top of page

Bli fosterhjem

FOSTRE ÈN KATT - REDD TO

Er du fosterhjem for èn katt hjelper du to liv - både katten du passer for oss og du frigir plass hos oss. Fosterhjem er altså avgjørende for hvor mange katter vi kan hjelpe, da vi ikke kan huse alle selv. Det er mange flere enn vi har plass til som trenger vår hjelp.

Vi ønsker oss fosterhjem i eller i nærheten av Trondheim, Orkland, Stjørdal og Heim kommune, men også andre deler av Trøndelag. Dersom du bor langt unna disse kommunene, er det ikke sikkert vi får til å benytte deg. Er du derimot innad Trøndelag fylke og har bil, kan det kanskje løse seg med litt samarbeid. 

For å være fosterhjem er det viktig at du er stabil, oppegående, pålitelig, realistisk og leser all vår informasjon på denne siden godt. Vi har også veiledere for hvordan du gir en ny katt en best mulig start hos deg og hvordan du burde jobbe med katter som skal sosialiseres. Du må ha avklart på forhånd at du kan ha katt mht. helse og bosituasjon.Er du allerede fosterhjem for oss? Trykk her for infosider.


Hva er et fosterhjem?

Å være fosterhjem betyr at du gir midlertidig husrom til en hjemløs katt. Du har ikke eierrettslig eller økonomisk ansvar, men skal sørge for at katten er trygg, frisk og har det bra mens den er hos deg. Tett kontakt med oss er derfor forutsett for at ordningen skal fungere.

Et fosterhjem er ofte kattenes "nye start", så kanskje er du deres første erfaring med mennesker eller første nye omsorgsperson etter at de har blitt reddet fra uegnede situasjoner. Har vi fosterhjem kan vi rett og slett hjelpe flere dyr (oftest katter) fordi det er begrenset hvor mange vi har plass til i brakkene.

Vi må også ta hensyn til at ikke alle katter passer i ethvert type miljø, derfor det er så viktig at vi har flere fosterhjem å velge i. Vi prøver alltid å velge et miljø som er best egnet for kattens situasjon, derfor er det viktig at våre søkere fyller ut søknadsskjemaet med all informasjon vi etterspør.

Praktisk informasjon
 

 • Bosted:
  Vi foretrekker lokale fosterhjem, men noen ganger trenger man de som bor lengre unna også. Den ene forskjellen er at vi ikke har mulighet til å bli med på let om katten skulle stikke av. Da er du ansvarlig for å få den tilbake igjen.

   

 • Plass:
  Du trenger ikke å ha stort hus eller god plass. Alt katten behøver er ètt rom for å slippe å gå ute og sulte og fryse en dag for mye. Det aller beste er at katten får starte på et separat rom før den får tilgang på et større område. En gradvis overgang er utrolig viktig. For katter som er ville eller som skal til behandling er et separat rom eller midlertidig oppstalling i store hundebur en grei ordning for en periode.

   

 • Utstyr:
  Du må ikke ha noe utstyr fra før av for å fostre. Vi har alt katten trenger og et lager man kan hente påfyll av senere. Det er helt frivillig om fosterforeldre vil anskaffe noe selv. Kattematen er må derimot være godkjent av oss på forhånd.

   

 • Økonomisk ansvar:
  Du er ikke økonomisk pliktet til å forsørge katten, men kan dekke kattemat og sand hvis du vil. Alle fosterkatter eies av Potespor i Hjertet, så du har ikke noe ansvar for å dekke utgifter til katten. Men som fosterhjem er du en forlenget arm av oss som skal sørge for at katten har det godt så lenge den er hos deg, så du må si ifra om det er noe du trenger og ikke la katten gå uten nødvendig mat og utstyr. 

  Om ønskelig kan du dekke mat og kattesand for fosterkatten din, om ikke prøver vi å levere det, ellers refunderer vi utleggene dine. Vi bistår deg med alt nødvendig utstyr katten trenger.

