top of page

Felint herpesvirus

Herpesvirus hos katter er ikke det samme som det er hos mennesker. Det kalles også "rinotrakeitt" og er ett av virusene det er så viktig at man vaksinerer katten mot. Les videre for å lære hvordan du beskytter katten din!


Forebygging

Tidligvaksinering av katter kan hindre at katten vil bli syk av herpessmitte. Det er anbefalt å vaksinere kattunger fra de er 12 uker gamle. Husk at grunnvaksinering må gjentas etter 3-4 uker. Dersom vaksinen gjentas årlig har katten mindre sannsynlighet for å utvikle symptomer. Vær forsiktig når du introduserer nye katter med hverandre om en av dem er smittet. Kattene bør holdes isolert den første tiden for å se om flyttingen medfører at symptomer oppstår. Hvis katten nyser eller får rennende øyne bør den testes før kattene møtes. Husk å vaske hendene godt og bruke antibac etter at du har vært sammen med en smittet katt. Alt som kan utløse stress burde unngås for katter med herpes, om det er store forandringer hjemme, noe som kan trigge redsel, reise, katteutstillinger og møte med fremmede katter. Stress demper immunforsvaret og derfor kan herpessmittede katter få sykdomsutbrudd av stress.Smitte

Herpes smitter gjennom spytt og direkte kontakt. Alle katter som bor sammen og deler skåler etc. blir derfor utsatt for det og blir bærere av herpes. Men hos de fleste katter ligger viruset latent, det vil si at det ikke gjør dem symptomatiske eller syke. Det som derimot kan trigge viruset til å bli aktivt er stress og sykdom, og dette reaktiverer viruset. Viruset er kun smittsomt når det er aktivt, så alle symptomatiske katter burde holdes unna andre. At viruset er aktivt trenger derimot ikke å bety at katten viser symptomer, så det er litt vanskelig å kontrollere dette.


Det man kan gjøre når smitten allerede er tilstede er å prøve å holde miljøet rent og minimere stress så langt mulig. Det er også lurt å forsøke å holde en jevn innetemperatur, ikke la smittede katter ferdes ute og gi støttende kosttilskudd. Katter med påvist herpes burde separere fra andre for å hindre spredning. Hunnkatter med herpes vil overføre viruset til kattungene sine etter de er født.

Etter å ha rørt en infisert katt kan man vaske godt hendene med såpe og vann, husk under negler og avslutt med antibac. Skåler kan rengjøres med blekemiddel i ca. 5 minutter.

Viruset overlever i miljø så lenge det er fuktig. På skåler, leker etc. hvor katten legger igjen spytt, kan det finnes i opptil 18 timer. På hud skal det dø på ca. 30 min. Har man det nokså varmt og tørt dør det derimot veldig fort, bare på et par timer.Risikogrupper

Da kattunger ikke har et ferdigutviklet immunforsvar og ikke er vaksinerte, kan de bli veldig syke av herpes. I verste fall kan det ta livet av dem. Kattunger, uvaksinerte katter og katter med kroniske sykdommer er mer sårbare for å bli ekstra syke av herpes enn vaksinerte, voksne katter. Vaksinerte kan klare å bli friske igjen uten behandling.


Symptomer

Herpes setter seg i luftveiene, dvs. nesen, øyeslimhinnen, halsen, mandlene og den myke ganen. Symptomene oppstår vanligvis 2-6 dager etter smitte.

 • Feber

 • Dårlig matlyst

 • Nysing

 • Hoste

 • Tett nese

 • Øyekatarr

 • Sår på hornhinnen

 • Kniping med øynene og ekstra blinking

 • Rennende øynene og nese

 • Sekret og tårer kan være vannaktige og klare, eller være som tykkere gul-grønt verk

 • Hudproblemer

 • Abort sent i svangerskapet

Behandling

Det finnes ingen kur for herpes, så man må behandle det symptomatisk. Det vil si at man behandler symptomene som oppstår. Tett nese: Slimløsende og varm damp (f.eks inne på et bad)


Det er ekstremt viktig å behandle øyeinfeksjoner aggressivt for å unngå at de får kroniske skader på dem.

Kosttilskudd

 • L-lysine er en aminosyre som hjelper katten å produsere antistoffer og enzymer som støtter immunforsvaret. Det brukes ofte for å forebygge herpesvirus hos katter. Det hjelper også kalsiumabsorbsjon som støtter sterke bein. L-lysine finnes i ulike former, som godbiter, kapsler, paste eller pulver. Det kan gies til katter i alle aldre og om man ikke gir det til alle, burde det virkelig gies til diende kattunger, uvaksinerte og drektige katter.

 • VetImmune kan være veldig hjelpsomt: https://store.vetimmune.com


Diagnosering

Klinisk undersøkelse, blod- og eller vevsprøver.


Kilder

bottom of page