top of page

Ønsker du å adoptere?

Har du funnet en katt eller flere som du ønsker å gi et godt hjem til? Eller vet du at du kan tilby noen et godt liv, men trenger hjelp til å finne riktig katt? Vi kan hjelpe deg!

Først er det viktig at du har lest adopsjonssiden vår før du søker, da den inneholder viktig informasjon. Alle søkere må følge adopsjonsprosessen.

Vi har brukt mye tid og penger på å hjelpe kattene før de skal i nye hjem og selger dem uten et snev av overskudd. I gjengjeld ønsker vi at søkere tar seg litt tid til å skrive en god og informativ søknad. Litt lengre ned finner du adopsjonsskjemaet du bruker for å søke. 

 

Har du noen spørsmål? Send oss en mail på: adopsjon@potespor.com eller ta kontakt med oss på Facebook.

Absolutte grunnkrav for å kunne søke:
 

 • Du er over 20 år.

 • Det er du som tar kontakt som ha katt.

 • Anskaffelsen er godt gjennomtenkt og forberedt.

 • Du har gjort deg kjent med hva det kreves å ha katt (gjerne gjennom våre sider.)

 • Det er ikke sannsynlig at katten kan utleve deg (de kan leve i 13-20+ år.)

 • Katten skal være et elsket familiemedlem og får leve i hjemmet med sine mennesker, ikke stenges ute for et utelukkende liv på egenhånd.

Trenger du hjelp med å finne riktig katt?

Vi hjelper deg gjerne, men da må vi ha litt relevant informasjon:
 

 • Har du noen absolutte krav eller ønsker og hvorfor?

 • Kjønn

 • Alder

 • Utseende

 • Ren innekatt eller katt med utemuligheter

 • Har du noen dyr fra før? Beskriv dem. Alder og gemytt er viktig.

 • Har dyrene dine erfaringer med katt fra før av og hvordan?

 • Må en ny katt kunne takle små barn, enten nå eller i fremtiden?

 • Søker du etter en katt som må tåle å reise litt? (OBS: Dette er vanligvis "mangelvare").

Gode råd før anskaffelse av katt:

 • Ikke velg kattunge om du har en godt voksen katt/senior.
  Når katten begynner å bli eldre og roligere ønsker noen seg
  en kattunge igjen. Mange tror også at katten deres lettere vil akseptere en ung katt. Fra en godt voksen katts ståsted er det sjelden ønskelig å måtte dele hjemmet sitt med en ny katt. Seniorer er også ekstra sensitive for stress og burde spares dette. Vår anbefaling er å heller tilrettelegge ekstra for katten sin de siste årene. Det kan heve kattens livskvalitet og gi dere mange ekstra gleder. 
   

 • Multidyrehold krever godt forarbeid og ikke alle passer sammen. 
  For at dyr skal trives og leve godt sammen, kreves det et godt forarbeid. Det innebærer både at dyrene er godt matchet og at de introduseres på en trygg og hensynsfull måte (dette har vi veiledere for.) 

   

 • Adopsjonsklar katt = ferdigbehandlet.
  Våre katter holdes inne til adopsjon for å unngå at de forsvinner mens de er til salg. De er da godt vant med å gå på do på kattekasse og har blitt behandlet for det som er blitt oppdaget mens de har vært hos oss. Når katter ikke er husrene er det en beskjed fra katten om at noe er galt, enten at den er stresset/misfornøyd eller syk/smertepåkjent.

Adopsjonsprosessen
For at adopsjoner skal bli varige og suksessfulle er det viktig med et godt forarbeid. Det er derfor vi er nøye med at de som vil adoptere må følge prosessen vår, samt at det letter arbeidet vårt. Her er prosessen forklart steg for steg. 

 

 1. Les annonsene nøye

  I kattenes beskrivelser og annonser vektlegger vi ikke bare kattenes egenskaper, men også hva det rette hjemmet til den individuelle katten er. Sørg for at du kan oppfyller det vi søker etter før du tar kontakt. Ellers kan du sende oss en mail og fortelle hva du søker, så hjelper vi deg! Vi kan også ha potensielle katter som ikke er lagt ut for adopsjon enda.
   

 2. Send inn søknad
  Når du har lest denne siden kan du klikke deg videre til neste side via den sorte knappen. Den tar deg til siden med kattene vi har til adopsjon. Finner du en pus eller flere du ønsker å søke om å adoptere der, bruker du den sorte knappen som tar deg til søknadssiden. Der står det viktig informasjon som vi behøver fra deg for å kunne vurdere og hjelpe deg i prosessen. Dess mer informativ søknaden din er, jo enklere og raskere er det for oss å hjelpe deg.
   

 3. Skriftlig dialog
  Vi svarer deg på søknaden din så fort vi kan. Pass på at du sender den til riktig mailadresse: adopsjon@potespor.com. Minner om at vi er svært underbemannet, så om det tar litt tid å svare deg beklager vi det på det sterkeste. Du får svar på mail, så følg godt med der.
   

