top of page

Å fostre opp foreldreløse kattunger

Å flaske opp kattunger er som å hive seg inn i en heftig barseltid uten noen forberedelser. Det er ikke noe du burde gjøre med mindre det er den eneste muligheten for å berge en liten pus sitt liv. Der er mye du behøver å vite dersom du skal flaske opp kattunger, så her kommer en del info!

Hvis du har en bitteliten, foreldreløs kattunge på bare noen dager eller uker gammel, er det sannsynligvis fordi kattemor har avvist den, kattemor har dødd eller at kattungen er forlatt/dumpet. Kattemødre som avviser kattungene sine vil neppe ta dem til seg igjen, så det første du gjør er: Søk etter amme Undersøk fortest mulig om noen andre har ei kattemor med melk og egne kattunger og test om hun vil ta seg av den lille. Da får kattungen en normal oppvekst med mor og samvær av søsken.

Oppfostre kattunge selv Dersom det er ingen kattemødre som kan adoptere den lille, har du en heftig barseltid foran deg i et par måneder. Vær forberedt på å måtte være stort sett hjemme, få lite søvn og måtte sterilisere utstyr hele tiden. Det er mye jobb, med er kjempeviktig at du er nøye med alt. Kattunger tåler så lite, så du må være dedikert til å gjøre jobben. Er det flere enn tre kattunger som må flaskes opp, anbefaler vi at du fordeler ansvaret av noen kattunger på en annen person du kan stole på. Handleliste Har du allerede kattungen hos deg, forlat den ikke før du har alt du behøver på plass. Hold den ALLTID varm og trygg nær deg! Du trenger:

 • Morsmelkerstatning (Fåes kjøpt hos veterinæren. Vi anbefaler Royal Canin sin som også medfølger flasker og måleskje)

 • Flaske, svamp og engangssprøyter med liten spiss (Få kattunger klarer å drikke av en flaske helt i starten. Da kan du kjøpe inn små svamper som du kan klippe opp som kattungen kan sutte melken av. Engangssprøyer funker, men kan bli litt søl)

 • Pappeske med høye kanter (Med plass til pledd i. Dette blir "senga" til pusen)

 • Pelspledd

 • Gjenbrukbar håndvarmer (En slik med knekk i som du kan varme opp i kokende vann. Brukes til å legge under pelspleddet så det er varmt og lunt i "senga")

 • Små vaskekluter/håndklær

 • Engangskladder (Egentlig beregnet i senga for folk med inkontinens. Super å ha i fanget når man mater og steller kattungen for å unngå å bli sølt på. Også fin å ha i kattungens bur eller i møbler kattungen er i)

 • Nylonbur/lekehage (Som pus kan løpe trygt rundt i når den begynner å gå bedre)

 • Kattesand for kattunger + spade (Som ikke er farlig å spise. Kattunger flest vil spise litt kattesand for å utfordre immunforsvaret sitt)

 • Kattekasse (Med lave kanter så lillepus kommer seg oppi)

 • Kattungefôr - både tørt og vått (Kattungemat har viktig næring de trenger for å vokse og den er lettere å spise)

Kattungens alder og helse

De fleste kattunger åpner øynene når de er mellom 7-14 dager gamle, så dersom kattungens øyne fortsatt er lukket, kan du anta at den er ganske ung. Du kan også gjette kattungens alder ut ifra vekt. Du kan lese mer om dette i tabellen under. Vi anbefaler at du lar en veterinær se på kattungen før du begynner, for å finne ut om kattungen er frisk. Dersom kattungen har problemer som sår/skorper, hudløse flekker, tørre øyelokk eller dehydrering må du ta kattungen til veterinæren. Dehydrering er et alvorlig problem blant kattunger. Du kan sjekke om katten er dehydrert ved å løfte nakkeskinnet lett og se hvor fort det faller ned. Siger det mer enn det glir rett tilbake til kroppen, er kattungen dehydrert. Dersom kattungen ikke vil spise, kaster opp eller har diarè vil den bli dehydrert svært fort. Det kan da bli nødvendig med at veterinæren gir den væske med sprøyte.

Mating Sørg for at flasken og tuten er kokt og sterilisert før bruk. Følg "oppskiften" for melka på pakken. Det er viktig at du blander den slik som det står og at du følger mengden som er anbefalt for kattens alder. I Royal Canin sin morsmelkerstatning er det 5 ml i hver tåteflaske. Fyll nykokt vann opp til øverste strek. Bruk måleskjeen og fyll den med pulver (uten topp på skjeen). Bland det i flasken og rør med en ren pinne/skaftet på en teskje. Skru på tuten og rist godt. Melka er klar når du har målt temperaturen på håndleddet ditt og den er kroppsvarm. Du må IKKE gi kattungen varmere eller kaldere melk enn det.

