top of page

Import av dyr fra utlandet

I det siste har det vært stor debatt om import av dyr fra utlandet er trygt og om det burde være lovlig. Av erfaring og kunnskap vet vi at å importere dyr er trygt dersom man gjør det riktig. Vi anbefaler ingen å gjøre det uten at det er svært nødvendig og at de er godt forberedt. Det koster både tid og penger, og er man ikke nøye kan det ende med at du ikke får beholde dyret ditt.

OBS: Artikkelen er utdatert. Det er ikke lenger mulig å importere gatedyr fra utlandet. Se unntak her.Kattehjemløsheten er et stort problem i Norge, men i utlandene er tilstandene enda verre. Av vårt engasjement i Gran Canaria har vi lært at de har mellom 500 000 - 1 million hjemløse katter der, og bare 800 000 - 900 000 innbyggere. Dette er et helt urealistisk regnestykke fordi dyrevelferden der er håpløs pga. religiøse syn og katters status. Katter er sett på som rotter og blir vanligvis drept med rottegift eller fosfat. Dette er langsomme og smertefulle måter å dø på, men det er dessverre lovlig i mange land (ikke i Norge). Mens katters normale levealder er opptil 15 eller 20 år, lever katter sjelden lengre enn 3 år i Gran Canaria og andre land med elendig dyrevelferd. I 2016 importerte vi Denta fra Gran Canaria. Hun bodde like ved promenaden ved hotellet vi bodde på, under en busk utenfor en bar. Der ble hun husjet og spyttet på, jaget vekk, rekket finger til og hun ville neppe overlevd mange måneder uten hjelp. Vi tok mange katter til veterinær for blodprøver (sjekk for FIV- og FeLV-smitte), kastrering, ormkurer og øreklipp (tegn på at katter er kastrerte), og Denta var den eneste som var usmittet og frisk. Så desperat etter hjelp og kjærlighet som hun var, klarte vi ikke å forlate henne til en dyster skjebne.

Vi sjekket Denta inn på en kennel som var kombinert dyreklinikk. Der fikk hun orm-, lus- og loppekurer, rabiesvaksine, ID-merke og eget pass. Vi ordnet med et egnet flybur til henne og etter en stund kom hun til oss. Det var ei svært lengsesfull og hengiven pusejente som fra start har stortrivdes i sitt nye, norske hjem. I etter tid har vi også funnet ut at Denta har TR (tannresorpsjon) i munnen og dette ville utvilsomt vært en stor årsak til en seig og smertefull død for henne, om ikke gift hadde tatt henne først.

Så det ER mulig å gjøre dette riktig. Det er de ulike flyplassenes svakhet at noen dyr importeres til andre land med rabies, hjerteorm og disse sykdommene vi ikke vil ha. Vær forberedt og gjør leksa di, så kan du gjøre en bragd for et dyr som trenger deg. MEN dersom du ikke riktig kan du risikere at den norske flyplassen du lander i vil sette dyret ditt i karantene (som kan koste opptil 10 000 kr eller mer) eller du kan bli tvunget til å avlive det. Gå til Mattilsynets sider for mer info.

bottom of page