top of page

Fakta om katter

244477340_302019547982022_898830241292273475_n.jpg

Enhver som har katt bør lese seg opp på hva katter egentlig er og innebærer. De er et av de mest misforståtte kjæledyrene nettopp fordi folk flest kan minimalt om hvorfor katter er slik de er og hva de behøver. Er ikke det ironisk med tanke på at katten er det vanligste kjæledyret i verden?
 

Grunnleggende kunnskap om dyr avgjør hvor trygt og godt vi kan ta vare på dem. Det inkluderer bl.a. hvilke miljø de foretrekker, deres naturlige gemytt og atferd, sosiale struktur, nødvendig helseoppfølging, fôring og toalettvaner. Alle dyreeiere burde sette seg skikkelig inn i hva arten (og rasen) de har egentlig er, for å gi dyret best mulig livskvalitet og kunne takle ulike problemstillinger gjennom årene.

Opprinnelse
Katten (latinsk: felis silvestris catus) stammer fra villkatten og har utviklet seg lite fra sine ville forfedre. Den er en sammensatt, kompleks og mystisk skapning som mennesker fortsatt lærer å forstå og leve sammen med. Vi har enda ikke hatt katter så lenge at de har klart å tilpasse seg nordisk klima og dette må taes hensyn til.

Villkattene kom fra Asia og Nord-Afrika, og man antar at mennesker begynte å temme dem for 3600 - 10 000 år siden. Dette høres lenge ut, men i sammenligning med hunder som vi har domestisert i 14 000 - 29 000 år er det ikke mye. Det tar veldig lang tid å forandre en art og katten som vi kjenner i dag vil derfor enda ha en god del av grunnegenskapene fra sine potefedre.


 

Kattens fantastiske sanser

 

Lukt

Kattenes luktesans er den viktigste måten deres å identifiserer mennesker, steder og gjenstander på. Katter har mer enn 200 millioner luktesensorer i nesen, mens mennesker har bare 5 millioner. Deres luktesans er 14 ganger bedre enn hos oss. Fordi luktesansen deres er så følsom, er det viktig å være oppmerksom på ting som kan fange oppmerksomheten og nysgjerrigheten deres, som søppelstank, andre dyrs lukter på deg eller en ukjent duft i kattens miljø (f.eks. et nytt møbel eller en gjest). Disse tingene kan opprøre pusen din.

Smak

Kattens smakssans derimot er svak. Mennesker har 9000 smaksløker. Katter har 473. De utgjør denne mangelen med en overlegen luktesans og derfor er luktesansen deres så avgjørende for hva og om de spiser. Den foretrukne temperaturen for kattemat er 30 grader - samme temperatur som kattens tunge. Mat rett fra kjøleskapet appellerer ikke til. Kattenes ville forfedre spiste jo fersk, drepte byttedyr. Prøv å varme kattens mat for å forsterke aromaen hvis h*n ikke spiser godt. Som mennesker reagerer katter på fire grunnleggende smaker: Sur, bitter, salt og søt, men siden de er rovdyr responderer de nesten ikke på søtt. 

 

Berøring

Fra fødselen av er berøring en primær kilde til kjærlighet for katter. De vil stelle og ligge inntil hverandre fra starten av livet. Katter vil ofte oppføre seg som kattunger igjen når de koser seg. Du kan gjerne se dem sikle, smatte på tepper eller begynne å kna med labbene. Hvert et hår på dem har mange nerveender og fremkaller en veldig klar respons fra nervesystemet. Dette bidrar til at deres hjertefrekvens sakter, musklene løsner og kroppen slapper av.

 

Jo mer kontakt du har med en katt når den er ung, jo mer sannsynlig vil den glede seg over menneskelig kontakt senere i livet. Vi har også bevist mange ganger at selv katter som startet livet som hjemløse kan bli fantastiske kosekatter med tid og kjærlighet. Likevel er enhver katt unik i hvor mye nærkontakt og berøring de ønsker. De vil gi deg beskjed når de har fått nok. Katter som ikke liker så mye kos eller å bli holdt, kan fortsatt leke med eierne sine, følge dem rundt i huset, sove i sengen med dem og til og med sitte på fanget.

 

Værhår er kattens utvidelse av huden og er designet for å oppdage selv de minste endringene i miljøet, inkludert luftstrømmer, lufttrykk, temperatur og vindretning. De sitter tre ganger så dypt som pels og de sensoriske cellene i røttene oppfatter selv den minste form for kontakt. Værhårene hjelper katten med å navigere om natten ved å fungere som en radar. De reagerer på berøring, noe som beskytter øynene. En annen ting værhår hjelper til med er å fortelle katten hvor god plass det er mellom steder katten går og det sies at værhårene skal imitere hvor bred katten er.

 

Syn

En katts visuelle aktivitet er ti ganger mindre enn for et menneske. Det vil si at katter ser ikke på samme måte som oss. Men for å kompensere gir strukturen på netthinnen dem bevegelsesdetektorer for å hjelpe med å lokalisere byttedyr. Plasseringen av katters øyne på forsiden av ansiktet gjør at de kan beregne den nøyaktige avstanden de har til å hoppe for å fange byttet sitt. Tapetum (et reflekterende lag på baksiden av øyet) øker lysmengden som går gjennom netthinnen og gjør det mulig for katten å se godt i dårlig lys. Men i totalt mørke ser de ikke noe bedre enn mennesker.

 

Hørsel

Kattens ytre øre er forbundet med 27 muskler. Det kan rotere 180 grader for å scanne miljøet eller for å rette oppmerksomhet mot en bestemt lyd. Katter kan oppdage høyere frekvenser enn hunder. De kan også oppfatte hvor lyden kommer fra ved å føle forskjeller i ankomsttiden og intensiteten til lyden ørene mottar. Hørselen deres er ett av deres sterkeste instinkter og sammen med sensitiviteten for vibrasjoner er de ekstremt oppvakte. Det er derfor vi mennesker synes katter er over-skeptiske. Vi glemmer hvor sterke sanser de har og hvor tydelig det er for dem når noe skjer. Alt dette virker inn på hvorfor vi kaller katter “sky” og "kontrollsyke". 

bottom of page