top of page

Potespor i Hjertet

Prematur kattunge sin pote og menneskefingre

Introduksjon
Potespor i Hjertet (PiH) er en idéell organisasjon som ble stiftet i juli 2015, etter at daglig leder hadde drevet med privat katteredning i noen år. Å få alt til å gå rundt økonomisk var vanskelig, så det ble til slutt nødvendig å organisere seg for å fortsette hjelpearbeidet. 

PiH har siden start vært driftet av to dedikerte damer og vi velger å holde oss som en liten kjerne for å kunne holde fokuset på arbeidet og dyrene som trenger oss. Vi strekker oss likevel langt for å hjelpe så mange dyr så godt som mulig og overskrider ofte kapasiteten vår til det dobbelte. PiH ønsker å hjelpe alle slags dyr i nød, men fokusgruppen er blitt katter da behovet utvilsomt er størst der.

Navnet har vokst med årene da vi både har vært over hele fylket og utenfor, men vi har aldri økt i besetning. Det er derfor lett å forveksle oss med en stor og geskjeftig organisasjon, men vi er fortsatt bare to damer som tross privatliv og helse bruker all energi på dette. Vi har ikke mange frivillige hjelpere, men benytter oss av fosterhjem og frivillige sjåfører for å få alt til å gå opp. Vi har også noen brakker hvor langtidsgjester bor i, enten varig eller til de blir adoptert. 


PiH mottar ingen offentlig støtte og er totalt avhengig av frivilliges donasjoner for å drifte arbeidet og dekke alle utgifter. Vi arbeider på fulltid uten lønn og holder til i Sør-Trøndelag. Hovedbase er i Heim kommune, men vi har også sterk tilknytning til Orkland og Trondheim. 


 

Bakgrunn

For å gjøre en lang historie kort så startet hele eventyret da Tina (grunnlegger og daglig leder) for alvor ble engasjert i dyrevern og dyrs rettigheter. Hun har alltid hatt en sterk tilknytning med dyr, så da hun følte at noe manglet i livet var det naturlig for henne å søke seg til dyrene. Å lære hvor mange som trenger hjelp inspirerte henne veldig, og hun ville både lære, hjelpe og dele kunnskap for å gjøre verden til et litt bedre sted for dyrene.

Ønsket om å hjelpe mer direkte ble oppfylt da "nabolagets skrekk" dukket opp på verandaen. Det var "Bølla", som Tina trodde var en ukastrert nabokatt. Men da ingen vedkjente seg katten tok hun den inn i hjemmet og fort inn i hjertet sitt. Les historien om Bølla (nå Tobias) her.

Dette ble grunnmuren til Potespor i Hjertet og siden den gang har mange hundre katter fått hjelp og gode hjem. Sammen med gode venner vokste lille, avsidesliggende PiH seg større og nå hjelper vi gjennomsnitt 100 katter i året, men ofte veldig mange flere.

Grunnlegger Tina drev PiH sammen med en god venn i mange år, deretter har et par nye gode venner også blitt opplært og engasjert i perioder helse og liv har tillatt det. Per 2024 drives PiH av Tina og Tove. Tove er bl.a. ansvarlig for fosterhjem- og donasjonslager i Trondheim.
Hjertesak
PiH er stolte over å ha en svært lav avlivingsprosent, fordi vi mener ingen dyr skal avlives bare fordi de er det enkleste valget eller fordi dyret har/er en utfordring. De færreste dyr er håpløse tilfeller, men mange blir unødig avlivet når mennesker har et kortsiktig syn og vil spare dyret for lidelser der og da. Alternativet er å lindre og behandle plagene og få dyret på beina så det kan leve et naturlig langt og godt liv.

Ethvert individ burde sees og respekteres for sin verdi. I katters tilfelle som kan leve i over 15-20 år, frarøves de potensielt veldig mange år. Ingen dyr vi har hjulpet ville vært foruten opplevelsen av å ha det godt fordi de måtte behandles eller sosialiseres først. Det skjer noen ganger at hjelper kommer for sent, men da følger vi dem over regnbuebroen med mye kjærlighet og tårer. 

Formål
Vårt formål er å hjelpe dyr i nød, ethvert som måtte behøve det. De det ofte gjelder er katter. De har svært lav symbolsk verdi i samfunnet og med sannsynligvis over 100 000 hjemløse katter i Norge må noe gjøres. En viktig del av arbeidet er da å sette fokus på holdningsendring og spre kunnskap. Praktisk sett får alle våre dyr nødvendig hjelp, blir kastrert, vaksinert og ID-merket før de adopteres ut til varige, gode hjem. 

Vi elsker det vi gjør, fordi redningskatter er de mest takknemlige skapningene som finnes. Ingen penger i verden kan måle seg med følelsen en katt gir deg når du vinner dens tillit, og vi ser at ved å dele kattenes historier, forandrer vi manges oppfatninger om katter. 

bottom of page