top of page

Kattens språk

Kroppsspråk

Når man skal lese kroppsspråket til en katt, må det alltid sees i forbindelse med situasjon og omgivelser. Legg merke til kattens øyne, ører, kropp og hale. Hva forteller den deg?

 

Holdning og positur

Gjør seg liten, sammenknytt som en ball, har poter og hale inntil seg: Redd.

Gjør seg stor, høy rygg, strittende pels og flate/bakovervendte ører: Føler seg truet og klar til å forsvare seg.

​


Ører:

  • Forover/oppe: Oppvakt, interessert og glad

  • Bakover, sideliggende, flate: Irritabel, sint eller redd

  • Svingende/bevegende: Oppmerksom, hører etter enhver lyd


Øyne:

  • Smale pupiller: På offensivt aggressiv, men også muligens fornøyd. Sterkt lys gjør også pupillene små.

  • Utvidede pupiller: Nervøs eller underdånig, defensivt aggressiv, men også muligens leken.
     

Hale:

  • Rak opp i været, flat pels: På vakt, nysgjerrig og glad

  • Ståpels på enden av halen: Sint eller redd

  • Lav hale eller mellom beina: Usikker og nervøs

  • Piskende hale side til side: Irritert, opprørt. Dess fortere halen beveger seg, jo sintere er katten.

  • Rak opp i været, vibrerer: Veldig oppgiret, glad. Katter som ikke er kastrere gjør dette når de skal markere.
     

Kropp:

  • Bøyd over ryggen som en bro, utvidet hale: Redd eller sint

  • Bøyd rygg, flat pels: Imøtekommende og åpen for kos

  • Ligger på ryggen og maler: Veldig avslappet

  • Ligger på ryggen og murrer: Opprørt. Klar til å angripe.
     

Gniing:
Når katten gnir kinnet eller kroppen sin inntil seg, markerer de at du er deres. Du har kanskje sett at de kanskje også gnir seg på møbler omkring i huset. Da markerer de også territoriet sitt. De viser alle - inkludert deg at dette tilhører dem. Men, jo, de er glad i deg også.

​

Tråkking:
Ofte kan du se at katten tråkker mye på et teppe og maler høyt. Det kan se ut som om de elter deig. Det de egentlig gjør er en atferd fra kattungetiden, da de som kattunge pleide å massere kattemors patter for å få melken til å lettere komme ut. Katter gjør dette når de er veldig lykkelige.

Flehmen-responsen:
Har du noengang sett at katten din luktet på noe, deretter løftet hodet og åpnet munnen samtidig som de myser? De mener ikke at det stinker. De prøver å samle mer informasjon om det de lukter på. Du kan på en måte si at katten har en ekstra luktesans for ting den er veldig fascinert av. Veldig få andre skapninger har denne evnen, men katter har den pga. Jacobsons-organet. Det ligger oppi ganen bak fortennene og er knyttet til nesegangene. Når de da bruker luktesansen med dette organet, innhalerer de lukten gjennom munnen så luktmolekylene treffer Jacobsons-organet og gir et sterkere inntrykk av lukten.


 

​

Kattens sinnstilstand

​

  • Fornøyd:
    Sitter eller ligger med øynene halvlukket, smale pupiller, rolig hale, forovervendte ører og maler. Katter i dette gode humøret vil ofte tråkke på myke ting.

     

  • Leken:
    Ørene forovervendt, halen opp, værhårene oppe og pupillene noe utvidet. Lek er jaktatferd, så vær forberedt på at katten sannsynligvis har bestet seg for å forfølge noe eller noen. Når de gjør seg klar til å angripe legger de fremparten av kroppen lavt, reiser rumpa høyt, vrikker på rumpa og så hopper den imot "byttet". Katten vil ta det den fanget, bite, holde fast og sparke på det med baklabbene. Nå er tingen død.

     

  • Irritert eller overstimulert:
    Utvidede pupiller, bakovervendte ører, piskende eller slengende hale. Katten kan murre og snerre for å advare deg om å holde deg unna. Intensiv leking kan fort gjøre katten overstimulert og da irritert. De kan da bite eller klore.

     

  • Nevøs eller stresset:
    Sidevendte eller flate ører, store pupiller, lav hale eller halen mellom beina. Katten kan gjøre seg lav og være forsiktig når den beveger seg rundt. Ofte vil de gjemme seg inntil en vegg for å stenge resten av verden ute.

