top of page

Katter som trenger

permanent fosterhjem

Blant flokken vår av fantastiske redningskatter, er det alltid noen som ikke er like attraktive på "adopsjonsmarkedet" som andre. Puser som måneder etter måneder aldri blir valgt av ulike grunner, men de trenger også gode hjem.

 Det er gjelder gjerne katter med et spesielt gemytt eller som har en diagnose man må ta hensyn til resten av livet. Dersom disse ikke får seg et permanent sted å bo, vil de okkupere plass hos oss som de hjemløse katter egentlig trenger. Derfor har vi laget denne ordninger med å være "permanent fosterhjem".

Hva vil det si å være permanent fosterhjem (P.F)?
Er du permanent fosterhjem påtar du deg å la en katt bo hos deg for resten av sitt liv og leve som adoptert katt. Forskjellen fra å adoptere er at du her deler eieransvaret med oss. Det vil si at oppfølging vedr. kattens helse og liv er noe vi samarbeider om og dette gjør det lettere for de ekstra vanskeligstilte kattene å få seg et fast sted å bo resten av livet.

Mange synes dette er en trygghet når katten f.eks har en kronisk sykdom som kan medføre litt ekstra utgifter og krav om behandling enn man tror man klarer alene, eller om katten er veldig varsom og ikke blir noen kosekatt i løpet av livet sitt. Dersom vi deler på utgiftene og hjelper til med oppfølgingen av katten blir det vinn-vinn for alle parter!

Ordningen er slik:

  • Dersom vi gjennom grundige samtaler blir enige om at katten skal bo hos deg, skriver vi en komfortabel kontrakt som gjør ordningen ryddig og trygg for aller parter.

  • Katten har vært grundig helsesjekket hos veterinær på forhånd og behandlet så langt mulig.

  • Katten får med seg tilhørende utstyr som den har hatt hos oss.

  • Mat, nødvendig utstyr og vanlige veterinærutgifter som helsesjekk og årlig vaksine er P.F's ansvar.
  • Potespor i Hjertet kan hjelpe til med forsørging av kattens faste medisiner, utredning og behandling hos veterinær. Dette blir vi enig om på kontrakten.
  • Potespors bidrag til katten kan være donasjoner fra faddere for katten. Dersom man lar katten har faddere er det ønskelig at disse fadderne får vite hvordan katten har det innimellom. Man kan dele oppdateringer på en Potespor-gruppe som blir tilgjengelig.
  • Det er P.F sitt ansvar å skaffe katten pass når det er nødvendig. Ved virkelige kriser og spesiell oppfølging kan Potespor i Hjertet passe katten så langt de har kapasitet.
  • Spesielle regler som f.eks om katten kan være med andre dyr og være ute er bestemt i kontrakten og må følges, da det er avgjort mht. kattens helse og trygghet.

OBS: Det er kun katter som befinner seg i listen under som kan være aktuelle til å få et permanent fosterhjem.

Dersom å bli permanent fosterhjem høres interessant ut for deg, ta kontakt med oss på Potesporihjertet@outlook.com  og fortell om deg selv.

Neela

Neela PF-2.jpg

Kjønn          Født            Sted            Gemytt        Helsestatus 

Hunn               2014           Kyrksæterøra      Sosialiseres      Har hatt nyreproblemer.
                                                                                                       Har kronisk Calici.

Bakgrunn
Vakre, lille Neela ble reddet en kald høstkveld i 2018. Hun lå da under en trapp sammen med de fire kattungene sine i forsøk på å holde de trygge og varme. Hvor gammel hun er og hvilken fortid hun har er uvisst. Dette er derfor kun anslått ut ifra helsesjekker. Neela har oppholdt seg i et boligfelt hvor det før var veldig mye katter pga. et kattehold som gikk over styr. Det er mulig hun er et resultat av dette katteholdet. Hun har da muligens hatt tilgang på mat innimellom, men sannsynligvis aldri hatt en skikkelig eier.

Gemytt
Neela er ei rolig og forsiktig frøken som i starten ikke gjør så mye ut av seg, men når hun blir mer husvarm og synes ting er kjedelig, prater hun til deg. Selv om hun sannsynligvis ikke har hatt all verdens fysisk kontakt med mennesker før har hun vært grei å håndtere for oss. Hun har aldri forsvaret seg med å angripe og sier i fra med å murre når hun synes du blir for nærgående. På det meste har hun frest til oss, noe som er en helt ok måte å si ifra på.


Helse
Neela hadde skikkelig tannkjøttbetennelse og måtte trekke mange tenner. Tann- og tannkjøttproblemer er kjempevanlig hos katter, så det er ikke hovedårsaken til at vi søker permanent fosterhjem for henne, men det er en faktor man må ta hensyn til da hun allerede er behandlet for dette. Det er umulig å si om hun vil måtte trekke flere tenner senere. Hun spiser nå tørrfôr uten problemer. 