   

 • Tidsramme:
  Du bestemmer selv. Det aller beste er at du kan fostre katten(e) til de(n) blir adoptert. Da slipper katten å flytte rundt, noe som er svært stressende og traumatiserende for mange.Du er fosterhjem så lenge du ønsker. Vi prøver å avtale en periode på forhånd. Er det usikkert hvor lenge du kan, er det i det minste viktig at du gir oss beskjed så fort du kan hvis du må avslutte ordningen. Vi ønsker minst en ukes forvarsel så vi har mulighet til å finne en ny løsning til pus.

   

 • Andre dyr i hus:
  Du skal ikke blande fosterkatten(e) med dine egne dyr, med mindre det er avklart med oss.

   

 • Ved spørsmål og problemer:
  Du er pliktig til å varsle oss dersom du har spørsmål eller problemer med katten, og vi er pliktig til å hjelpe deg. Spør heller en gang for mye enn for lite! 

   

 • Miljø:
  Alle fosterkatter må være innendørs, slik at de ikke forsvinner eller noe skjer dem mens de venter på et nytt hjem. Det er derfor viktig at du tar store forhåndsregler med vindu og dører.

   

 • Skriftlig avtale:
  Vi skriver alltid fosterhjemkontrakt for at begge parter skal vite hva som forventes av hverandre. Dette er betryggende og fungerer bra


   

Hvilke katter som kan fostres
Kattene som trenger fosterhjem er fra alle slags bakgrunner, i alle aldre og gemytt. Når du fyller inn skjemaet nederst på siden, gir det oss den nødvendige informasjonen vi behøver for å vurdere hvilken katt som passer best hos deg. 

 

 • Voksne katter (over 1 år):
  Katter over 12 mnd. som er friske og ikke behøver annet enn rutinebehandling (helsesjekk, parasittkur, pelsstell, grunnvaksinering, ID-merking og kastrering), er vanligvis adopsjonsklare etter 4 uker - 12 uker. Det er derfor ønskelig at du ikke fostrer mye kortere enn denne tidsrammen. Dersom katten(e) behøver mer behandling enn dette kan de behøve lenger tid i fosterhjem. Det er aldri noen garanti eller regel for at katter blir adoptert så fort de er erklært adopsjonsklare. Vi trenger også nok tid til å bli godt kjent med kattene (via fosterforeldres innsats), slik at vi kan matche dem best mulig med riktig folk. 

   

 • Katter som trenger sosialisering/temming:
  Vi har et stort hjerte for katter som er uønsket av mange og en stor del av disse er de engstelige og ville kattene. De har også livets rett og når de har fått helsehjelpen de trenger, skal vi prøve å sosialisere dem. Dette er en spennende og givende oppgave for mange fosterhjem. De som er åpne for å prøve får selvfølgelig god informasjon og veiledning. Sosialisering kan ta lang tid, så det er mest aktuelt for de som kan stille i flere måneder eller på foreløpig ubestemt tid/til adopsjon.

   

 • Kattunger katter (under 1 år):
  Det er sjelden vi får inn kattunger som trenger fosterhjem alene. Oftest kommer de inn med mødrene sine og skal bo med dem til de er minst 12 uker, så blir de adoptert så fort at de ikke trenger å fostres etterpå. Men noen ganger får vi inn kattunger som er store nok til å klare seg uten moren sin og de kan også trenge litt stell eller sosialisering før adopsjon.

   

 • Kattemor med kattunger:
  Noen ganger trenger vi fosterhjem som kan fostre kattefamilier. Kattemødre trenger et eget rom - særlig om fosterhjemmet har andre dyr, fordi de trenger ro og å føle at det er trygt å føde og oppfostre barna sine. De liker ikke andre dyr i denne perioden. Kattunger å bo med mor i minst 12 uker. På denne tiden skal de få ormkurer, to vaksiner og chip. Kattemor får det samme og bli kastrert etter kattungene flytter, og så blir hun også adopsjonsklar. Man må derfor kunne fostre kattefamilier i minst 12 uker, men gjerne litt mer for kattermors skyld.

