å få kattens magiske skjønnhet på bilde? Men det ER mulig! Bare se her.

Dette bildet av Amia ville vært mye finere uten lekene og buret i bakgrunnen!

  • Ha alltid et kamera tilgjengelig! Du vet aldri når katten ligger akkurat perfekt eller gjør spesielle ting. Kamera må derfor alltid være like i nærheten så du ikke mister øyeblikket og sjansen til et fantastisk bilde.

  • Fjern forstyrrende elementer i bildet! Bakgrunnsrot og upassende farger kan ødelegge mye i et bilde som ellers er fint.

  • Slå av blitzen. Katter over 8 uker vil bare blunke og gi mislykkede bilder, ellers vil øynene se ut som to lyskuler.

  • Utnytt godt og naturlig lys. Du får ikke fine bilder i mørket. Lyset må skinne på katten ifra vinkelen du ønsker. Det er derfor lurt at du står med ryggen vil vinduet når du tar bilde av katten slik at lyset treffer fjeset til katten. Lampelys gir ofte gule og uklare bilder.

Bilde 1 er tatt med lampelys og bilde 2 er tatt med dagslys.


  • Vekk oppmerksomhet. Ha noe som kan fange kattens oppmerksomhet så den kikker opp og fram. Katter reagerer forskjellig, men til felles har de at de er nysgjerrige av natur! Bruk leker eller ting med lyder for å få dem til å se opp. Du kan også lage rare effekter med munnen. Katter som kniper med øynene eller ser ned og flytter på ørene kan se sure ut på bilder.

  • Må motivet i midten! Mange flotte kattebilder blir ødelagt av at f.eks ett øre mangler i bildet eller at kattens er uti siden som en rekvisitt. Med mindre du ønsker å ha med noe annet spesielt i målet, prøv å få katten ca. i midten.

Hadde det ikke vært finere om Denta satt i midten av bildet i stedet for oppi hjørnet? Heldigvis er det med så mye av bakgrunnen her at bildet kan beskjæres til å bli slik:

Bildet gir litt mer mening når hovedkarakteren er i sentrum.

  • Ikke zoom inn. Zoomer du kan du ødelegge kvaliteten på bildet med mindre du har et veldig godt kamera. Du kan heller beskjære bildet senere.

  • Lær deg kameraet du bruker. På mobil er det viktig at du kan å fokusere på målet i bildet. Det gjør du ved å trykke på katten når du holder kameraet foran den. På et vanlig kamera holder du inn knappen du tar bilde med litt så du hører et par pip før du trykker helt ned.

En fint bilde av Tobias, men fokuset har satt seg i det hvite teppet til høyre, som gjør at Tobias blir uklar.

  • Urolig katt og ustødige hender gir utydelige bilder. Du må sørge for at alt står stille før du knipser.

  • Får du ikke til å ta skarpe og ikke-gule bilder uten blits? Bruk en lommelykt eller lys ifra telefonen til å lyse på katten mens du tar bilde med den andre hånden.

Lykke til med fotograferingen!

bottom of page