 4. Obligatorisk samtale
  Dersom vi at fått informasjonen vi behøver fra deg, ser potensiale for adopsjon og kanskje har funnet en passende katt, tilbyr vi deg en telefonsamtale som er neste steg. Samtalen er uhøytidelig og uforpliktende. Vi har faste spørsmål vi må gjennom, samt svarer på dine spørsmål og snakker om kattehold. 
   

 5. Vurdering
  Dersom begge parter er fornøyde og vi sitter igjen med inntrykket av at du kan tilby det hjemmet vi mener kreves for den/de aktuelle katten/kattene, vil du sannsynligvis få tilbud om å adoptere. Hvis du har flere spørsmål om katten som du ikke fikk svar på, vil du få svar på dem så fort som mulig. 
   

 6. Signering av avtale og betaling
  Før vi går videre får du se godt på adopsjonskontrakten vår. Om alt er i orden får du en klargjort kontrakt (m/kattens detaljer og din kontaktinfo) som du signerer og sender tilbake til oss. Du betaler også adopsjonsgebyret, enten på vipps eller overført til kontonr.

   

 7. Overtakelse
  Når kontrakt og betaling er mottatt får ny eier kontaktinformasjon (enten hos en av oss eller et fosterhjem) for å avtale henting av katten. Vi gir gode råd for trygg henting og skånsom overgang til nytt hjem. 


   

Kan man hilse på kattene?
Vi har forståelse for at mange gjerne vil møte katten(e) før adopsjon, og ved god avtale kan dette nok ordnes. Men vi har noen krav og dette er hvorfor: 

- Du har sendt inn søknadsskjema
- Du har fått vurdert hvilke katt(er) som matcher deg/dere
- Du følger adopsjonsprosessen

 

Vi må spare unødig trafikk
Kattene våre bor enten i brakker/kattehus eller i fosterhjem (frivillige privatfolk sine hjem.) De er derfor godt spredt og bor ikke på et felles, åpent mottak hvor man kan komme innom og hilse på flere samtidig. Dette for å spare kattene unødig stress og for at de skal få leve så normalt som mulig. Mange av kattene våre er tidligere ville, som uansett ikke vil ønsket kontakt med fremmede mennesker. Vi må også ta hensyn til privatlivet til fosterhjemmene.

 

Unngå feil forventninger
Ikke alle som ønsker å adoptere kommer til å oppfylle kravene eller passer til katt(ene) de kanskje ønsker seg. I stedet for å da ta imot besøk som kan gi store forhåpninger og forventninger, som bare ender i skuffelse, ønsker vi å føle oss nokså trygge på at det kan bli en vellykket adopsjon på forhånd.

Å besøke redde katter er sjelden nyttig

Ved adopsjon av tidligere usosialiserte katter, er besøk sjelden spesielt nyttig. Katter som har hatt en tøff bakgrunn er hovedsakelig bare trygge sammen med folk de kjenner godt, og vil ikke være særlig mottakelig for kontakt med fremmede. I disse tilfellene deler vi heller videoklipp som viser hvordan den aktuelle katten er på sitt tryggeste.

Følg derfor adopsjonsprosessen og send en søknad. Da får vi en del viktig informasjon om deg/dere som hjelper oss å se om du oppfyller kravene og om dere passer til noen av kattene våre. Du får svar på mail og om vi ser potensiale for adopsjon kan vi diskutere videre ang. katt og evt. besøk. Helst ønsker vi at de fleste har gjennomført vurdering over telefonsamtale.

 

Prøvetid
Vi har vanligvis ikke noe vi kaller "prøvetid", fordi forarbeidet er såpass grundig at det sjelden er nødvendig, og fordi det forventes at enhver som får adoptere har satt seg godt inn i våre veiledere og følger de godt. Vi har bl.a. veileder for hvordan man gir katten en så god start som mulig, og veiledere for introduksjon mellom ulike dyr, møte med barn m.m.

Man bør bruke minst to måneder på å la katten få slå seg skikkelig til rette og bli husvarm før man "gir opp", da katter trenger god tid på å bli husvarme og komfortable med nye folk og miljø. Dersom noe skulle være så problematisk at tid og riktige hensyn ikke vil forandre saken, skal katten leveres tilbake til oss. Dette må vi bli informert om i rimelig tid.

Dersom du ikke får til å bruke skjemaet kan du svare på spørsmålene i en mail.
Send søknaden din til:
Adopsjon@potespor.com.

Skjema for søknad om adopsjon

Svar GODT på spørsmålene, ikke hast deg gjennom. Hensikten med skjemaet er å få mest mulig informasjon som vi trenger fra deg på èn gang, i håp om å forkorte prosessen. 

SØKERS KONTAKTINFO:

Søke som par? Legg inn navn til person nr. 2 nedenfor.

HJELP OSS Å BLI KJENT MED DEG/DERE:

ØNSKER/KRAV TIL POTENSIELL KATT

Ønsker du en inne-/utekatt eller ren innkatt?
Noen katter har litt bagasjer eller har ventet lenge. Kunne du vurdert å adoptere en av dem? Huk av hvilke.

Tusen takk for søknaden!
Du vil få svar på mail så fort vi har tid, så følg godt med!

PS: Noen ganger opplever vi at folk ikke får mailene våre,

så følg også med i søppelboksen. Vi svarer ALLTID.

bottom of page