     

  • Skremt:
    Se for deg en Halloween-katt med ørene bak flatt mot hodet, værhår bak, høybøyd rygg, strittende pels og stor hale. Katten kan gaule, ule, frese eller spytte.

     

  • Defensiv, usikker, underdånig:
    Gjør seg lav, flate ører, værhår bak, halen mellom beina eller lagt rundt kroppen, store pupiller. De kkan mjaue høyt, murre, frese og spytte.

     

  • Sint, aggressiv:
    Ørene bakovervendt, veldig smale øyne, halen står opp eller ned med strittende pels på enden. En aggressiv katt stirrer ned en annen katt og murrer eller gauler til den andre katten gir seg. Katter vil egentlig ikke sloss, men dette kan resultere i bråk dersom en av kattene ikke går sin vei.

 

 

 

Vokaliseringer og lyder

Du kan lære mye om kattens tanker og meninger ved å forstå hva kattens lyder betyr. 

De mange betydningene av "mjau"
"Mjau" er ordet katten bruker til det meste, men det betyr ulike ting ut ifra hvordan det er uttalt. Ofte kan du også høre at katten legger vekt på enkelte vokaler i uttalen av "mjau". Dette betyr også ulike ting:
 

  • Lang "M":
    Katten hilser på deg. Det kommer ofte en slags rulle-R etter m'en. "Mmmmmrau".

  • Sterk "I"-lyd:
    Kan tyde på at katten føler fysisk ubehag.

  • Lang "A":
    Katten vil ha noe! Mat, kos... Hvaenn det er, den vil ha det NÅ!

  • Markert "U"-lyd:
    Katten er misfornøyd med noe, f.eks at den ikke fikk mat likevel.



Maling
Du har nok hørt en katt dure? Dette er noe katten begynner med allerede et par dager etter den er født. Når de er bittesmå høres det ut som knitring. Malingen starter ved at hjernen sender beskjed til musklene i halsen og får dem til å vibrere. Vibrasjonen når kattens stemmebånd og høres kommer ut som en during. Det varierer hvor høyt og hvor mye katter maler. Når katten åpner munnen samtidig som den maler og maler ganske intenst, kan den sikle.

Maling er som oftest et tegn på at katten er fornøyd. Katter maler når de er glade, selv når de spiser. Men noen ganger kan også katter male når de er nervøse eller syke, og bruker malingen for å trøste seg selv.


 

Pip og triller
Lydene kattemødre bruker for å få kattungene til å høre og følge etter henne. Imot deg kan disse lydene bety at katten vil at du skal bli med den - som regel til matskåla. Har du flere katter kan du høre dem prate til hverandre med disse lydene.

 

Murring, fresing og spytting
Dette er negative lyder og de må du ta på alvor. De betyr at katten er misfornøyd med noe og vil være i fred. Det kan være pga. usikkerhet, frykt, sinne eller ubehag. Vi pleier å si at du kan få opptil tre advarsler før katten angriper. Murring/knurring er en av de første lydene en misfornøyd katt kan lage. Den andre er fresing. Har du enda ikke gått din vei kan katten bykse imot deg mens den spytter. Nå har den virkelig foått nok og du kan forvente å bli angrepet om kort tid.

 

Gauling og uling
Høres ut som lange, forlengede mjau. Katten forteller deg at den er misfornøyd med noe, vil komme seg ut, leter etter deg eller har det vondt. Finn katten din dersom den lager slike lyder. Hos ukastrerte katter kan slike lyder også tyde på at katten er i brunst og ønsker å parre seg. Dette er svært slitsomt å høre på og det beste er da å holde katten inne og få den kastrert snarest. Dersom du har en eldre katt kan disse lydene være et tegn på at katten har en kognitiv sykdom som demens eller at de føler seg desorientert/forvirret.

 

Kvitring og "chatting"
Rare, små lyder katten din lager når den f.eks sitter i et vindu og observerer en flue eller en fugl.




Kilder
http://www.humanesociety.org/animals/cats/tips/cat_communication.html
http://www.braastad.info/katter/

https://www.tuftandpaw.com/blogs/cat-guides/the-definitive-guide-to-cat-behavior-and-body-language 

bottom of page