top of page

Sammenfiltret pels - et smertefullt hverdagsproblem

Sammenfiltret pels, tover, floker, hvaenn du kaller det er et viktig katteproblem, som kan både gi store smerter og infeksjoner. Her er alt du behøver å vite om sammenfiltret pels og hva du kan gjøre med det.

Katter bruker mye av livet sitt på pelsstell. De er flinke til å forebygge floker, men noen ganger vil de trenge hjelp på de vanskeligste stedene å nå. Noen ganger kan katter gjøre pelsfloken verre om de steller seg på ètt spesielt sted. Sammenfiltret pels er særlig vanlig hos langhårete katter, men korthårete katter kan også få det.

Hva er sammenfiltret pels? De fleste katter har pels som består av en myk underull som holder dem varme og et lag dekkhår som beskytter pelsen mot elementene. Når katten din røyter er det underulla som faller. Hvis dette ikke fjernes under børsting, kan det bli liggende igjen ved huden og flokes med dekkhår. Katten din kan gjøre disse flokene verre når den steller seg. Små partikler, som støv og kattesand kan også fanges opp av kattens pels. Når katten din steller seg over slike ting, kan de spre håret rundt de og danne en floke.

De negative effektene av sammenfiltret pels:

 • Irritasjon i huden

 • Omfattende smerte

 • Betennelse

 • Angst

 • Infeksjoner

 • Overdrevne hårballer kan føre til tarmblokkeringer

Små tover vil vanligvis bare føre til irritasjon i kattens hud. Større tover kan potensielt forårsake mye smerte. En katt med store tover kan finne det vanskelig å hvile eller ligge i visse stillinger, og dette kan føre til problemer med å sove. Smerter og en kombinasjon av mangel på søvn og irritasjon kan også føre til angst. Sammenfiltret pels rundt kattens bakben kan potensielt plukke opp avføring og urin. Hvis alt dette er absorbert inn i en stram floke kan det føre til infeksjon i huden.

Sammenfiltret pels kan føre til irritasjon, kan irritasjonen kan gjøre at katten oversteller seg. Overdrevent pelsstell kan gjøre at katten får i seg en stor mengde hår i magen og tarmene, som igjen kan føre til mye hårballer og blokkeringer i tarmen.

Hvor filtrer pelsen seg oftest hos katter? Tover kan dannes hvor som helst i kattens pels. Likevel er det noen mer vanlige steder der, som der katten din ikke strekker til når den steller seg. Her er de vanligste stedene:

 • Bak ørene

 • Rundt lysken

 • På toppen av bakbeina

 • På baksiden av ryggen

 • Under armene

 • Rundt kragen

Hvordan fjerne tover - steg for steg: Hver type floke må behandles på sin måte. Det er også viktig å huske at katten din har kjempetynn hud. Klipp aldri en katt med saks - det vil bare ende i katastrofe.

Dannelsen av tover: Hvis katten din har pels som henger sammen enten pga. kattens pelsstell eller avfall den fanger opp, bør du prøve og børste den ut. Dette vil bidra til å stoppe dannelser av floker.

Små tover: Hvis katten din har en liten floke (større enn tuppen av tommelen), forsøk å plu kke den ifra hverandre. Det kan du gjøre ved å prøve å dra litt og litt hår ut av floken. Alternativt kan du bruke en flokefjerner (en spesiell kam). Hold alltid under matten slik at du ikke klipper eller trekke kattene myk hud. Når matten er plukket fra hverandre eller fjernes bør du børste over det å sikre at hele matten har gått.

Mellomstore tover: Hvis katten din har en mellomstor floke som ikke kan plukkes fra hverandre, ta katten din til din lokale veterinær eller dyrefrisør. De vil være i stand til å barbere vekk flokene.

Store tover: Hvis katten din har store tover eller en stor mengde sammenfiltret pels, ta den med til veterinæren. Veterinæren bør være i stand til å barbere vekk pelsen. Dersom flokene er såppas smertefulle eller katten ikke takler å bli barbert, kan veterinæren din bedøve katten.

Hvis katten din har en stor mengde av sammenfiltret pels, MÅ du få det behandlet. Ikke vær flau for å ta katten til veterinær eller dyrefrisør. Det er viktig å rette på problemet fordi det vil ikke fosvinne av seg selv.

Forebygging er nøkkelen:

Nøkkelen til fin kattepels er forebygging. Langhårete katter bør børstes hver dag og korthårete et par ganger i uken. Sliter du med å få børstet katten din, sjekk ut tipsene våre for pelsstell. Regelmessig pelsstell har flere fordeler. Det kan bygge et tettere bånd mellom deg og katten din, bidra til å identifisere floker eller skader på et tidlig stadie, og sikrer pels og hud. Hvis du synes det er umulig å stelle katten din, ta den til en dyrefrisør/veterinær regelmessig. En profesjonell hundefrisør kan gi katten din grundig stell og fjerne floker på et tidlig stadium. De kan også diskutere alternativ eller klipping kattens pels kort.

Begynn å stelle katten din når den er en kattunge. En katt som var vant med å få pelsstell fra ung alder vil lære å tåle å bli behandlet. Husk å belønne god oppførsel.

Kilder: http://www.the-cat-guide.com/matted-fur.html

bottom of page