Kattungetabell

Legg en kladd i fanget. Ta frem et lite håndkle og rull det rundt kattungen slik at den "står". Håndkleet kan gjerne gå under haka til kattungen og holde labbene inne, fordi det kan bli søling og når kattungen kjenner lukten av melka kan den sprelle en del. Mat kattungen "stående". ALDRI når den ligger eller lenes bakover. Det er mulig du må klippe et bittelite hull i flasketuten, men vær forsiktig! Blir det for stort må du ta en ny tut så ikke kattungen får for mye melk på èn gang. Da kan den få problemer med å svelge og få vondt i magen. Følg den anbefalte mengden og antall fôringer som står på pakken. Kattunger må spise OFTE. Du må være klar for å stå opp flere ganger om natta. Fjern melkesøl med en lunken, fuktig klut. Nå skal lillepus rape. Ja - akkurat som menneskebarn! Ha fortsatt kattungen i stående stilling og stryk den forsiktig på magen. Du må være svært forsiktig så ikke pus blir sår. De har tynn hud og er veldig sensitiv. Du merker at pusungen raper ved at du kjenner den rykker til, får noen luftige oppgulp eller du hører det. Stimuli Små kattunger behøver å bli stimulert for å tisse og gjøre ifra seg. Dette sørger vanligvis kattemor for ved å vaske dem på magen og på kjønnsorganene. Det er viktig at du er forsiktig så ikke pusungen blir sår. Bruk en fuktig, lunkten, liten vaskeklut og stryk på kjønnsorganene. Da vil pusen ganske raskt begynne å slippe det den har behov for å slippe ut. Du kan også bruke en parfymefri, våtserviett for babyer. Sørg for at pusen får ut alt og at de er rene og tørre etterpå. Noen ganger kan du stimulere pusungen ved å bade den fra magen og ned fra strålen av vasken. Vannet må ikke være for varmt eller for kaldt, men ca. kroppstemperert eller så vidt over.

Regler ved håndtering av kattunger

 • Vær varsom og forsiktig.

 • Aldri behandle kattungen røft, hardt eller uforsiktig.

 • Vær sikker på at kattemor er komfortabel med at du håndterer kattungene hennes. Kattunger kan fort skrike, selv om de ikke lider.

 • Dersom kattungene skriker, gi de tilbake til kattemor med èn gang.

 • Når du holder på med kattungen(e), sørg for at det er varmt og ikke hold på lengre enn 5-10 minutter da de blir fort kalde.

 • Aldri løft eller heng kattunger etter halen!

 • Aldri snurr kattunger hengene etter halen. De kan skade og brekke den!

 • Vent med å rør en kattemors kattunge til den er 3 uker om mulig. Særlig førstegangsmødre eller mødre som ikke er menneskevante kan bli usikre på kattungene sine dersom du holder på for mye med dem. Lukter kattungene for mye menneske/ukjent kan kattemor i værstefall avvise dem.

 • Ikke rør kattungen mens den fortsatt suger melk fra sin mor eller mor er svært ukomfortabel med deg i nærheten.

 • Aldri forsøk å få kattungens penis frem eller ut før den er kjønnsmoden! Dette er skadelig for kattungen.

Hvordan finne ut kjønnet

 • Sett kattungen på et rent håndkle (med beina på håndkleet)

 • Løft halen forsiktig for å se på genitalene

 • Om mulig, vent til kattungen er 3 uker med å undersøke kjønnet

http://www.petmd.com/cat/general-health/evr_ct_how_to_determine_the_sex_of_a_kitten

Forskjeller:

 • Avstanden mellom anus og kjønnsorganet er lengre hos hannkatter enn hos hunnkatter.

 • Hankattene har en "rund klump" rundt kjønnsåpningen som er antydningene til hvor testiklene skal komme frem.

 • Hunnkattene kan ofte kjennetegnes ved at de har en strek tett under anus.

 • Tricolor/skilpaddefargede (svart, hvit og rød) katter er omtrent alltid hunnkatter.

 • Røde katter er oftest hannkatter, men dette er ikke like typisk som punktet ovenfor.

Miljø

At kattungen har det varmt og rent er alfa omega, fordi kattunger tåler som sagt svært lite før de blir syke. Sørg for å skifte ut pledd og innhold i kattens "seng" regelmessig. Sørg for at kattungens eske, seng eller bur som den "bor" i er oppvarmet, men ikke for varm. Den må ikke stå i nærheten av en ovn, vifte eller aircondition. Kattungens nærmeste miljø bør være 33 grader. Når kattunger er 2 uker gamle er de flinkere til å regulere kroppsvarmen sin. At kattungen har det varmt er fortsatt viktig, men det er ikke like kritisk som tidligere.

Lek

Kattunger begynner tidlig å leke med søsknene sine dersom de har mulighet til det. De vil også vanligvis prøve å leke seg om du er deres eneste mulige venn. Da vil de vri seg rundt, sprelle, prøve å bite seg selv og være urolig. Du kan være med på leken med å småvifte med fingrene dine, men pass på så du ikke kiler kattungen på magen for da kan den bli sår eller begynne å gjøre ifra seg. Forlat aldri en liten kattunge alene dersom den ikke ligger trygt i ei eske med høye vegger.

Når kattungen er så mobil at den løper rundt selv, blir den enda flinkere til å leke seg selv, men sørg for at katten ikke kan falle, komme i klem, spise noe farlig eller skade seg på et vis. Dersom du har andre katter eller dyr sammen med kattungen, aldri forlat dem alene.

Lagre

bottom of page