top of page

Er alder det samme som kunnskap?

Er det? Eller er dette en skadelig holdning? Potespor i Hjertet er en liten, frivillig organisasjon (drevet av bare 2 stk, Tina på 25 og Torill på 54 år) med fokus på vanskeligstilte katter; Derav usosialiserte, mishandlede, traumatiserte, upopulære og uønska katter.

De fleste katter som blir reddet og rehabilitert av oss, blir tamme, selvsikre og kosete katter, og de er et resultat av tålmodighet, godvilje og mye kjærlighet. Katter er like individuelle som oss og har sine helt egne personligheter. Katter glemmer ikke lett, så noen vil naturligvis være preget av fortiden. Ikke alle blir utekatter eller kosebamser, derfor er det desto viktigere for oss å matche potensiell eier og katt. Det sier seg selv at en katt som ikke er ferdig rehabilitert ikke vil passe inn hos noen som ønsker seg en helt tam, kosete, og uteglad og barnevant katt - iallfall ikke om man ikke er egnet eller åpen for å rehabilitere ferdig katten selv. Det er det heldigvis mange som gjør og de får en fantastisk katt i gjengjeld for tålmodigheten. Det er denne takknemligheten som har sørget for den store lidenskapen vi har for å hjelpe vanskeligstilte katter. Vi har på et par år hjulpet omkring to hundre katter i nød, hvorav bare 5-10% er helt uhelbredelige. Resten har fått et godt hjem eller bor på krisemottaket vårt og får tilpasset rehabilitering og stell daglig av daglig leder. Dette er livet vårt. Ikke en hobby. Dette er et ansvar vi har tatt på oss 24/7 så lenge kattene er her. De skal aldri sviktes igjen under vår makt.

Nå når dere vet litt om oss, vil jeg ta opp en sak som henger tungt over mine skuldre. Hvem vet hvor mange runder jeg har gått med meg selv om hvorvidt om jeg skal ta opp dette temaet offentlig eller ikke, men nå gjør jeg det fordi det tærer såppas på meg.

Når vi snakker med noen som er vet at vi er en redningsorganisasjon for katter, forventer vi at de stoler på at vi vet hva vi snakker om og respekterer oss som medmennesker. Dessverre skjer ikke det alltid, og særlig jeg på 25 som driver PIH, møter en holdning jeg synes er svært trist.

- Jeg har hatt katt i 50 år/lengre enn du har levd, så jeg vet da vel bedre enn deg... (ditt og datt om katter).

Er det en selvfølge at man kan mer om alt fordi at man er eldre? Spiller ikke ens utdanning, interesse og egen erfaring noe inn hvis man snakker med noen eldre enn seg selv? Enten så får jeg høre dette fordi folk mener at katteinteressen min er noe tull, ellers så er det fordi folk ikke er åpen for å lære av andre eller tilegne seg ny kunnskap. "Har man gjort èn ting i 20 år, er jo det den rette måten å gjøre det på". Er det virkelig alltid slik? Nei.

Min kollega, Torill er dobbelt min alder, men spør meg om råd ang. katter. Jeg går igjen til Torill for råd om hunder eller hverdagslige råd pga. hennes livserfaring. Tross aldersforskjellen er hun en av mine beste venner.

Verken Torill eller jeg visste "alt" om katten før vi satte oss inn i det, og det gjør vi heller ikke enda. Det er så mye mer ved en katt enn bare at den er et kjæledyr. Den har sine egne behov, ønsker og helsetilstander som vi må ta hensyn til. Ikke alle katter kan leve på den samme maten, trives som utekatt, innekatt, være like kosete, like leken eller like tam. Dette burde det være en selvfølge at folk forstår, men det er det jo ikke.

Vet du mer om katter enn oss, burde du vite at de eldste generasjonene som lever i dag har klart å medvirke til at det finnes 100 000 hjemløse katter + store mørketall i Norge. Denne overpopulasjonen er faktisk hele årsaken til at vi må ha organisasjoner som oss, for uten vil kattebestanden aldri gå ned og velferden aldri bli bedre.

Så nei, jeg omplasserer ikke en katt til deg om du ikke har respekt for meg. Beklager. Ja, vi selger katter, men du må også "selge" deg om du vil bli vurdert som en god katteeier av oss. Du får ikke kjøpt en katt bare ved å ringe/melde oss og si; "Hei. Den katten var fin. Jeg vil gjerne adoptere den". Vi trenger å vite: HVEM ER DU som vil ta vare på katten vår? Vi trenger å vite at de får det bra! Og bra kan katter få det til de fleste, men vi omplasserer ikke katter til hvem som helst. Det er ikke for å være urimelige eller strenge, men for å unngå at du blir misfornøyd med katten din og at katten ikke kommer til noen som ikke kan tilby den hva den trenger.

Jeg jobber ikke bare med vanskeligstilte katter på fulltid, men jeg studerer dem, går i dybden, prøver å forstå dem, og ikke minst forsøker jeg å kunnskap for å øke den gjennomsnittlige katteeieres kompetanse. Det tror jeg dere som følger med på siden vår har lagt merke til, derfor håper jeg dere forstår dette innlegget mitt hvor jeg ber om respekt. Det er ingen grunn til å ikke respektere noen på en annen alder enn deg selv - særlig som du ikke kjenner. De som ikke er enige i dette, kan adoptere katter av noen andre. Det er nok katter som trenger hjem. Takk!

Lagre

bottom of page