top of page

Viktigheten ved god tannhelse hos katt

De fleste av oss har opplevd å ha tannverk. Det er veldig plagsomt og nesten uutholdelig å leve med om vi ikke får hjelp. Selv har jeg slitt med sterkt tannverk de siste dagene og var til tannlegen først i dag. Heldig er jeg som kan snakke og be om hjelp, men det kan ikke kattene. Her kommer en historie om en katt med svært syke tenner og hvorfor vi må hjelpe kattene med å ha god tannhelse. Tannproblemer er veldig vanlig hos katter, men kan være vanskelig å oppdage. En av grunnene er naturligvis at kattene ikke klarer å si ifra. Når man først begynner å merke at noe er galt, kan prosessen ha gått langt og katten kan ha fått en del problemer.

Vanlige symptomer på tannproblemer: - Dårlig ånde - Svært rødt tannkjøtt - Spiseproblemer - Kraftig vektnedgang - Endret almentilstand og atferd

De vanligste tannproblemene:

- Skade eller brudd på tenner

- Tannstein med påfølgende tannkjøttbetennelse (gingivitt) og betennelse rundt tenner (periodontitt)

- TR (tannresorpsjon) Skadede/knekte tenner Det er særlig ukastrerte hannkatter som skader hjørnetennene sine når de sloss. Venstre hjørnetann i overkjeven ser ut til å være spesielt utsatt. Ved tannbrudd kan tannroten ofte bli blottlagt. Da er ofte nerven svært utsatt og gir store smerter. Katten får også raskt betennelse i tannroten (rotspissabcsess), rundt tannen (periodontitt), samt betennelse i selve kjevebeinet (osteomyelitt). Hele prosessen er svært smertefullt for katten. Den eneste behandlingen mot knekte tenner er å fjerne dem ved trekking.

Tannstein Tannstein dannes ved at bakteriebelegget på tennene mineraliseres av spyttet og lager et hardt belegg på tennene - spesielt i overgangen mellom tenner til tannkjøtt. Det dannes ofte mest tannstein på utsiden av jekslene i overkjeven, fordi spyttkjertelen har utførselsgang der.

Tre typer tannkjøttbetennelse: Tannstein gir betennelse i tannkjøttet. 1) Gingivitt: Rødt og irritert tannkjøtt som lett blør ved berøring. 2) Periodonititt: Langtkommende tannkjøttbetennelse som har spredd seg ned tannrota og ødelegger festet av tanna til kjevebeinet. Dette er smertefullt for katten og kan gi problemer i andre organer. 3) Bakteremi: Når bakterier fra det betente området i munnen kommer inn i blodstrømmen. Dette er en konsekvens at langtkommende periodonitt.

Tannresorpsjon: TR er en stygg tannsykdom hos katter som går ut på at "tannspisende" celler (odontoclaster) spiser opp tannen ved overgangen til tannkjøttet. Man kan oppdage sykdommen fra katten er 2 år gammel, men den er mest vanlig fra 5-års alderen. Hele 60-70% av katter får TR i løpet av livet og man vet ikke hvorfor det oppstår. Selv ser vi en fellesnevner med katter som har hatt et vanskelig liv med mye stress, har hatt lite stell og et dårlig kosthold. De tannspisende cellene angriper tanna ved tannkjøttet og gir et hulrom i tanna der nerver og blodkar ligger. Forståelig nok er dette ekstremt smertefullt for katten. Årsaken til at disse cellene plutselig begynner å angripe tennene er ukjent.

Mistenker du at katten din har TR bør du be veterinæren din om røntgen. TR vises godt på røntgenbilder, der du ser at tannen er spist innover ved tannkjøttkanten. Når TR først har angrepet tennene til katten din, vil det ikke gi seg og eneste behandling er å trekke de påvirkede tennene. TR sprer seg også lett til andre tenner og mange katter ender med å måtte trekke alle tennene sine etterhvert. Dette er ikke katastrofalt da katter kan leve godt også uten tenner.

Tannrens

Vi anbefaler sterkt at du tar med katten til veterinær for sjekk av tennene minst èn gang i året. Katter har ulik munnflora, så noen vil kreve jevnlig tannrens, mens andre katter sjeldnere. Forebygging: - Daglig tannpuss av kattens tenner - Ulike produkter for god munnhygiene som du kan gi katten i maten (spør en dyrebutikk/dyreklinikk) - Minst årlig tannsjekk og behandling når veterinæren anbefaler det - Røntgen for å avdekke alle mulige problemer Ta tennene til katten din på alvor! Vi vet selv hvor vondt det er å ha tannproblemer og det er like vondt for kattene, MEN vi merker det som regel ikke før det har gått langt i prosessen.

bottom of page