top of page

Høyt stoffskifte

En av de vanligste sykdommene som rammer eldre katter er høyt stoffskifte. Vår kjære, Shadow ble diagnosert med det i desember 2016, nesten 12 år gammel. Han var på rutinekontroll med blodprøver da vi etterspurte en stoffskiftetest samtidig da Shadow hadde gått ned så mye i vekt tross god appetitt og allmenntilstand. Det var altså av ren intuisjon at sykdommen ble oppdaget og nå går han på medisiner for resten av livet. Lær deg tegnene på hypertyreose, så kanskje du redder katten din du også!

Hva er hypertyreose?

Hormonet, tyroksin produseres i skjoldbruskkjertel som er en todelt kjertel og befinner seg på hver side av pusterøret til katten. Som oftest er en eller begge kjertlene forstørret (godartet) og man kan kjenne dem godt. Sykdommen kan også skyldes en kreftsvulst i skjoldbruskkjertelen (thyroid adenokarsinom). Denne kreftformen er heldigvis sjelden og er årsaken hos 1-2% av kattene som diagnoseres med høyt stoffskifte. Behandling av denne kreftarten er komplisert.

Når skjoldbruskkjertelen overproduserer tyroksin, økes hastigheten på en rekke prosesser i kroppen. Sykdommen utvikler seg ofte sakte med en gradvis økende påvirkning på kattens allmenntilstand. Uten diagnose og behandling er sykdommen på sikt livstruende. Hypertyreose sees sjelden hos katter under sju år og rammer begge kjønn like hyppig. Symptomer: - Økt appetitt - Vektnedgang (et stort tegn dersom katten er mye sulten!) - Økt tørste - Hyppigere urinering - Rastløshet og økt aktivitetsnivå - Endret oppførsel (mange mjauer mer enn før eller sover på nye steder) - Dårligere pelskvalitet - Høy hjertefrekvens Diagnostikk: Ved hjelp av en blodprøve kan man analysere nivået av hormonet tyroksin i kroppen. Oftest gjøres dette samtidig med en generell blodprøve hvor man ser på andel av røde og hvite blodceller, samt lever- og nyreverdier, proteinandel og blodsukker for å få et fullstendig bilde av kattens helsetilstand. Ved mistanke om at katten har hypertyreose kan det være lønnsomt å måle blodtrykket og se på innsiden av katten øyne for å vurdere om katten har behov for blodtrykksenkende medisiner. Behandling: Det finnes flere alternativer for behandling av katter med hypertyreose og hvilken behandling man velger til den enkelte katt avhenger av flere ting: 1) Hvor enkelt det er å gi medisiner til katten 2) Om katten har andre sykdommer 3) Økonomiske hensyn 4) Muligheten for å følge opp sykdommen videre Medisiner: For de aller fleste katter begynner behandlingen med tabletter som gis enten en eller to ganger daglig avhengig av hvilken type tabletter man velger. Medisinsk behandling av hypertyreose varer hele kattens liv. Katten må følges opp med blodprøver med jevne mellomrom for å regulere dosen av medisiner.

Fôr: Det har kommet et fôr på markedet som inneholder veldig lite jod. Jod er en viktig bestanddel av hormonet tyroksin, og katter som får lite jod i kosten kan derfor ikke produsere like mye tyroksin. Ikke alle katter liker dette fôret, men for katter som vil spise spesialfôret vil det fungere som eneste behandling. Katter som behandles med spesial diett må følges opp med blodprøvekontroller med jevne mellomrom. Radioaktivt jod (I-131): Behandling med radioaktivt jod tar sikte på å kurere katten for struma og utføres i dag kun ved Norges Veterinærhøgskole (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) her i Norge. Behandlingen innebærer at katten får en sprøyte med radioaktiv jod under huden som deretter tas opp i skjoldbruskkjertelen og ødelegger cellene hvor produksjonen av tyroksin har kommet ut av kontroll. Jod som ikke tas opp i skjoldbruskkjertel skilles ut via urin og avføring. Når katten har fått sprøyten med radioaktivt jod må den bli værende på Veterinærhøgskolen til mesteparten av det radioaktive stoffet har forsvunnet ut av kroppen og katten ansees som trygg å omgås for mennesker og andre dyr. Som regel tar det en uke fra sprøyten er gitt til man ser at urinen har et «ufarlig» nivå av radioaktive stoffer og at utstrålingen fra halsen til katten er liten. Operasjon: Tidligere var det vanlig å operere bort skjoldbruskkjertler ved hypertyreose hos katt, men dette har blitt mindre vanlig i de senere årene ettersom andre tilbud til behandling har blitt enklere og fungerer bedre. For enkelte katter vil det fortsatt være aktuelt å operere bort deler av skjoldbruskkjertelen. Dette er særlig når veterinæren finner en distinkt svulst på kattens hals og det er mistanke om ondartet kreft.

Ta kontakt med din veterinær om du ønsker ytterligere informasjon om diagnostikk og behandling av hypertyreose hos katt. Kilder:

http://www.mosengsdyreklinikk.no/artikler/hypertyreose-hos-katt/ http://www.dyrehospital.no/dyreforum/helsebiblioteket/hoyt-stoffskifte-hos-katt http://dyr.origo.no/-/bulletin/show/832681_hoeyt-stoffskifte-hos-katt?ref=checkpoint

bottom of page