top of page

Vranglære er skyld i tusenvis av lidende katteskjebner


Hva vet du egentlig om katter? Leste du deg opp på godt kattehold før du skaffet deg katt? Eller har du tenkt at det ikke har vært noen sak og stolt på andres "kunnskap"? Det kan faktisk være kat(t)astrofe for katten din og tusenvis av andre.

Det er vår, snart sommer og den travleste tiden for dyrevernere. Katter fødes, dumpes og avlives i hytt og pine, som om de var søppel. Dette er realiteten. Vi trenger at alle katteeiere vet og respekterer dette, hvis vi skal klare å hjelpe de 100 000 hjemløse vi allerede har der ute! Hvorfor? Jo, for nettopp du kan være skyld i at det går hjemløse katter der ute. ...iallfall om du har trodd på disse mytene:

 1. Det heter at hannkatter kastreres og hunnkatter steriliseres. FEIL! Dette er til og med en vranglære blant veterinærer. Mange skiller mellom begrepene, bare for å skille mellom hvilket kjønn som skal kastreres, men det er helt unødvendig. Sannheten er at BEGGE kjønn kastreres. Ber du om å få sterilisert hunnkatten din, kan du ende opp med å bli svært misfornøyd. Steriliserer man en hunnkatt, kan du få hjem en katt som fortsatt vil komme i brunst annenhver uke eller mer. Katten kan ikke reprodusere seg, men siden bare lederne til eggstokkene er blitt kuttet og ikke alt fjernet, vil katten ha de samme hormonene og gå rundt og ynke seg. Ved kastrering fjernes både eggstokker og livmor hos hunnkatt og testiklene hos hannkatter. Da blir man kvitt alle ulemper ved en produktiv katt. Vi anbefaler alle å spørre veterinærene hva de legger i begrepene sine, slik at man ikke betaler for feil inngrep. Det skjer dessverre! Les mer om kastrering HER.

 2. Hunnkatter skal ha ett/to kull før de kastreres, eller blir de syke og triste. NEI, NEI og atter NEI! Dette er TOTALT TULL OG OPPSPINN! Denne myten er kun oppfunnet for at folk skal påstå at de har en etisk rett til å få kattunger i dette landet, med så mange hjemløse katter som trenger hjem. Forskere kan med sikkerhet si at katter ikke har noen fysisk eller psykisk fordel av å få kattunger. De formerer seg pga. hormoner, ikke pga. behovet for å bli mor/far. Tidlig kastreringer er faktisk sunnere for katter, fordi de kommer seg fortere etter inngrepet og sjansen for komplikasjoner er mindre.

 3. Kattunger er leveringsklare ved 8 ukers alder. NEI, og det er veldig destruktivt for katter å flytte så tidlig fra sin mor! At de begynner å gå på kasse og spise mat er ikke et tegn på at de er leveringsklare. De første åtte ukene trenger kattungene sin mor for å die, stimuleres, varmes og overleve. De siste fire ukene lærer de sosial atferd, stell og hvordan ta vare på seg selv av mor og sine søsken. Disse fire siste ukene er altså ekstremt viktige for kattens utvikling og betyr at kattunger skal være 12 (!) uker før de skilles fra sin mor!

 4. Det spiller ingen rolle om jeg lar katten min få kattunger, så lenge jeg sørger for at kattungene får gode hjem. FEIL. At du lar det komme kattunger til verden er en katastrofe for de hjemløse kattene og katteproblemet i Norge. Som nevnt flere ganger har vi over 100 000 hjemløse, men med alle kattungene som settes til verden hvert år, blir det vanskeligere å finne dem gode hjem. De fleste velger små kattunger over voksne katter eller hjemløse. Disse privatkattungene tar altså hjemmene til de hjemløse som allerede er født og venter på gode hjem. Dessuten, hvordan vet du at kattungene dine får gode hjem? Intervjuer du potensielle eiere? Skriver du kontrakt og følger dem opp? Krever du at de kastrerer kattene når de er gamle nok? Hvis de ikke kastrerer kattungene, vil det fortsette å yngles hjemløse og overflødige katter, og du må huske at det er DEG det startet med. Det beste du kan gjøre er å få katten din kastrert når den er 5-6 mnd og oppfordre alle som vil ha katter til å adoptere.