Det som i hovedsak gjør Neela "uattraktiv" på markedet er at hun hadde litt forhøyede nyreverdier på en blodprøve fra desember 2018. Dette skjedde under en periode Neela var i dårlig form pga. infeksjon og betennelse i munnen + midd i ørene. Etter behandling og ny blodprøve har disse nyreverdiene sunket til svært nærme normalen. Vi holder tilstanden hennes i sjakk med nyrefôr, ekstra elektrolytter i vannet for å holde henne hydrert og immunstimulerende tilskudd. Dette fungerer veldig fint og vi anser Neela som tilsyneslatende frisk.

Fremtid
I et rolig og komfortabelt miljø er vi sikker på at Neela blir en kjempehyggelig pus å bo med. Hun er forsiktig, men prater som sagt med oss - som er et viktig tegn på at hun blir tryggere rundt oss. Vi er selvfølgelig behjelpelig med oppfølging og råd i prosessen med å få henne enda tryggere.

Det er ikke sikkert Neela vil ha kroniske nyreproblemer, men om huônr har det må hun ha nyrefôr resten av livet, og våtfôr og kontroll på væskeinntaket er viktig.

Neela er kastrert, chippet og vaksinert, slik som katter vi omplasserer.

Petter

Petter PF.jpg

Kjønn          Født            Sted            Gemytt        Helsestatus 

Hann                2007           Kyrksæterøra         Halvtam      FIV, FeLV, diabetes mellitus

Historie
Petter kom vekk fra eieren sin da han var ca. 3 år og gikk ute på egenhånd i et halvt katteliv. Det var først sommeren 2018 at han ble oppdaget av mennesker som skjønte at han trengte hjelp. Engasjementet for å fange han var stort og det var en fast gjeng fra både nært og fjernt som deltok. Petter skulle ikke gjøre dette enkelt for dem. Det tok tre måneder før ha endelig gikk i fella og ble fanget. 

Etter redningen fikk Petter komme til Innherred Kattehotell. Gjennom dem fikk han helsesjekker og behandling som kastreringer, tanntrekk og blodprøver. Han testet dessverre positivt for både FIV og FeLV, noe som gjorde det vanskelig for kattehotellet å ha han der da FeLV er så smittsomt. Det var da det ble bestemt at Petter skulle komme til oss.

Gemytt
Selv om Petter har hatt en eier før er dette så lenge siden at han har lært å bli skeptisk til folk. Det er ikke så rart når han måttet sove ute og forsørget seg selv i årevis. Petter er en stor kar som er varsom, tøff, smart og samtidig god. Når man lærer å kjenne han skjønner man hvor grensene hans går. Han er glad i god mat og kos under halsen og på nakken. Siden han kan være litt skeptisk eller sta hjelper rutiner godt for å gå han på "gli". 

Helse
Petter har vært veldig uheldig og endt opp med noen diagnoser. Han har FIV - sannsynligvis pga. alle slosskampene han har vært i oppgjennom årene. Dette viruset er ikke farlig i seg selv og en katt kan leve med det et helt katteliv uten å ha symptomer. Men er man uheldig kan katten få symptomer og bli syk, og da vil det etterhvert gå èn vei pga. at immunforsvaret blir nedbrutt. 

Han har også FeLV, et heldigvis ikke så utbredt virus i Norge. Heldigvis sier vi fordi det er så ekstremt smittsomt. Katter trenger ikke å ha symptomer eller bli syk av FeLV heller, men de må være ènekatter for å ikke smitte andre katter med det. Med både FIV og FeLV er det viktig med god hygiene i miljøet og å gi katten immunforsvar-støttende preparater. Petter pleier å få et pulver over våtfôret sitt èn gang daglig og noen dråper i vannet som hjelpe immunforsvaret å holde han frisk.

Var ikke dette nok så har Petter også fått diabetes mellitus. Det betyr at han får kjempehøyt blodsukker og må ha insulinsprøyte to ganger daglig (hver 12. time). Dette fungerer veldig bra og han får også diabetes-fôr som han spiser godt av. Diabetes trenger ikke å være en kronisk sykdom. Er man heldig kan han gå i remisjon og bli symptomfri. Vi tror han fikk diabetes pga. den ekstreme livsstilforandringen - fra å kontrakt vandre til å bli omtrent stillesittende. Han er så inaktiv her pga. at han må holdes isolert fra andre katter. Men i et hjem hvor han er enekatt kan han bevege seg mer og da er det store håp for at han blir bedre.

Det er altså ekstremt viktig at Petter får seg et godt hjem. Men vi synes det er vanskelig å forestille oss at det skjer da ikke hvem som helst vil sette sprøyter på en katt. Men dette er en vanesak. Veterinæren lærer deg hva du gjør (eller vi) og sprøyten er så tynn og dosen så liten at det går kjempefort. Han får masse kos både før og setter sprøyten, og så avslutter vi med å gi han noe godt. Denne rutinen liker han.

Fremtid
Det er umulig å si hvor mange år Petter har. Han er allerede en godt voksen kar på ca. 11-12 år. Men gjennom samarbeid med permanent fosterhjem vil vi følge han godt opp og sørge for at han får en så fin tid som overhodet mulig så lenge han lever. Med god oppfølging og behandling burde han ha noen år igjen enda.


Vårt aller største ønske er at det finnes noen der ute som har det i seg å gi Petter et permanent hjem slik at han slipper å bo på isolat resten av livet sitt hos oss. Han fortjener mer. <3 

bottom of page