Det fine med å være fosterhjem
 

En god, ny start
Mange fosterforeldre blir kattenes første opplevelse av godhet. Kattene kommer i fra mange ulike bakgrunner og liv. Noen av de vi redder har ikke engang hatt menneskekontakt før, mens andre har blitt sviktet av mennesker på et tidspunkt eller hatt gode hjem hele livet. 
 

Givende
Uansett hvilket utgangspunkt kattene har, er det utrolig givende å hjelpe dem. Alle fremskritt er som julaften og at det er en fantastisk følelse å oppleve at et sviktet dyr får tillit til deg. 
 

Utvider vår kapasitet
Ofte er kapasiteten vår sprengt og da er fosterhjem rene årsaken til at vi kan hjelpe flere katter i nød. Du redder altså med andre ord liv på å åpne hjemmet ditt for en katt midlertidig.
 

Lærerikt
Det er utrolig lærerikt å være fosterhjem. Sannsynligvis vil du åpne øynene dine for mye du ikke var klar over ved katter. Det er veldig spennende og opplysende.
 

Endre skadelige holdninger
Det er ingen nyhet at mange menneskers holdninger til katter er veldig dårlige og utdaterte. Ved å være fosterhjem hjelper du å spre kunnskap og heve statusen til katter.
 

Sosialisering

 • Du har noen som trenger deg og det er en fantastisk følelse! Noen som er hjemme og gleder seg til du kommer for selskap, kos og god mat.

 • Har du en særdeles snill og aksepterende katt fra før av kan den fungere som terapikatt for en usikker fosterpus.

 • Det er flott for barn å lære respekt for andre arter.

 • Du velger selv hvor lenge du fostrer katten. Dette avtales på forhånd.

 • Katter er terapeutiske dyr og kan være til stor trøst og oppmuntring for deg.
   

Hjelper katten til å få et nytt liv
Det at du lærer å kjenne katten hjelper også oss med å få den adoptert til et passende hjem. Bilder selger, men også personligheten og den kommer frem med tid.
 

Du må ikke si farvel fordi katten dør (vel, oftest ikke)
Når katten drar ifra deg er det til et varig sted hvor katten skal få et langt og godt liv.

Innmeldingsskjema for fosterhjem

Viktig info før du melder deg som fosterhjem

 • Når du har send oss skjemaet ditt, registreres du som en av våre frivillige hjelpere. Vi regner da med deg og kapasiteten din ift. planlegging av hvor katter skal være og om vi kan hjelpe flere. Vi setter derfor stor pris på at du ikke melder deg som fosterhjem hos flere organisasjoner samtidig, da det kan gi logistikkproblemer for oss at du plutselig ikke er tilgjengelig likevel.

 • Prøv å følg med mailen din (inkl. søppelpost i tilfelle,) fordi det er via mail vi kommer til å kontakte deg. 

 • At vi ikke tar kontakt med èn gang, betyr ikke at vi ikke trenger deg, så ha litt is i magen. Men trenger du raskt svar kan du sende oss en melding på Facebook eller fosterhjem@potespor.com.

For andre fosterhjemrelaterte henvendelser send mail til: fosterhjem@potespor.com

Kontaktinfo
Litt om deg/dere
Kapasitet og praktiske ting
Hvor mange kan være hos deg om gangen?

Tusen takk!
Nå skal du få en bekreftelse på mail.
Dersom du ikke får dette, ta kontakt med oss på
Fosterhjem@potespor.com eller Facebook.

Forbered deg gjerne!

Veileder: Den beste starten.

Veileder: Sosialisering av katt.

Les: Infohefte for fosterhjem

bottom of page