 5. Hvis katter kastreres kan de bli syke, forandre personlighet, miste jaktinstinktet og bli late innekatter. FEIL. Å kastrere er noe av det sunneste du kan gjøre for en katt. Hvordan tror du det er å komme i løpetid annenhver uke og bli rastløs og miserabel av ville hormoner som herjer i deg? Det gir katter mye unødvendig stress og ikke minst så kan det sette så mange potensielt hjemløse katter til verden. En kastrert katt er mindre ful mot andre katter og unngår skader fra slossing og parring. Det er gjennom nettopp dette at katter kan få den uhelbredelige katteaidsen, for det smitter gjennom blod. Å kastrere katten din gjør den mer hjemmekjær og roligere til sinns, men det påvirker ikke jaktinstinktet som ligger i deres gener fra tusenvis av år tilbake. Det er viktig at du gir katten din fôr som er tilpasset nettopp den typen, f.eks for kastrerte katter, så de ikke blir feilernærte eller får urinveisproblemer.

 6. Hvis alle katter blir kastrert, vil det ikke finnes katter igjen. FEIL. Det vil aldri bli mangel på katter. I Norge alene har vi en kattebestand på over 700 000 stk og sannheten er at over 100 000 + mørketall er hjemløse. Når det er regnet at hver ukastrert katt kan sette 120 liv til verden, så kan man jo regne ut resultatet av disse 100 000 hjemløse selv. Vi har rett og slett ikke nok hjem til alle de nye kattungene som fødes OG de 100 000 hjemløse kattene, og det er ingen garanti for at hjemmene som finner er GODE hjem. Det vil alltid finnes noen som ikke vil kastrere katten sin for en eller annen, og det finnes alltid hjemløse katter der ute som går ukastrert og får flere kattungekull i året.

 7. Katter klarer seg selv. De jakter maten de trenger og finner seg alltid ly. FEIL. Dyreorganisasjoner OG privatpersoner ser gang på gang at katter som har blitt overlatt til seg selv og ikke fått tilstrekkelig stell, tar stor skade av det. Man ser til stadighet katter med ødelagte tenner, betennelse og store smerter i munnen, avmagring som følge av det eller mark i magen, lus, flått, midd i ørene, andre parasitter, luftveisinfeksjoner, magekatarr, infiserte sår, blomkålører, herpes, klamydia og ikke minst kattepest, katteinfluensa, FIP og FIV.

 8. Katter trenger ikke ormkur eller vaksiner. De ordner seg selv når de er syke. NEI. Det er ekstremt farlig å tro at katter klarer å ordne alt selv. Tusenvis av katter dør årlig av mangel på stell. De er totalt avhengig av menneskers hjelp til å holde seg friske slik som andre husdyr. Katten trenger jevnlig markkur, fordi de spiser på ting som ligger utendørs og mye av det har disse usynlige ormeggene på seg. Hvis en katt går med ubehandlet orm lenge nok, kan den dø av skader på organene. Det er en langsom og smertefull slutt på livet. Vaksiner er viktige for å unngå at katter smitter og blir smittet av farlige sykdommer som kattepest, katteinfluensa, herpes og klamydia.

 9. La kattene være i fred. Ikke ta fra dem sitt rike liv som hjemløs og de lidelsene det medfører. La naturen ordne opp. Kastrering, vaksine, chip osv. er unaturlig. Man skal ikke tukle med naturen. Da bør man ikke kastrere griser, inseminere kyr, holde pelsdyr i fangenskap osv. heller da? Katter kom til Norge med Vikingene i tidlig Middelalderen og mye er skjedd siden da. De villkattene som ikke vil ha godt av å leve med mennesker, er de ekte villkattene (felis silvestris europeus), men disse kan ikke sammenlignes med domestiserte og hybridiserte katter. Til og med den afrikanske villkatten sies å være enklere å temme og er nærmere beslektet med tamkattene vi kjenner til. Mennesker har grepet inn i naturen og domestisert dyr i over tusen år. Vi har gjort katten så avhengig av oss at den ikke lengder er utsatt for naturlig seleksjon. De har også enda dårligere odds til å klare seg selv i kalde Norden. Hvis man mener at naturen skal ordne opp, bør man logisk da heller ikke ta til seg et kjæledyr. Har du først valgt å eie et dyr, har du også valgt alt ansvar det medfølger å sikre dyret god livskvalitet. Man må forhindre lidelser for flere dyr siden det ikke finnes gode nok hjem til alle som settes til verden.

 10. Det er for dyrt å ta katten til veterinær for kastrerting, vaksinert, ID-merking og annet. Det er ditt valg i utgangspunktet å ha et kjæledyr. Da følger det økonomiske, helsemessige og forsvarlige ansvaret med også. Før man tar til seg et dyr, må man vurdere om man har mulighet til å gi dyret det de trenger som mat, utstyr, tid og nødvendig veterinærbehandling.

 11. Det er ikke noe problem for meg å ha ukastrert hannkatt. Hannkatten må da få formere seg. Tenk om jeg skulle kastrert gubben min? De som har hunnkatter får sette de på p-piller hvis de vil. = Dette er en grusom tankemåte og helt FEIL. En hannkatt medfører like mye ansvar som en hunnkatt. En hannkatt kan ikke føde kattungene, men er like mye med på å sette de til verden. Hver ukastrerte katt vil sette opptil 120 kattunger til verden iløpet av sitt liv, det er derfor like viktig at du som har hannkatt kastrere den og ikke bare de som eier hunnkatter. Ukastrerte hannkatter sprer de værste sykdommene og har stor sjanse for å sikre deg dyre veterinærregninger pga. slossing for territorie og partner. Ikke minst gir du andre katteeiere veterinærregninger. Her snakker vi både av kunnskap og erfaring. Flere enn du tror vil takke deg for at du kastrerer katten din, for ukastrerte katter holder mange naboer våken om natten. En kastrert katt - uansett kjønn er en roligere og friskere katt. Det er ca. 500,- forskjell i kastrering av hannkatt og hunnkatt, men begge inngrepene er permanente og trygge - til forskjell for p-piller som er usikkert (kan glemmes eller katten kan kaste den opp) og svært kreftfremkallende.

 12. Det er så dyrt å adoptere katt fra organisasjon, derfor skaffer jeg meg heller en gratiskattunge fra naboen. FEIL. Du sparer både liv og penger på å adoptere en hjemløs katt. Hos organisasjonene får du kattene allerede kastrert, vaksinert, ID-merket, ormkuret, helsesjekket og nødvendig behandlet, og til en kjøpepris som ikke kan sammenlignes med alle veterinærutgiftene som er gjort. Faktisk koster det mer bare å kastrere katten sin selv enn å kjøpe en redningskatt som er påkostet alt det nevnte. Du sparer tusenvis! Og investeringene som er gjort er gjort i samråd med god dyrevelferd. I tillegg gir du hjem til et hjemløst dyr istedet for å sette flere overflødige til verden. Det er en fantastisk ordning.

KILDER:

Komsa Dyreklinikk ”Kastrering/sterilisering av katt”.

Dyreklinikk.no ”Kastrering og sterilisering av kjæledyr”.

Norsk Huskattforening

Mattilsynet

Rapporten ”Hjem, kjære hjem?”, 2009, Dyrebeskyttelsen Norge

Rapporten ”Eierløse/forvillede katter”, 2001, Arbeidsgruppe oppnevnt av Statens dyrehelsetilsyn etter anmodning fra Landbruksdepartementet.

Den norske Veterinærforening Potespor i Hjertet

Lagre

bottom of page